Gömülü mandibular 3. molar cerrahisinde metilprednizolon sodyum süksinat ve metilprednizolon sodyum süksinat+lidokain biyoadezif tabletlerin postoperatif komplikasyonlar üzerindeki etkisinin klinik, laboratuar ve ultrasonografik incelenmesi
Clinical, laboratory and ultrasonographic investigation on the effects of methylprednisolone and methylprednisolone + lidocain bioadhesive tablets on the postoperative complications of impacted lower third molar surgery
- Tez No: 91942
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ARAZ, DOÇ. DR. SEVDA ŞENEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyoadezifîer, metilprednizolon, üçüncü molar cerrahisi, ödem, trismus, Bioadhesives, methylprednisolone, third molar surgery, edema, trismus. T4İ. MSEKÖâBETİM KU3ULU fDMurrAsn»! mmm
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Diş) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
IV ÖZET Erdem, Ö», Gömülü mandibular 3- molar cerrahisinde metilprednizolon sodyum süksinat ve metilprednizolon sodyum süksinat + lidokain biyoadezif tabletlerin postoperatif komplikasyonlar üzerindeki etkisinin klinik, labaratuvar ve ultrasonografik incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diş (Cerrahi) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2000» Gömülü 3. molar dişlerin çekimi önemli ölçüde ödem, trismus ve ağrıya neden olmaktadır. Bu çalışmada gömülü mandibuler 3. molar dişlerin cerrahi çekiminden sonra oluşan komplikasyonların önlenmesi amacıyla kullanılan metilprednizolon sodyum süksinat ve metilprednizolon sodyum süksinat + lidokain biyoadezif tabletlerin etkinliği ve olası yan etkileri plasebo biyoadezif tablet ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çift taraflı benzer konumda gömülü 3. molar dişleri olan 20 hasta çalışma kapsamına alınmıştır. I. grupta hastalara ilk operasyondan hemen sonra metilprednizolon içeren biyoadezif tablet uygulanırken, yapılan diğer operasyondan sonra plasebo biyoadezif tablet uygulanmıştır. II. grupta ise aynı prosedürler metilprednizolon + lidokain içeren biyoadezif tablet ile uygulanmıştır. Fasiyal ödem ultrasonogram' yöntemiyle değerlendirilmiştir. Trismus, preoperatif ve postoperatif interinsizal açıklığın ölçümü, ağrı ise 1 2 saatlik ağrı şiddeti değerleri ile ölçülmüştür. Verilerin istatistiksel analizi; metilprednizolon ve metilprednizolon + lidokain gruplarında ağrı, ödem ve trismusun anlamlı ölçüde azaldığını göstermiştir. Postoperatif dönemde tabletin uygulandığı bölgede klinik ve mikroskobik olarak hiçbir irritasyon görülmedi. Klinik olarak infeksiyon, yara iyileşmesi veya kortikosteroid kullanımıyla ilişkili olabilecek herhangi bir yan etki saptanmamıştır. Bu çalışmanın sonuçları, metilprednizolon veya metilprednizolon + lidokain içeren biyoadeziv tabletlerin postoperatif uygulamasının mandibuler 3. molar cerrahisinde görülen postoperatif ağrı, ödem ve trismusun önlenmesinde etkili ve güvenilir bir yöntem olabileceğini göstermaktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Erdem Ö., Clinical, laboratory and ultrasonographic investigation on the effects of methylprednisolone and methylprednisolone + lidocain bioadhesive tablets on the postoperative complications of impacted lower third molar surgery, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Dentistry (Oral Surgery), Ankara, 2000. Surgical removal of impacted third molars result in considerable pain, trismus and facial edema. In the present study the preventive effect and possible side effects of methylprednisolone sodium succinate and methylprednisolone sodium succinate + lidocain bioadhesive tablets on postoperative complications were compared with that of a placebo bioadhesive tablet. 20 patients undergoing the removal of symmetrical placed bilateral lower third molar teeth were included. In one group methylprednisolone containing bioadhesive tablet was placed immediately after the operation for one side, and for the other side placebo bioadhesive tablet was placed. In group two same procedures were performed with methylprednisolone + lidocain containing bioadhesive tablets. Facial edema was evaluated by ultrasonographic examinations. Trismus was determined by measuring preoperative and postoperative interincisal opening. Pain was evaluated by recording the pain intensity scores during 1 2 hours period. Statistical analysis of the data revealed significant decrease in edema, trismus and pain both in methylprednisolone and methylprednisolone + lidocain groups. Postoperatively no irritation was observed either clinically or microscopically on the mucosa where the tablets were placed. No clinical apparent infection, disturbance of wound healing or other corticosteroid related complications were noted. Result of this study is; applying methylprednisolone or methylprednisolone + lidocain containing bioadhesive tablets appears to be a safe and effective method of reducing postoperative complications of edema, trismus and pain following the removal of impacted mandibular third molars.