Kaynaklı galvanizli çelik kiriş üzerindeki lazer güç parametresinin etkisi
Effect of laser power parameter on a welded galvanized steel beam
- Tez No: 919041
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YETMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lazer kaynak gücü, galvanizli çelik, modal analiz, sonlu elemanlar yöntemi, gerilme analizi, Laser welding power, galvanized steel, modal analysis, finite element, stress analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Günümüzde hızla gelişen teknolojinin ihtiyaçlarını karşılamak için karmaşık geometrilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu farklı ve yüksek hassasiyet gerektiren geometrik özellikleri elde etmek için çeşitli kaynak yöntemleri kullanılmaktadır. Lazer kaynak yöntemi, bu yöntemler arasında en etkili olanlardan biridir. Lazer gücü parametresi, malzemelerin birleşim yüzeyinde doğrudan etkili olup fiziksel özelliklerinde önemli değişikliklere neden olmaktadır. Ancak lazer gücü parametresinin yapısal elemanların mekanik performansı üzerindeki etkisi, hâlâ aktif olarak araştırılan bir konudur. Bu çalışma dört temel aşamadan oluşmaktadır: (i) Galvanizli çelik kirişler, dört farklı lazer gücü parametresi (1000, 1200, 1300 ve 1500 W) kullanılarak gruplandırılacaktır. (ii) Her bir grubun elastikiyet modülü değerleri, modal analiz yöntemiyle deneysel olarak belirlenecektir. (iii) Deneysel bulgulara dayanarak sayısal bir model oluşturulacaktır. (iv) Bir konsol kirişin mekanik özellikleri — örneğin; sapma, elastik gerilme enerjisi ve maksimum kesme dayanımı — genel amaçlı sonlu elemanlar yazılımı olan Ansys 2024 R2 kullanılarak hesaplanacaktır. Elde edilen sonuçlar şunu göstermektedir: (i) 1200 W lazer gücü, yüksek hassasiyet gerektiren geometrik özellikler için uygun bir değerdir. (ii) 1200 W lazer gücü için, Euler-Bernoulli kiriş teorisine göre doğrusal kesme gerilmesi dağılımı kabul edilebilir seviyededir.
Özet (Çeviri)
Today, complex geometries are needed to meet the demands of rapidly developing technology. Different welding methods are used to obtain these different and high-precision geometric features. Laser welding method is one of these types of welding methods and the most effective. The laser power parameter plays an active role on the material joining surface and causes serious changes in its physical properties. The effect of laser power parameter on the mechanical performance of the structural element is still an active field of study. This study basically consists of 4 stages: (i) Galvanized steel beams will be grouped with four different laser power parameters (1000, 1200, 1300 and 1500 W), (ii) Modulus of Elasticity values of the each group are obtained experimentally by using modal analysis method. (iii) A numerical model is completed according to the experimental findings. (iv) Mechanical characteristics for a cantilever beam, i.e., deflection, elastic strain energy and maximum shear strength values, are computed via general purpose finite element code Ansys 2024 R2. Results show that (i) laser power of 1200 W is suitable value high-precision geometric features, (ii) for the suitable laser power of 1200 W, linear shear stress distribution is acceptable according to Euler-Bernoulli beam theory.