Şehitlik anıtlarının sanatsal ifade biçimleri, 1915 olayları sonrası Erzurum ve çevresinde bulunan şehitlik anıtları
Artistic expressions of martyrdom monuments, martyrdom monuments in Erzurum and its surroundings after the 1915 events
- Tez No: 919436
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HOKUMA SAFARLI AGHASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Anıt, Şehitlik, Mekâna Özgü Heykel, Monument, Martyrdom, Site-Specific Sculpture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Sanat ve anıtların bir araya gelmesinin toplumsal bağları güçlendirme açısından ne kadar anlamlı olduğunu ele alarak sorunu açıklamaya çalıştığımızda, bunların tarih boyunca insanlara hikayelerini ve anlamlarını aktarmak için önemli araçlar olarak hizmet ettiğini görmekteyiz. Bu bağlamda, yaşanılan olaylarıda ele alarak Erzurum ve çevresindeki şehitlik anıtları değerlendirilmektedir ve bu anıtların sanatın ve sembolizmin gücünden yararlanarak toplumsal ve tarihi hafızayı korumayı amaçladığı ortaya konmaktadır. Sanatsal ifade ile anıtların bir araya gelerek hem anlamlı hem de dramatik sonuçlar ürettiği değerlendirildiğinde ise, sanatsal ifadenin bir örneği olarak mekâna özgü heykel kavramının anıtla bütünleştirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
When we attempt to explain the issue by addressing how meaningful the combination of art and monuments is in strengthening social bonds, it becomes clear that they have served significant tools throughout history for conveying stories and meanings to people. In this context, considering the events of the martyrdom monuments in and around Erzurum are evaluated, it is aimed to preserve social and historical memory by leveraging the power of art and symbolism. When considering how artistic expression and monuments come together to produce meaningful and, at the same time, dramatic outcomes, the concept of site-specific sculpture, as an example of artistic expression, is intended to be integrated with the monument.