İntramüsküler enjeksiyon ile ilişkili ağrıyı azaltmada shotblocker ve palm stimülatörün etkisi: Randomize kontrollü bir çalışma
Effect of shotblocker and palm stimulator in reducing pain associated with intramuscular injection: A randomized controlled trial
- Tez No: 919269
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDEN BASİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Pain, Nursing, Intramuscular Injection, Palm Stimulator, Shotblocker
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş: İntramüsküler enjeksiyon uygulamasında ağrıyı önlemek amacıyla çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Palm stimülatör ve shotblocker intramüsküler enjeksiyonla birlikte oluşan ağrıyı azaltmak için kullanılan güvenilir ve etkili nonfarmakolojik yöntemler olarak kabul edilmektedir. Amaç: İntramüsküler enjeksiyon ile ilişkili ağrıyı azaltmada shotblocker ile palm stimülatör kullanımının etkisini incelemektir. Yöntem: Bu çalışma randomize kontrollü, paralel gruplu ve deneysel çalışma olarak yürütüldü. Araştırma verileri 25 Nisan-6 Haziran 2024 tarihleri arasında, araştırmacı tarafından, yüz yüze olarak toplanmıştır. Araştırma örneklemini Konya ilinde yer alan bir ilçe devlet hastanesinde siyanokobalamin reçete edilen, araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 96 hasta oluşturmaktadır. Deney gruplarını Palm stimülatör grubu ve shotblocker grubu oluşturdu. Çalışmada katılımcılar gruplara blok randomizasyon yöntemi ile atandı. Buna göre palm stimülatör (n:32), shotblocker (n:32) ve kontrol grubu (n:32) katılımcıdan oluştu. Palm stimülatör grubuna intramüsküler enjeksiyon sırasında palm stimülatör aparatı, shotblocker grubuna da intramüsküler enjeksiyon sırasında shotblocker aparatı uygulandı. Kontrol grubuna ise herhangi bir işlem uygulanmadı. Girişim yapılmadan önce palm stimülatör ve shotblocker katılımcılara gösterildi. Tüm gruplara intramüsküler enjeksiyon, enjeksiyon-pansuman odasındaki gönüllü bir hemşire tarafından uygulandı. Veri toplamada Kişisel Bilgi Formu ve Vizüel Analog Skala (VAS) kullanıldı. Araştırmanın yürütülmesi için gerekli etik kurul izni, kurum izni ve katılımcılardan yazılı onam alındı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, ki kare testi ve nonparametrik testler kullanıldı. Bulgular: Araştırma sonucunda shotblocker grubu (medyan:1,5) ve kontrol grubunun (medyan:2,0) ağrı puanlarının palm stimülatör grubunun (medyan:1,0) puanına göre daha yüksek olduğu saptandı. Başka deyişle, palm stimülatör grubunun ağrı puan ortancaları, shotblocker ve kontrol grubunun ortancalarından daha düşük olduğu için palm stimülatörün ağrı düzeyini azaltmada daha etkili olduğu bulundu. Sonuç: İntramüsküler enjeksiyonla birlikte palm stimülatör kullanımının ağrıyı azaltmada daha etkili olduğu belirlendi. Bu araştırmanın farklı örneklem gruplarında tekrarlanması önerilmektedir. Anahtar Kelime: Ağrı, Hemşirelik, İntramüsküler Enjeksiyon, Palm Stimülatör, Shotblocker
Özet (Çeviri)
Introduction: Various methods are used to prevent pain during intramuscular injection. Palm stimulator and shotblocker are considered to be reliable and effective nonpharmacological methods used to reduce pain associated with intramuscular injection. Objective: To investigate the effect of shotblocker and palm stimulator use in reducing pain associated with intramuscular injection. Method: This study was conducted as a randomized controlled, parallel group and experimental study. Research data were collected face-to-face by the researcher between April 25 and June 6, 2024. The research sample consisted of 96 patients who were prescribed cyanocobalamin in a district state hospital in Konya province and met the inclusion criteria. The experimental groups were palm stimulator group and shotblocker group. Participants in the study were assigned to the groups by block randomization method. Accordingly, palm stimulator (n: 32), shotblocker (n: 32) and control group (n: 32) consisted of participants. Palm stimulator apparatus was applied to the palm stimulator group during intramuscular injection, and shotblocker apparatus was applied to the shotblocker group during intramuscular injection. No procedure was applied to the control group. Palm stimulator and shotblocker were shown to the participants before the intervention. Intramuscular injection was applied to all groups by a volunteer nurse in the injection-dressing room. Personal Information Form and Visual Analog Scale (VAS) were used in data collection. Necessary ethics committee approval, institutional permission and written consent from the participants were obtained for the conduct of the study. Descriptive statistics, chi-square test and nonparametric tests were used in the evaluation of the data. Findings: As a result of the study, it was determined that the pain scores of the shotblocker group (median: 1.5) and control group (median: 2.0) were higher than the score of the palm stimulator group (median: 1.0). In other words, since the pain score medians of the palm stimulator group were lower than the medians of the shotblocker and control groups, the palm stimulator was found to be more effective in reducing the level of pain. Conclusion: It was determined that the use of palm stimulator together with intramuscular injection was more effective in reducing pain. It is recommended that this study be repeated in different sample groups.