Yabancı dil olarak türkçe öğretiminde A1 seviyesinde görsel dijital sözlük geliştirme: Tasarım tabanlı bir araştırma
Developing an A1 level visual digital dictionary in teaching Turkish as a foreign language: A Design-based research
  1. Tez No: 919138
  2. Yazar: SENA ATMACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital sözlük, A1 seviyesinde Türkçe öğrenimi, görsel destek, kullanıcı deneyimi, dil öğrenme motivasyonu, Digital dictionary, A1 level Turkish learning, visual support, user experience, language learning motivation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı A1 seviyesinde yabancı dil olarak Türkçe öğrenenler için dijital sözlük geliştirmek ve bu alanda sözlüğün kullanabilirliğini belirlemektir. Sözlük; uygulama, kelime öğreniminde görsel destek, kullanıcı dostu arayüz ve bireysel öğrenme hızına uyum gibi özelliklerle etkili bir öğrenme deneyimi sunmaktadır. Araştırma tasarım temelli tasarlanan temel nitel araştırmadır. Araştırmanın bulguları dijital sözlüğün görsel destekle kelime öğrenimini kalıcı hale getirebileceğini, kullanıcı dostu arayüzü sayesinde kullanım kolaylığı sunduğunu ve öğrenme motivasyonunu artırdığını göstermektedir. Ayrıca, uygulamanın gezinme özelliklerinin öğrencilerin kesintisiz bir öğrenme deneyimi yaşamasını sağladığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma, dijital sözlüklerin A1 seviyesinde dil öğrenenler için etkili bir öğrenme aracı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a digital dictionary for learners of Turkish as a foreign language at A1 level and to determine the usability of the dictionary in this field. The dictionary offers an effective learning experience with features such as application, visual support in vocabulary learning, user-friendly interface and adaptation to individual learning speed. The research is a design-based qualitative research. The findings of the study show that the digital dictionary can make vocabulary learning permanent with visual support, offer ease of use thanks to its user-friendly interface, and increase learning motivation. Moreover, it was observed that the navigation features of the application enabled students to have a seamless learning experience. In conclusion, this study shows that digital dictionaries are an effective learning tool for language learners at A1 level.