Afganistan'dan Türkiye'ye göçün nedenleri
The reasons for the migration to Turkiye from Afghanistan
  1. Tez No: 919011
  2. Yazar: MOHAMMAD AZİZ SAFİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY DÜĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Afganistan, göç, mülteci, sığınmacı, Türkiye, Afghanistan, migration, refugee, asylum seeker
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada Afganların Türkiye'ye göç nedenleri araştırılmıştır. Afganlar uzun yıllardan beri ekonomik, güvenlik, terör, iç sorunlar gibi çeşitli nedenlerle Pakistan'a, İran'a ve Türkiye'ye göç etmektedir. Daha iyi bir yaşam arayışıyla kendi ülkelerini terk eden Afganlar, gittikleri ülkelerde daha güvenli bir yaşam kurmakla birlikte yeni sorunlarla da karşılaşabilmektedirler. Bu durum göç edilen ülkelerde demografik, sosyokültürel, hukuki, iktisadi ve güvenlik alanlarında yeni sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı göçler disiplinler arası bir çalışma alanı haline gelmektedir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümünde göç kavramı ve göç türleri incelenmektedir. Araştırmanın ikinci bölümünde Afganların ülkelerini terk etme nedenleri incelenmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise Türkiye'deki farklı yaş gruplarından, farklı gelir düzeylerinden ve mesleklerden Afgan göçmenlerle görüşülerek göç nedenleri detaylı olarak değerlendirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine mülakat tekniği ve içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the reasons for Afghan migration to Turkey were investigated.Afghans have been migrating to Pakistan, Iran and Turkey for many years for various reasons such as economic, security, terrorism and internal problems. Afghans who leave their home country in search of a better life may not only establish a safer life in the countries they go to, but may also encounter new problems.This situation causes the emergence of new problems in demographic, sociocultural, legal, economic and security areas in the countries of immigration. Therefore, migrations are becoming an interdisciplinary field of study. This study consists of three parts.In the first part, the concept of migration and types of migration are examined. In the second part of the research, the reasons why Afghans left their country were examined. In the last part of the research, from different age groups in Turkey, Afghan immigrants from different income levels and professions were interviewed and their reasons for migration were evaluated in detail. In-depth interview technique and content analysis method, which are among the qualitative research methods, were used in the research.