The rise of populist radical right parties in Europe: AFD and PVV
Avrupa'da Popülist Radikal Sağ Partilerin Yükselişi: AfD ve PVV
- Tez No: 785771
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR KÖPRÜLÜ, DOÇ. DR. MUSTAFA ÇIRAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Popülizm, Popülist Radikal Sağ Partiler, Avrupa Birliği, Almanya İçin Alternatif, Özgürlük Partisi, Populism, Populist Radical Right Parties, European Union, Alternative for Germany, Freedom Party
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Avrupa Birliği üyesi ülkelerde popülist radikal sağ partiler giderek önemli birer siyasi aktör haline gelmektedirler. 1980'den itibaren yükselişe geçen bu partiler, özellikle 2010-20 yılları arasında yerel, ulusal ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oldukça önemli başarılar elde ettiler. Halkın giderek bu partileri desteklemesinin temel nedeni ise yaşanan küresel krizlerden kaynaklanmaktadır. Özellikle 2007-08 küresel finans krizi ile başlayan ekonomik krizden Euro bölgesi oldukça etkilenmiş ve bu durum Avrupa şüpheciliğinin artmasına neden olmuştur. Dahası, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan Arap Baharı ile birlikte binlerce insan AB ülkelerine sığınmak istemiş ve Avrupa'da mülteci krizi baş göstermiştir. Bu durum Avrupalılarda göçmen karşıtlığını artmıştır. Terörist örgütlerin Avrupa'da gerçekleştirdiği saldırılar sonucu Avrupalılarda oluşan İslamofobi ile kimlik krizi de bir diğer sorundur. Sonuç olarak halk, merkezi partilerden vazgeçmiş ve alternatif olarak popülist radikal sağ partileri görmüşlerdir. Giderek güçlenen bu partilerin gelecekte Avrupa siyasetine yön verecek bir düzeye gelmesi muhtemeldir. Bu çalışma, Avrupa'da yükselen popülist radikal sağ partilerin popülaritesinin gözlemlenebildiği iyi örnekler oldukları için AfD (Almanya) ve PVV (Hollanda) partilerini örnek vaka olarak almıştır. Sonuç olarak ise söz konusu partilerin seçim başarıları üzerinden Avrupa Birliği toplumunun 2010-20 yıllarındaki toplumsal ve siyasal eğilimlerinin sağ ideolojiye yakın olduğunu söylemektedir.
Özet (Çeviri)
Populist radical right parties are becoming crucial political actors in the European Union's member states. These parties, which have been on the rise since 1980, achieved significant success in local, national, and European Parliament elections, particularly between 2010-20. The primary reason why the public is increasingly supporting these parties is due to the global crisis. In particular, the Eurozone was affected by the economic crisis that started with the 2007-08 global financial crisis, which led to an increase in Euroscepticism. Moreover, with the Arab Spring in North Africa and the Middle East, thousands of people sought refuge in EU countries, and a refugee crisis began in Europe. This situation has increased antiimmigrant sentiment among Europeans. Another issue is the Islamophobia and identity crisis in Europeans due to the attacks carried out by terrorist organizations in Europe. As a result, the public gave up the major parties and saw populist radical right parties as an alternative. These parties, which are getting stronger, are likely to reach a level that will shape European politics in the future. This study takes the AfD (Germany) and PVV (Netherlands) parties as case studies as they are good examples where the popularity of the rising populist radical right parties in Europe can be observed. Consequently, it is said that the social and political tendencies of the European Union society in 2010-20 are close to the right-wing ideology, based on the electoral successes of the parties in question.