Reforme tavuk kesim hattından izole edilen salmonella ınfantis izolatlarında dezenfektan direncinin belirlenmesi
Determination of disinfectant resistance in salmonella infantis isolates isolated from reformed chicken slaughter line
- Tez No: 919494
- Danışmanlar: DOÇ. ARİFE EZGİ TELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik Direnci, kesim hattı, reforme tavuk, Salmonella spp, Antibiotic resistance, reformed chicken, slaughter line, Salmonella spp
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Salmonelloz gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar açısından dünya genelinde ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre ilk sırada yer alabilen bir hastalıktır. Zoonoz bir hastalık olması nedeniyle özellikle kanatlı sektörüne verdiği ekonomik kayıp da oldukça önemlidir. Mevcut araştırmada reforme tavuk kesimhanesinde kesim hattı boyunca 17 farklı bölgeden farklı zamanlarda toplam 12 örnekleme yapılarak (n=206) Salmonella spp.'nin klasik kültürel yöntemler ile izole edilmesi ve izolatlarda antibiyotik direncinin araştırılması amaçlandı. Klasik kültürel yöntemle Salmonella spp. olarak izole edilen izolatlar invA geninin tespitine yönelik gerçekleştirilen PCR yöntemi ile tür düzeyinde doğrulandı. İzolatların seçili antibiyotik gruplarına karşı direnci Kirby Bauer Disk Difüzyon Yöntemi ile EUCAST tarafından yayınlanan zon çapı değerleri doğrultusunda belirlendi. Reforme kanatlı kesim hattının 17 farklı bölgesinden yapılan örneklemelerde izole edilen ve invA bazlı PCR ile doğrulanan izolatların sayısı 29 (%14.21) olarak belirlendi. Kesim hattı örnekleme bölgelerine göre yapılan değerlendirmede en yüksek izolasyon değerleri %33.3 ile elektroşok yüzeyi ve paketleme tezgahı; % 25.0 ile canlı hattı askıları, bıçaklar ve personel eli; %16.7 ile iç alma bölümüne aktarma bandı, iç alma askıları, iç çıkarma aparatları, soğutma suyu ve son ürün; %8.33 ile haşlama kazanı yüzeyi ve iç alma tezgahları olarak belirlendi. İzole edilen Salmonella spp. izolatlarında gözlemlenen antibiyotik direnç sonuçları değerlendirildiğinde canlı hattı askıları, haşlama yüzeyi, paketleme tezgahı aşamalarından elde edilen üç izolatın test edilen tüm antibiyotiklere dirençli olduğu gözlendi. En yüksek antibiyotik direncini gösteren antibiyotik olan Cefuroxime, 17 izolatta dirençli, 12 izolatta ise orta düzey dirençli olarak tespit edildi. Bunu, 20 izolat ile Ampisilin ve 19 izolat ile Amoxicillin/Clavulanic Asit izledi. En düşük direnç düzeyinin ise 2 izolat ile İmipenem'e gösterildiği tespit edildi. Beş aşamadan izole edilen Salmonella spp. izolatlarının ise Imipenem haricindeki tüm antibiyotiklere dirençli olduğu gözlendi. Bu aşamaların dağılımı ise, elektroşok yüzeyi, bıçak yüzeyi, soğutma, paketleme tezgâhı ve son ürün olarak tespit edildi. Sonuç olarak, elde edilen örneklerde Salmonella spp. izolatlarında yüksek düzeyde antimikrobiyal direnç tespit edilerek özellikle kritik öneme sahip antibiyotiklere karşı direnç profilleri ile çoklu ilaç direncinin yaygın olduğu belirlendi. Elde edilen bulgular, antimikrobiyal dirençle mücadeleye yönelik stratejilerin geliştirilmesinde halk sağlığı açısından önemli bir veri sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Salmonellosis is a disease that ranks first in terms of foodborne bacterial diseases worldwide, depending on the development level of countries. Since it is a zoonotic disease, the economic loss it causes, especially to the poultry sector, is also quite significant. In the present study, a total of 12 samples were collected from 17 different regions along the slaughter line in the reformed chicken slaughterhouse at various times (n=206) to isolate Salmonella spp. using classical culture methods and to investigate antibiotic resistance in the isolates. The Salmonella spp. isolates identified through classical culture methods were confirmed at the species level by PCR targeting the invA gene. The resistance of the isolates to selected antibiotic groups was determined using the Kirby-Bauer Disk Diffusion Method, with zone diameter values referenced from EUCAST guidelines. The number of isolates obtained from the samples taken from 17 different regions of the reformed poultry slaughter line and confirmed by invA-based PCR was determined to be 29 (14.21%). In the evaluation based on the slaughter line sampling regions, the highest isolation rates were 33.3% for the electroshock surface and packaging bench; 25.0% for live line hangers, knives, and personnel hands; 16.7% for the transfer belt to the evisceration section, evisceration hangers, evisceration apparatus, cooling water, and final product; and 8.33% for the boiling tank surface and evisceration benches. When evaluating the antibiotic resistance results observed in the isolates, it was found that three isolates obtained from the live line hangers, boiling surface, and packaging counter stages were resistant to all antibiotics tested. The antibiotic with the highest resistance, Cefuroxime, showed resistance in 17 isolates and moderate resistance in 12 isolates. This was followed by Ampicillin with 20 isolates and Amoxicillin/Clavulanic Acid with 19 isolates. The lowest resistance was observed with Imipenem, showing resistance in only 2 isolates. It was noted that the Salmonella spp. isolates from five stages were resistant to all antibiotics except Imipenem. These stages were identified as the electroshock surface, knife surface, cooling, packaging counter, and final product. In conclusion, high levels of antimicrobial resistance were detected in the Salmonella spp. isolates, with resistance profiles particularly against critical antibiotics indicating widespread multidrug resistance. These findings provide valuable data for public health in the development of strategies to combat antimicrobial resistance.