Kondilin iki farklı konumunda, farklı kondil yolu eğimi olan eklem yapılarında, okluzal yüklenmelerin oluşturduğu streslerin, üç boyutlu sonlu eleman yöntemiyle incelenmesi
The analysis of the stresses generated by the occlusal loading at two different positions of the mandibular condyle in the joint components which have different inclination of the condylar path (by 3D finite elment method)
- Tez No: 91957
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜJGAN ÖKTEMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: TME, Kondil yolu eğimi, stres analizi IV, TMJ, Inclination of condylar path, stress analysis
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Bu çalışmada, bilgisayar destekli mekanik tarayıcı yardımıyla, bilgisayar ortamına aktarılan çene ve TME modelleri kullanılarak, sonlu eleman yöntemi ile üç boyutlu stres analizi yapılmıştır. Çeşitli dişsizlik, farklı mandibular pozisyon ve değişik kondil yolu eğimlerine bağlı olarak eklem yapılarında oluşan stres seviyeleri incelenmiştir. Modelin oluşturulmasında bilgisayar destekli mekanik tarama cihazı“cyclone'dan”yararlanılmıştır. Modelin hazırlanmasında değişik model leme programları (l-DEAS, MENTAT) kullanılarak modelin iç katmanları da oluşturulmuştur.Analiz yapımına hazır hale getirilen modelde, kas kuvvetleri ve destek noktaları da eklenip değişik şartlarda oluşan, stres düzeyleri incelenmiştir. Analiz sonucunda, Çeşitli dişsizlik durumları sentrik ilişkideki interkaspal pozisyon referans alınarak incelendiğinde, insizal pozisyonlarda sıkışma tipi stresler kondilin anteriorunda lokal ize ve daha yoğundur. Asimetrik yüklemelere bakıldığında (Igf, Igf-b) sol kondillerde, kondil yolu eğimleri dikleştikçe posteriora ve özellikle laterale gidildikçe sıkışma tipi stresler artmaktadır. Sağ kondillerde ise çekme tipi streslerin azaldığı, sıkışma tipi streslerin arttığı gözlenmektedir. Sağ molar temasındaki yükleme de ise her iki kondilin lateral yüzeyinin sıkışma tipi streslere maruz kaldığı ve kondil yolu eğiminin artmasına bağlı olarak daha da yoğunlaştığı gözlenmektedir. Mandibulanın protruziv ilişkisinde kondildeki yüklenmelere bakıldığında, anteriorda çekme tipi, posteromedialde ise sıkışma tipi stresler görülmektedir. Eklem yapıları mandibula protruzyonda iken sentrik ilişkideki haline kıyasla daha az sıkışma tipi streslere maruz kaldığı ve genelde tüm yüklemelerde, kondil yolu eğiminin artmasına bağlı olarak eklem yapılarında sıkışma tipi streslerin arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT in this study, dentate mandible and the TMJ have been modeled by means of a mechanic digitizer to perform a 3D finite element stress analysis. Stress levels at the TMJ components which occurred at different types of dentition, mandibular position and condylar path were analyzed. The models were constructed by the mechanic digitizer“cyclone”. Several programs (l-DEAS, MENTAT) were also utilized to form inner layers of the models that have been constructed. When the model was ready to be analyzed the muscle forces and the boundary conditions were loaded to the computer program to analyze stress levels of the different clenching tasks. The empirical findings revealed that, at the centric relation, the incisal position compared to the inter cuspal position had more dense compressive type of stresses localized at the anterior region of the mandibular condyle. When the asymmetric loading tasks (Igf, Igf-b) were examined, one can easily notice that compressive stresses at the posterior and especially lateral regions of the left condyles increases parallel with the increase of the steepness of the condylar path. On the contrary, under these circumstances tensile stresses decreased and compressive stresses increased at the right condyles. For the right molar clenching task, lateral regions of the both condyles suffered compressive stresses which increased when the steepness of the condylar path was increased. When the mandible was protruded, tensile stresses were localized at anterior and compressive stresses were localized at posteriomedial region of the condyles. When the mandible was protruded, joint components beard less compressive stresses compared to the centric relation position. Almost each and every loading task resulted with increase in compressive stresses when the steepness of the condylar path was increased.