Nikel-titanyum ve paslanmaz çelik kök kanal aletlerinin metalografik, sertlik ve korozyon özelliklerinin incelenmesi
The Assessment of metallographyic hardness and corrosion properties of nickel-titanium and stainless stell instrument
- Tez No: 91899
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ DURMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kök kanal aletleri, nikel-titanyum, paslanmaz çelik, korozyon, sertlik. rıı r, r p 'iv] îpp ]ol»( ' ^ fpnf ı t j&tw, Root canal instrument, nickel-titanium, stainless steel, corrosion, hardness
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Çalışmamızda paslanmaz çelik ve nikel-titanyum K tipi kök kanal eğelerinin iç yapı özelliklerinin metalografik muayene ile belirlenmesi, tekrarlayan sterilizasyonun, irrigasyon solüsyonlarının ve kullanım sıklığının sertlik derecesine etkisi ve korozyona karşı dayanıklılığının incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun için 588 adet K-tipi (Mailliefer SA Switzerland) nikel-titanyum ve paslanmaz çelik eğe kullanılmıştır. Eğeler yapılacak işlemlere göre gruplara ayrıldı. Metalografik muayene için bakalite alınan eğelerin optik mikroskopta fotoğrafları çekildi. Farklı bir grup, altı gruba ayrıldı ve bunlara; çekilmiş dişlerde preperasyon işlemi, otoklav ve kuru hava sterilizasyonu, EDTA (%17) ve NaOCI (%2,5) solüsyonları uygulandı. Bundan sonra bakalite alınan eğeler Vicker's sertlik cihazında test edildiler. Kullanım sonucu aşınmanın tespiti, sterilizasyonun ve irrigasyon solüsyonlarının koroziv etkilerini incelemek amacıyla eğeler scanning electron mikroskopunda (SEM) değerlendirildi. Çalışmamızda elde ettiğimiz mikrosertlik değerlerinin istatistiksel değerlendirmeleri sonucunda; kullanım sonrası nikel-titanyum eğelerdeki mikrosertlik artışı önemli bulunmuştur. Sterilizasyon ve irrigasyon solüsyonları kullanımı sonucu ise hem nikel-titanyum hem de paslanmaz çelik eğelerdeki mikrosertlik artışı önemli bulunmuştur. SEM değerlendirmelerinde, kullanım sonrası paslanmaz çelik eğelerin kesici kenar bölgeleride ezilmeler gürülürken, sterilizasyon sonrası yine paslanmaz çelik eğelerde pitting korozyonu tespit edilmiştir. İrrigasyon solüsyonları kullanımı sonucu ne paslanmaz çelik ne de nikel-titanyum eğelerde korozyon bölgeleri görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The aim of the this study was to determine the inner structure properties of K type endodontic files made of stainless steel and nickel titanium with metallographic inspection, and to assess the effect of repeated sterilization and usage on hardness of the instrument as well as the stability of metal against corrosion. 588 K type (Mailliefer SA Switzerland) stainless steel and nickel titanium endodontic files has been assessed under optic microscope and photographes were taken. Another group was divided into 6 groups and applications such as preparation on extracted teeth, sterilization with autoclave and dry heat, and treatment with EDTA (%17) and NaOCI (% 2,5) solutions were performed. After these applications the files were assessed under Vickers hardness test. The corrosion after usage, sterilization and irrigation was determined under scanning electron microscope (SEM). The statistical analysis revealed that the increase in microhardness was statistically significant in nickel titanium files after usage. After sterilization and irrigation, both nickel titanium and stainless steel files had statistically important increase in microhardness. SEM analysis revealed that stainless steel files had wear out in cutting edges after usage and pitting corrosion after sterilization. But the irrigation solutions caused no sign of corrosion on stainless steel and nickel titanium files.