Sağlık iletişimi perspektifinden sosyal medya içeriklerinin tutumları etkileme potansiyeli: Aşı karşıtlığı örneklemi
The Potential of social media content to influence attitudes from the perspective of health communication: Anti-vaccine sample
- Tez No: 919258
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU KAYA ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Aşı Karşıtlığı, Diagnostik Emperyalizm, Terapötik İletişim, Sağlık Okuryazarlığı, Siberkondri, Anti Vaccination, Diagnostic Imperialism, Therapeutic Communication, Health Literacy, Cyberchondria
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Konvansiyonel medyadan sosyal medyaya dönüşüm ile birlikte izleyicinin ve kullanıcının konumu, niteliği ve etkileşimi tüm yönleriyle değişime uğramıştır. Dijital dünyanın ekosistemi ve yeni iletişim düzeninde sağlık iletişimi de bu değişimlerden etkilenen bir alan olmuştur. Değişen iletişim düzeninde sosyal medyanın karakteristik özellikleri ve kullanıcılarına sunduğu imkânlar, bireylerin harekete geçmesinde toplumsal sağlığın iletişimsel boyutları bağlamında dikkat çekici niteliktedir. Bireyler hayati öneme sahip olan, ''sağlık'' konusunda, tedavi arayış süreçlerini sağlık profesyonellerine ulaşmak yerine, sosyal medya platformları üzerinden yürütmeye çalışmaktadırlar. Bir sağlık davranışı haline gelen sosyal medyada sağlık öğretileri, tanılayan (diagnostik) emperyalizm sürecinde araç görevi görmektedir. Koronavirüs salgını döneminde, bireylerin aşı yaptırıp yaptırmama kararları sosyal medyada tartışmalı bir konu haline gelmiş ve gündem oluşturmuştur. Buradan hareketle çalışmanın örneklemini Türkiye'de aşı karşıtı bireyler oluşturmaktadır. Çalışmada aşı karşıtlığının sosyal medyadaki oluşum biçimlerinin, sağlık iletişimi ve diagnostik (tanılayan) emperyalizm perspektifinden ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmanın ana sorunsalı ise, Türkiye'de aşı olmama tutumunda, sosyal medya ortamında tanılayan emperyalizmle ilişkilenen anlatılar arasındaki ilişki odağında kurulmuştur. Çalışmada aşı karşıtı bireylerle yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi uygulanmış ve Türkiye'de aşı olmama kararında bireylerin sosyal medyadan ne yönde etkilendikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Elde edilen veriler ise, yorumsama (hermeneutik) yöntemiyle analiz edilerek değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the transformation from conventional media to social media, the position of the audience and users, the provided and interaction have changed with all their growth. The ecosystem of the digital world and health communication in the new communication order have also been an area affected by these changes. The characteristics of social media and the opportunities offered to users in the changing communication order are the striking features of the communication dimensions of social health while being carried. In the vitally important issue of“health”, they are trying to carry out treatment processes through social media platforms instead of reaching health professionals. Social media, which has become a health activity, serves as a tool in the process of health teachings, diagnostic imperialism. During the virus outbreak, decisions about whether to get vaccinated or not have become a topic on social media and have been created on the agenda. Thus, the parts of the movement consist of vaccinated individuals in Turkey. In the study, the emergence of the formation forms of anti-vaccination in social media from the perspective of health communication and diagnostic imperialism. The main problematic of the study is the relationship between the narratives related to imperialism in the social media environment in the case of not being vaccinated in Turkey. In the study, the semi-interview method was applied to the vaccinated individuals and how the decision not to be vaccinated in Turkey was affected by social media and how it began to emerge. The obtained data is analyzed and evaluated with the hermeneutic method.