Anlatı sanatı ve hikâye anlatıcısı olarak resim
Narrative art and painting as storyteller
  1. Tez No: 919435
  2. Yazar: MERVENUR DEVELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, anlatı, hikâye, resim, Art, narrative, story, painting
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu araştırma, resim sanatında anlatı kavramının nasıl ele alındığını ve sanatçıların anlatıyı eserlerine nasıl yansıttığını anlamayı amaçlamaktadır. Resimdeki anlatı unsurları, belirli bir hikaye ve mesaj iletmek için kullanılan görsel öğe ve tekniklerle yansıtılmaktadır. Araştırma, farklı dönemlerde, sanatçıların eserlerinde hangi anlatı teknniğini kullandığını incelemektedir. Bu anlamda sanat tarihinin çeşitli evrelerinde, anlatı kavramının nasıl ele alındığı ve sanatsal ifade biçimlerine etkisi incelenecektir. Yöntem: Bu araştırma, anlatının, sanat eserleri üzerinden incelenmesinde nitel bir yaklaşım benimsemiş, resmin anlatı aktarımındaki etkisi tematik ve görsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Anlatı kavramı, farkı dönem ve kültürlerden seçilen sanat eserleri üzerinden literatür taraması yapılarak analiz edilmiştir. Anlatı Sanatı ile ilgili kitaplar, makaleler, akademik çalışmalar ve sanat tarihine dair kaynaklar aracılığıyla, eserlerdeki anlatı unsurları değerlendirilmiş ve çalışmanın içeriğine uygun biçimde yorumlanmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamında, resim sanatında anlatının ilk örneklerinden, çağdaş sanata kadar olan süreç boyunca ele alınış biçimi, anlatı kavramının evrensel bir nitelik taşıdığını göstermiştir. Farklı dönem ve kültürlerde sanatçılar, çeşitli tekniklerle izleyicilere hikayelerini aktarmışlardır. Görsel olarak ifade edilen anlatı, elde edilen bulgular sonucunda resim sanatında farklı formlarda yeniden yorumlandığı anlaşılmıştır. Sonuçlar: Bu araştırma, insanlığın tarih boyunca hikayelerini çeşitli anlatılar yoluyla ilettiği deneyimlerinin resim sanatında nasıl ele alındığını gözler önüne sermektedir. Mağara resimlerinden başlayarak, mitolojik ve dini temlararın, toplumsal değerlerini ve inançlarını yansıttığı görülmüştür. Tarihin ilerleyen dönemlerinde, günlük yaşam resimlerinde ele alınış biçimleri daha bireysel bir forma dönüşmüştür. Toplumsal hikaye anlatan temalarda bu durum, sanatçıların toplumsal meseleleri nasıl ele aldığını eserlerine yansıtmışlardır. Çağdaş sanatta anlatı interaktif ve deneysel yaklaşımlarla izleyiciyi anlatının bir parçası haline getirdiği görülmüştür. Bu araştırma, resim sanatında anlatının, kültürel ve tarihsel bağlamlara göre sürekli evrildiğini ve her dönemde farklı biçimlerde yeniden yorumlandığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to understand how the concept of narrative is addressed in painting and how artists reflect narratives in their works. The narrative elements in painting are conveyed through visual components and techniques used to deliver a specific story and message. The research examines which narrative techniques artists have used in their works during different periods. In this context, it will explore how the concept of narrative has been addressed throughout various stages of art history and its impact on artistic expressions. Method: This research has adopted a qualitative approach to examining narrative through artworks, analyzing the impact of painting on narrative transmission using thematic and visual analysis methods. The concept of narrative has been analyzed through a literature review of selected artworks from different periods and cultures. Books, articles, academic studies, and sources related to art history on Narrative Art have been used to evaluate the narrative elements in the works and interpret them appropriately in the context of the study. Findings: The research has demonstrated that the handling of narrative, from early examples in painting to contemporary art, shows the universal nature of the concept. Artists across different periods and cultures have conveyed their stories to viewers using various techniques. The findings reveal that visually expressed narratives have been reinterpreted in different forms within the realm of painting. Conclusions: This research highlights how humanity's experiences of conveying stories through various narratives are addressed in painting. Beginning with cave paintings, it is observed that mythological and religious themes reflected societal values and beliefs. In later periods of history, depictions of daily life evolved into more individual forms. In societal narrative themes, this shift is reflected in how artists addressed social issues in their works. In contemporary art, narrative has become interactive and experimental, integrating the audience as part of the narrative. This research reveals that the concept of narrative in painting continuously evolves according to cultural and historical contexts, being reinterpreted in different forms in each era.