Okul öncesi öğretmenlerinin öğrenen özerkliği algılarının karar verme becerisi ile ilişkisinin incelenmesi
Investigating the relationship between preschool teachers' learner autonomy perceptions and decision making skills
- Tez No: 919128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ARCAGÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen özerkliği, Karar verme becerisi, Motivasyon, Learner autonomy, Decision making skill, Motivation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin öğrenen özerkliği algılarının karar verme becerisi ile ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini; Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Tekirdağ'ın bir ilçesinde bulunan okullarda görev yapan, seçkisiz örnekleme yöntemlerinden basit seçkisiz örnekleme ile seçilmiş, 135 kadın ve 20 erkek olmak üzere toplam 155 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında Öğrenen Özerkliğini Destekleme Ölçeği, Melbourne Karar Verme Ölçeği ve katılımcıların demografik bilgilerini saptamak için araştırmacıların düzenlediği Kişisel Bilgi Formu'ndan yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak; okul öncesi öğretmenlerinin öğrenen özerkliği algılarının düşük seviyede, karar verme becerilerinin ise orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Okul öncesi öğretmenlerinin öğrenen özerkliği algıları ile karar verme becerileri arasındaki ilişkinin ise düşük seviyede, negatif bir ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırmanın demografik değişkenlerinden olan cinsiyet, yaş ve eğitim durumu değişkenleri ile okul öncesi öğretmenlerinin öğrenen özerkliği algıları ve karar verme becerisi arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Cinsiyet, yaş, kardeş olup olmaması, eğitim durumu, mesleki kıdem ve hizmet süresi değişkenleri ile okul öncesi öğretmenlerinin öğrenen özerkliği ve karar verme becerisi arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The intention of this survey is to dissect the connection among early childhood educators' perceptions on support for learner autonomy and their judgment ability. Correlational sweep design, one of the quasitative poll design, was utilised in the work. One district of Tekirdağ province, 155 preschool teachers' employee in state schools tied to of the Ministry of National Education constituted the core subject of the work. The participants of the survey sample included simple random sampling type from random sampling methods. In data collection, the Supporting Learner Autonomy Scale, the Melbourne Decision Making Scale and the Personal Data Form designed by the investigator to obtain knowledge about the preschool teachers who responded to the questionnaire were used. As per the findings, it was inferred that preschool teachers' learner autonomy was at low degree and their judgement ability were at medium degree. The connection among preschool teachers' learner autonomy and decision-making skills revealed a low, negative and meaningful relation. Did not find a significant link among early childhood teachers' learner agency and improves judgment skills and demographic parameters like education degree, aging and gender. No meaningful association among them the variants of gender, age, having siblings, training condition, seniority, service period and preschool teachers' learner autonomy and decision-making skills.