Fine kinney metodu ile alçı fabrikasında risk analizi
Risk analysis in plaster factory with fine kinney method
- Tez No: 919064
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİLAY DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: 11111, 12345
- Anahtar Kelimeler: Alçı fabrikası, Fine Kinney metodu, risk analizi, iş sağlığı ve güvenliği, Türkiye, Gypsum factory, Fine Kinney method, risk analysis, occupational health and safety, Turkey
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, alçı fabrikasında iş sağlığı ve güvenliği kapsamında Fine Kinney metodu ile yapılan risk analizini ele almaktadır. Araştırmanın ilk bölümünde, alçının doğal kaynaklardan çıkarılması, üretim aşamaları, katılaşma süreçleri ve yapı malzemesi olarak kullanımı hakkında detaylı bilgiler verilmektedir. Türkiye'deki alçı fabrikalarının sayısı ve sektörün genel durumu özetlenerek, çalışma yapılacak fabrikanın özellikleri tanıtılmaktadır. İkinci bölümde, risk analizi yöntemleri kısa ve öz bir şekilde açıklanmaktadır. Fine Kinney metodu üzerine detaylı bir anlatım yapılmakta ve bu yöntemin iş sağlığı ve güvenliği açısından nasıl uygulandığı üzerinde durulmaktadır. Üçüncü bölümde, fabrikanın risk analizi Fine Kinney metodu kullanılarak detaylı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Fabrika içindeki çeşitli iş süreçlerine dair tehlikeler belirlenmiş, bu tehlikelerin olasılık, şiddet ve maruziyet değerleri değerlendirilmiş ve alınması gereken önlemler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the risk analysis conducted using the Fine Kinney method within the scope of occupational health and safety in a gypsum factory. In the first section of the research, detailed information is provided about the extraction of gypsum from natural resources, the production stages, solidification processes, and its use as a construction material. The number of gypsum factories in Turkey and the general status of the sector are summarized, followed by an introduction to the factory where the study will be conducted. The second section briefly explains various risk analysis methods. A detailed explanation of the Fine Kinney method is provided, emphasizing how it is applied in terms of occupational health and safety. In the third section, the risk analysis of the factory is thoroughly conducted using the Fine Kinney method. Hazards related to various work processes in the factory are identified, and their probability, severity, and exposure values are assessed. Additionally, recommended preventive measures are outlined.