Düşük akım ve orta akım anestezinin laparoskopik kolesistektomi vakalarında hemodinami, aritmi riski ve serebral oksijenizasyon üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of low flow and medium flow anaesthesia on haemodynamics, arrhythmia risk and cerebral oxygenation in laparoscopic cholecystectomy cases
- Tez No: 919427
- Danışmanlar: DR. ŞENAY GÖKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Düşük Akım Anestezi, Orta Akım Anestezi, Laparoskopik Kolesistektomi, Hemodinami, Aritmi Riski, Serebral Oksijenizasyon, Low Flow Anaesthesia, Mid Flow Anaesthesia, Laparoscopic Cholecystectomy, Haemodynamics, Arrhythmia Risk, Cerebral Oxygenation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
DÜŞÜK AKIM VE ORTA AKIM ANESTEZİNİN LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ VAKALARINDA HEMODİNAMİ, ARİTMİ RİSKİ VE SEREBRAL OKSİJENİZASYON ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI GİRİŞ: Çalışma konusu, düşük akımlı anestezinin fizyolojik koruma ve kaynak tasarrufu açısından potansiyel avantajlarını araştırmaktadır. Çalışmada birincil amaç laparoskopik kolesistektomi cerrahisinde düşük ve normal akımlı sevofluran anestezisinin, aritmi riski ve hemodinamik stabilite üzerindeki etkilerini değerlendirmek; ikincil amaç ise her iki yöntemde sevofluran verimlilik oranını (alım/tüketim) ve serebral oksijenizasyonu karşılaştırmaktır. METOT: Etik kurul onamı ve hasta onamı sonrasında, çalışmamıza ya laparoskopik kolesistektomi cerrahisi geçiren, ASA I-II grubundaki 88 yetişkin hasta dahil edildi. Hastalar rastgele olarak iki gruba ayrıldı: düşük akım anestezi (DAA) ve orta akım anestezi (OAA). Tüm hastalarda sevofluran kullanıldı. Hemodinamik parametreler (frontal QRS-T açısı, kan basıncı, kalp hızı, SPO2), serebral oksijenasyon (%rSO2/NIRS), bispektral indeks (BİS), end-tidal CO₂ (EtCO₂), inspiratuar O₂ (InsO₂), inspiratuar sevofluran yüzdesi (Ins sevo %), hava yolu basıncı (P-Peak) değeri , preoperatif ve postoperatif karboksiHg değerleri, inhaler gaz verimlilik oranları ve ekstübasyon sonrası göz açma süresi ile hastanede kalış süresi kaydedildi. Ölçüm zamanları: T0 (Anestezi indüksiyonundan önce- Supin), T1 (Endotrakeal entübasyondan 5 dakika sonra- Supin), T2 (Pnömoperitoniumdan ve Ters Trendelenburg pozisyonundan 5 dakika sonra- Supin), T3(Endotrakeal entübasyondan 30 dakika sonra), T4 (Desuflasyondan 5 dakika sonra- Supin),T5 (Ekstübasyondan 5 dakika sonra) olarak belirlendi. Veriler uygun istatistiksel analiz ile değerlendirildi. BULGULAR: Demografik veriler açısından (yaş, cinsiyet, BMİ, ek hastalık) her iki grup arasında anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p>0.05). f(QRS-T) açısı düşük akım anestezide desuflasyondan 5 dk sonra orta akım anesteziye göre anlamlı düşük bulunmuştur (p0.05). Sevofluran verimlilik oranı düşük akımlı anestezide 0.67 iken orta akım anestezide 0.48, anlamlı olarak farklı bulunmuştur (p0.05). %İnsSevo değeri DAA grubunda OAA grubuna göre anlamlı daha düşük bulunmuştur ve OAA grubunda zamana göre dağılımda T2 zamanında T1 e göre anlamlı yükselme gözlenmiştir (p0.05). SONUÇ: Çalışmanızda, laparoskopik kolesistektomi geçiren hastalarda düşük akım ve orta akım anestezi yöntemlerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Sonuçlara göre, düşük akım anestezisi kardiyak elektriksel aktiviteyi (f(QRS-T)) daha stabil tutarken, orta akımda belirgin varyasyonlar gözlemlenmiştir. Hemodinamik parametrelerde ise her iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sevofluranın verimliliği açısından düşük akım anestezisi, daha yüksek bir verimlilik göstermiştir. Serebral oksijenizasyon açısından her iki grup arasında bir fark gözlemlenmemiştir. Düşük akım anestezisi, hipoksi riski açısından güvenli bir seçenek olarak değerlendirilmiş ve derlenme sürecinde de faydalı etkiler gözlemlenmiştir; göz açma süresi daha kısa olmuş ve ekstübasyon sonrası BIS değerleri daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, düşük akım anestezisi çevreye hasta tarafından kullanılmadan atılan inhaler gaz miktarını azaltmıştır. İnhaler anesteziklerin zarar veren sera gazı etkisini düşürerek çevre kirliliği açısından daha verimli bir seçenek olarak öne çıkmıştır. Sonuç olarak, düşük akım anestezisi, hem hastalar açısından hem de çevresel verimlilik açısından güvenli ve etkili bir uygulama olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF THE EFFECTS OF LOW FLOW AND MEDIUM FLOW ANAESTHESIA ON HAEMODYNAMICS, ARRHYTHMIA RISK AND CEREBRAL OXYGENATION IN LAPAROSCOPIC CHOLECYSTECTOMY CASES INTRODUCTION: The study topic investigates the potential advantages of low-flow anaesthesia in terms of physiological protection and resource saving. The primary aim of the study was to evaluate the effects of low- and normal-flow sevoflurane anaesthesia on arrhythmia risk and haemodynamic stability in laparoscopic cholecystectomy surgery; the secondary aim was to compare sevoflurane efficiency ratio (uptake/consumption) and cerebral oxygenation in both methods. METHOD: After ethics committee approval and patient consent, 88 adult patients in the ASA I-II group undergoing laparoscopic cholecystectomy surgery were included in the study. Patients were randomly divided into two groups: low-flow anaesthesia (LFA) and mid-flow anaesthesia (MFA). Sevoflurane was used in all patients. Haemodynamic parameters (frontal QRS-T angle, blood pressure, heart rate, SPO2), cerebral oxygenation (%rSO2/NIRS), bispectral index (BIS), end-tidal CO₂ (EtCO₂), inspiratory O₂ (InsO₂), inspiratory sevoflurane percentage (Ins sevo %), airway pressure (P-Peak) value, preoperative and postoperative carboxyHg values, inhaler gas efficiency rates, eye opening time after extubation and duration of hospital stay were recorded. Measurement times T0 (Before induction of anaesthesia - Supine), T1 (5 minutes after endotracheal intubation - Supine), T2 (5 minutes after pneumoperitoneum and Reverse Trendelenburg position - Supine), T3 (30 minutes after endotracheal intubation), T4 (5 minutes after desuflation - Supine), T5 (5 minutes after extubation). Data were evaluated with appropriate statistical analysis. RESULTS: No significant difference was observed between the two groups in terms of demographic data (age, gender, BMI, comorbidity) (p>0.05). The f(QRS-T) angle was found to be significantly lower in low flow anaesthesia compared to mid flow anaesthesia 5 min after desufflation (p0.05). Sevoflurane efficiency ratio was 0.67 in low-flow anaesthesia and 0.48 in mid-flow anaesthesia (p0.05). %InsSevo value was found to be significantly lower in the DAA group than in the OAA group, and a significant increase was observed in T2 time compared to T1 in the OAA group in the distribution according to time (p0.05). CONCLUSION: In your study, low-flow and mid-flow anaesthesia methods were compared in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. According to the results, low-flow anaesthesia kept cardiac electrical activity (f(QRS-T)) more stable, whereas significant variations were observed with mid-flow. No significant difference was found in haemodynamic parameters between both groups. In terms of sevoflurane efficiency, low flow anaesthesia showed a higher efficiency. No difference was observed between the two groups in terms of cerebral oxygenation. Low-flow anaesthesia was considered a safe option in terms of hypoxia risk and beneficial effects were also observed during the recovery process; eye opening time was shorter and BIS values were higher after extubation. In addition, low-flow anaesthesia was found to be a more efficient option in terms of environmental pollution by reducing the greenhouse gas effect. In conclusion, low-flow anaesthesia was evaluated as a safe and effective application both in terms of patients and environmental efficiency.