Laparoskopik kolesistektomilerde desfluran ilegenel anestezi uygulamalarımızda optik sinir kılıfçapı değişimleri
Changes in optic nerve sheath diameter during general anesthesia with desflurane in laparoscopic cholecystectomies
- Tez No: 927684
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR DEMİROLUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Düşük Taze Gaz Akışı, Desfluran, Optik Sinir Kılıf Çapı Sonografi, Kolesistektomi, Laparoskopik, NIRS, Low Fresh Gas Flow, Desflurane, Optic Nerve Sheath Diameter Sonography, Cholecystectomy, Laparoscopic, Spectroscopy, Near-Infrared
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Desfluran serebral damarlarda doza bağımlı olarak vazodilatasyonla, serebral kan akımında (SKA) ve intrakranial basınçta (İKB) orta dereceli bir artışa neden olur. Ultrasonografi (USG) eşliğinde optik sinir kılıf çapı (OSKÇ) ölçümü, İKB değişikliklerini değerlendirmek için non-invaziv ve tekrarlanabilir bir tekniktir. Çalışmamızda laparoskopik kolesistektomi ameliyatlarında, desfluran ile düşük akım ve yüksek akım anestezi uygulamalarının OSKÇ ölçümü üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Prospektif, gözlemsel çalışmamıza etik kurul onayı (2023/150) alındıktan sonra Kasım 2023-Mart 2024 tarihleri arasında genel anestezi ile laparoskopik kolesistektomi ameliyatı geçiren, 18-65 yaş arası Amerikan Anestezistler Derneği (ASA) fiziksel risk skoru I-III grubu 64 hasta dahil edildi. Hastaların ameliyat öncesi, ameliyat sırasında ve sonrasında USG ile sağ ve sol göz OSKÇ ölçümleri alındı. Desfluran ile taze gaz akış hızı 1 L/dk olan hastalar Grup I, taze gaz akış hızı 3 L/dk olan hastalar ise Grup II olacak şekilde iki alt grupta değerlendirildi. Peroperatif hemodinamik ve solunumsal parametreler, vücut sıcaklığı, BIS ve yakın kızılötesi spektroskopi (NIRS) değerleri, OSKÇ ölçümleri, anestezi öncesi (T0), entübasyon sonrası (T1), pnömoperitonyumu takiben 5. dakikada (T2), 20. dakikada (T3), desuflasyon sonrası (T4) ve postoperatif derlenmede (T5) kaydedildi. Postoperatif bulantı, kusma, titreme, ek komplikasyon varlığı kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik veriler, hemodinamik ve solunumsal parametreler, vücut sıcaklığı, BIS ve NIRS değerleri arasında anlamlı fark bulunmadı (p > 0,05). Gruplar arasında dönemlere göre her iki göz OSKÇ değerleri arasında anlamlı fark görülmedi (p > 0,05). Grup içi karşılaştırmalarda her iki grupta da sol ve sağ göz OSKÇ ortalamalarının T0'dan T3'e kadar yükseldiği, T3'ten T5'e kadar tekrar azaldığı görüldü (p ≤ 0,05). Her iki göz OSKÇ ortalamalarının T5-T0 zamanları arasındaki değişimin, gruplar arası karşılaştırmasında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü (p ≤ 0,05). Her iki gözde T5-T0 zamanları arasındaki değişim, Grup I'de Grup II'ye göre anlamlı olarak yüksekti (sol göz p:0,015, sağ göz p:0,012). OSKÇ ve NIRS parametrelerinin zaman içindeki değişimleri arasında her iki grupta da anlamlı korelasyon görülmedi (p > 0,05). Gruplar arasında bulantı, kusma, titreme ve ek komplikasyon varlığı açısından fark gözlenmedi (p > 0,05). Sonuç: Desfluran ile düşük akımlı anestezi uygulamasının, OSKÇ ve dolayısıyla İKB üzerindeki etkilerinin, yüksek akımlı anestezi uygulaması ile benzer olduğunu ve güvenle kullanılabileceğini ancak; desfluran ile düşük akımlı anestezinin İKB üzerindeki etkileri postoperatif dönemde daha uzun sürebileceği için intrakranial patolojisi olan hastalarda dikkatli olunması ve yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Desflurane induces a dose-dependent vasodilation in cerebral vessels, leading to a moderate increase in cerebral blood flow (CBF) and intracranial pressure (ICP). Measurement of the optic nerve sheath diameter (ONSD) under ultrasound guidance is a non-invasive and reproducible technique for assessing changes in ICP. In our study, we aimed to compare the effects of low-flow and high-flow anesthesia with desflurane on ONSD measurements during laparoscopic cholecystectomy procedures. Materials and Methods: After obtaining ethical committee approval (2023/150), our prospective observational study included 64 patients aged 18–65 years who underwent laparoscopic cholecystectomy under general anesthesia between November 2023 and March 2024. All patients belonged to the American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status classification I–III. Preoperative, intraoperative, and postoperative optic nerve sheath diameter (ONSD) measurements of the right and left eyes were obtained using ultrasound (USG). Patients receiving desflurane with a fresh gas flow rate of 1 L/min were assigned to Group I, while those receiving a flow rate of 3 L/min were assigned to Group II. Perioperative hemodynamic and respiratory parameters, body temperature, bispectral index (BIS), near-infrared spectroscopy (NIRS) values, and ONSD measurements were recorded at six time points: before anesthesia induction (T0), after intubation (T1), at the 5th minute after pneumoperitoneum (T2), at the 20th minute of pneumoperitoneum (T3), after desufflation (T4), and during postoperative recovery (T5). The presence of postoperative nausea, vomiting, shivering and additional complications was also recorded. Results: There were no significant differences between the groups in terms of demographic data, hemodynamic and respiratory parameters, body temperature, BIS, and NIRS values (p > 0.05). No significant differences were observed in ONSD values of both eyes between the groups across different time points (p > 0.05). In the intra-group comparisons, the mean ONSD values of both eyes increased from T0 to T3 and then decreased from T3 to T5 in both groups (p ≤ 0.05). A statistically significant difference was found in the change in ONSD values between T5 and T0 when comparing the groups (p ≤ 0.05). The change in ONSD values between T5 and T0 was significantly higher in Group I compared to Group II (left eye: p = 0.015, right eye: p = 0.012). No significant correlation was observed between changes in ONSD and NIRS parameters over time in either group (p > 0.05). Additionally, no differences were found between the groups in terms of the incidence of nausea, vomiting, shivering and additional complications (p > 0.05). Conclusion: We conclude that low-flow anesthesia with desflurane has similar effects on ONSD and, consequently, ICP compared to high-flow anesthesia, and can be used safely. However, since the effects of low-flow anesthesia with desflurane on ICP may persist longer in the postoperative period, caution should be exercised in patients with intracranial pathology, and further studies are needed.