Önemi belirsiz atipik skuamöz hücreli (ASC-US) kadınların triyaji için insan papilloma virüsü (HPV) genotiplemesinin etkili kombinasyonu ve histopatolojik sonuçları
Effective combination and histopathological results of human papilloma virus (HPV) genotyping for atypical squamous cells of unspecified significance (ASC-US) women's triage
- Tez No: 919533
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KÖSE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: ASC-US, CIN, HPV, kolposkopi, smear, ASC-US, CIN, colposcopy, HPV, smear
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Çalışmadaki amacımız smear sonucu önemi belirgin olmayan atipik skuamöz hücreli (ASC-US) olan kadınlarda HPV genotiplemesi ile, bu kombinasyonun önemini ve histopatolojik sonuçlara etkisini araştırmaktır. Aynı zamanda, hastaların sosyo-demografik özelliklerini (yaş, BMI, eğitim durumu, medeni durumu, ilk cinsel ilişki yaşı, toplam partner sayısı, parite, küretaj sayısı, korunma yöntemleri, ek hastalıkları, aktif ilaç kullanımı, cinsel yolla bulaşan hastalık geçmişi (CYBH), sigara kullanımı, HPV karşıtı aşılanma durumu) değerlendirmeyi hedefledik. YÖNTEM: Çalışma 1 Ekim 2019 ve 1 Ekim 2024 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Sakarya Eğitim Araştırma Hastane' sinde smear testi sonucu ASC-US olarak gelen ve HPV testi sonucu olan 705 hasta ile yapılmıştır. Hastanemizin jinekoloji-onkoloji cerrahisi polikliniğe başvuran hastalarda HPV sonuçlarını, HPV pozitif hastalarda HPV tiplerinin prevelanslarını tespit ederek, HPVDNA testi, co-testin hastalarda etkinliklerini, sonuçların histopatolojik sonuçlara etkisini, hastaların sosyo-demografik özelliklerini araştırdık. BULGULAR: Çalışmaya aldığımız 705 hastanın 506'sında (%71,8) HPV negatif olduğu görülmüş olup, 199 hastanın (%28,2) HPV testi pozitif tespit edildi. HPV 16 pozitifliği 199 hastanın 71'inde (%35,7) saptanmıştır. Bu oran HPV 18 için 13 hastada %6.5 olarak tespit edildi. hrHPV grubundan olan HPV 31 toplam 23 hastada (%11,5) görüldü. SONUÇ: HPV pozitif 199 hastanın tek gen pozitif grubundan 51 (%25,6) hastada HPV 16 pozitifliği görüldü. Multipl gen pozitifliğinde en çok görülen HPV grubu 16 ve 33 tiplerinin birlikteliği olmuştur (4 hasta-%2). CIN3 oranı negatif gruba kıyasla HPV pozitif grupta 33 hastada (%97,1), CIN2 11 hastada (%100), CIN1 32 hastada (%82,1) görüldü, HPV negatif grupta bu oran CIN3 grubunda 1 hasta (%2,9), CIN1 grubunda 7 hasta (%17,9) olarak değerlendirildi. Lezyonun şiddeti arttıkça HPV 16 pozitifliği prevalansının arttığını gözlemledik. Biyopsi sonucu CIN1 olarak gelen 11 hastanın (%34,4), CIN2+ tanılı 26 hastanın (%59,1) HPV 16 pozitif durumu mevcuttu. SCC tanısı alan 3 hastanın hepsinde HPV 16 pozitifliği mevcuttu (%100).
Özet (Çeviri)
HPV genotyping for triage in women with AS C-US diagnosis: effective combinations and histopathological findings AIM: The aim of our study is to investigate the significance of HPV genotyping in women with atypical squamous cells of undetermined significance (ASC-US) on smear results, the importance of this combination, and its impact on histopathological findings. Additionally, we aimed to evaluate the socio-demographic characteristics of the patients (age, BMI, education level, marital status, age at first sexual intercourse, total number of partners, parity, number of curettages, contraception methods, comorbidities, active medication use, history of sexually transmitted diseases (STDs), smoking, HPV vaccination status). METHODS: This retrospective study was conducted on 705 patients who presented to the Gynecology-Oncology Surgery Outpatient Clinic of Sakarya Training and Research Hospital between October 1, 2019, and October 1, 2024, with a smear test result of atypical squamous cells of undetermined significance (ASC-US) and a positive HPV test result. By retrospectively examining the HPV results of these patients, determining the prevalence of HPV types in HPV-positive patients, and evaluating the effectiveness of HPV DNA testing and co-testing in patients, we investigated the impact of these results on histopathological findings and the socio-demographic characteristics of the patients. RESULTS: Among 705 patients, 199 (28.2%) were HPV-positive, with 71 (35.7%) having HPV 16, 13 (6.5%) HPV 18, and 23 (11.5%) HPV 31. Single-type HPV 16 was found in 51 (25.6%) patients, while HPV 16 and 33 co-infection was the most common multiple infection (2%).In the HPV-positive group, CIN3 was 97.1%, CIN2 100%, and CIN1 82.1%, compared to 2.9%, 0%, and 17.9%, respectively, in HPV-negative patients. HPV 16 prevalence increased with lesion severity, reaching 34.4% in CIN1, 59.1% in CIN2+, and 100% in SCC cases.