Kronik spontan ürtikerli çocuklarda prognozuve tedavi yanıtını etkileyen faktörlerindeğerlendirilmesi
Evaluation of factors affecting prognosis andtreatment response in children with chronic sponteneusurticaria
  1. Tez No: 919616
  2. Yazar: TUĞBA ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÖZÇEKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik spontan ürtiker, prognoz, tedavi yanıtı, Chronic spontaneus urticaria, prognosis, treatment response
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ürtiker, beraberinde anjiyoödemin de görülebildiği 2-3 cm boyutlarındaki kaşıntılı plaklarla seyreden, çocuk alerji ve immunoloji polikliniklerine başvuruların sık sebeplerinden biri olan ve çocuklarda ciddi şekilde hayat kalitesini düşüren bir hastalıktır. Çocuk hastalarda kronik spontan ürtiker konusunda çok az çalışma mevcuttur. Bu çalışmanın amacı kronik spontan ürtiker hastalarında tedavi direncini ve hastalık şiddetini belirleyen faktörleri inceleyerek bu konuda literatüre ışık tutmaktır. Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmunoloji polikliniğine Ocak 2017- Ocak 2023 tarihleri arasında başvuran kronik spontan ürtiker hastalarının, demografik, klinik ve laboratuar verileri retrospektif olarak incelenerek almış oldukları tedavileri araştırmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan 159 hastanın 80'i erkek,79'u kız, hastaların yaş ortalaması 13,9'du. Hastaların %17'sine anjioödem, %9,4'üne dermografizm eşlik etmekteydi ve eşlik eden bu diğer cilt bulgularının tedavi süresi ile hastalık şiddeti üzerinde anlamlı etkisi olduğu saptandı. Ailede atopi öyküsü %10,7 oranında izlendi. Enfeksiyonların %15,1 oranında eşlik ettiği görüldü. Patogenezde rol oynadığı bilinen eozinofil ve bazofil düzeyleri ile prognoz açısından anlamlı olduğu düşünülen CRP, total IgE, tiroid otoantikorları ve D vitamini düzeyleri araştırılarak bu laboratuar verilerinin hastalık şiddeti ve tedavi direnci üzerindeki etkisi incelendi. CRP düzeyindeki yüksekliğin, tiroid otoantikorlarındaki pozitifliğin ve bazopeninin tedavi direncini, ÜAS-7'ye göre belirlenen hastalık şiddetini anlamlı düzeyde etkilediği tespit edildi. Bu verilerin ışığında çalışmamızda incelenmiş olan faktörlerin KSÜ hastalarında tedavi direncini ve remisyon süresini öngörmede faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Urticaria, accompanied by itchy plaques of 1-2 cm in size, accompanied by angioedema, is one of the frequent reasons for admission to pediatric allergy and immunology clinics, and it is a hiding place that seriously reduces the life characteristics of children. There are very few studies on chronic spontaneous urticaria in pediatric cells. The aim of this study is to shed light on this literature by people with CSU to avoid treatment and without taking over the disease pathways. Demographic, clinical and laboratory data of CSU patients between January 2017 and January 2023 in Prof.Dr.Cemil Taşçıoğlu City Hospital Pediatric Allergy and Immunology outpatient clinic were retrospectively analyzed, and their treatment, UAS7 scores at the time of treatment and diagnosis were included. Of the 159 workers who participated in the study, 80 were male and 79 were female, the mean age of the patients was 13.9. Angioedema was present in 17% of the patients and in the dermographism bath in 9.4%, it was determined that this other skin group, had an effect on the duration of treatment and the effect of the disease. A family history of atopy was observed with a rate of 10.7%. It was observed that compounds were present in 15.1% of infections. CRP, total IgE, thyroid autoantibodies and vitamin D, which are thought to play a role in the pathogenesis of eosinophils and basophils and are thought to be on prognosis assessments, were investigated in terms of the effect of these laboratory data on the disease effect and treatment. The attack on CRP status, positivity in thyroid autoantibodies and treatment resistance of basopenia were determined according to the disease test result level determined according to UAS7. We think that the fibers examined in our study in protecting these cells may be useful in predicting treatment resistance and remission time in CSU patients.