Hollanda'da popülist radikal sağ partilerin göç siyasetine etkisi
The Impact of populist radical right parties in immigration policy in the Netherlands
  1. Tez No: 919148
  2. Yazar: MUHAMMED ALİ POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TURGUT DEMİRTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Popülizm, Radikal Sağ, Merkez Sağ, Göç, Hollanda, Avrupa, Populism, Radical Right, Centre Right, Migration, Netherlands, Europe
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Popülizm, uluslararası alanda gitgide belirginleşen ve kimi zaman ırkçılık boyutuna ulaşan uygulamalar ile karşımıza çıkmaktadır. Popülist hareketler bazen ülkelerin yönetiminde koalisyon ortağı olarak yer alırken bazen de muhalefette olmalarına rağmen hükümet politikaları üzerinde etkili olabilmektedirler. 21. yüzyılın başında Avrupa'ya yönelik göç artışının yaşanması ve bunlara ek olarak işsizlik ve ekonomik krizlerin artması sonucu popülist partiler güç kazanmaya başlamıştır. Ekonomik sıkıntılara bir de göç sorunu eklenince toplumsal ayrışma artmakta, göçmenler ötekileştirilerek 'günah keçisi' ilan edilmekte ve ırkçılık boyutuna varan tepkiler ortaya çıkmaktadır. Bu konjonktürden beslenen popülist radikal sağ partiler önemli bir toplumsal destek tabanı bulabilmekte ve ülkelerin iç ve dış politikalarında etkili aktörlere dönüşebilmektedir. Hollanda'da 2006 yılında kurulan Özgürlük Partisi (Partij voor de Vrijheid - PVV) popülist radikal sağ partilerin başında gelmektedir. PVV partisi kurulduğu günden itibaren göçmen karşıtlığı ile ön plana çıkmıştır. Nitekim Hollanda'ya yönelik göç akışının artması PVV gibi popülist partilerin güçlenmesine katkı sağlamıştır. Popülist radikal sağ partilerin toplumsal ve siyasal desteğinin arttığı bir ortamda merkez sağ partilerin tedirginliğe kapılması kaçınılmaz olmuştur. Bu durum ise beraberinde merkez sağın göç, entegrasyon ve kültür politikalarında radikal sağın görüşlerini belli ölçülerde benimsemesine yönelik değişimleri getirmiştir. Çalışma bu kapsamda Hollanda'da radikal sağ partilerin siyasal alanda yükselişini incelemekte ve göç ve göçmen karşıtlığına dayalı yaklaşımlarının merkez sağın ve koalisyon hükümetlerinin göç politikalarına etkisine odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Populism has been increasingly prominent in the international arena, often manifesting in forms that verge on racism. Populist movements, whether as coalition partners or opposing forces exert considerable influence on national governance. In the early 21st century, the rise of populist parties has been fuelled by factors such as increased migration to Europe, rising unemployment, marginalisation, and economic crises. The confluence of economic hardship and migration challenges has intensified social fragmentation, leading to reactions that sometimes escalate into overt racism. Populist radical right parties, thriving in this volatile context, have steadily gained power, emerging as significant actors in both domestic and foreign policy. In the Netherlands, the Freedom Party (Partij voor de Vrijheid - PVV), established in 2006, stands out as a leading populist force. From its inception, the PVV has been at the forefront of anti-immigrant rhetoric. Indeed, the growing influx of immigrants into the Netherlands has bolstered the strength of populist parties like the PVV. As populist radical right parties have garnered increasing social and political support, this shift has inevitably unsettled center-right parties. Consequently, these mainstream parties have adapted their migration, integration, and cultural policies, increasingly aligning with the views of the radical right to some degree. This study examines the rise of radical right parties in the Netherlands and focuses on the impact of their anti-immigration and anti-immigrant stances on the migration policies of the center-right and the governing coalitions.