Bükülebilen dar çaplı tek parça implantlarda stres ve mukavemetin ın vitro olarak incelenmesi
In vitro strength and fatigue stress evaluation of bendible monoblock implants
- Tez No: 919664
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AGÜLOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dar çaplı implant, monoblok implant, bükülebilir implant, açılı implant, Narrow implant, monoblock implant, bendible implant, angled implant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Protetik diş tedavisi bireylerdeki kısmi ya da tam diş-doku kayıplarını gidermeyi amaçlayan bilim dalıdır. Bu kayıplar hareketli protetik yöntemlerle telafi edilebildiği gibi komşu dokulardan destek alan sabit yöntemlerle de giderilebilir. İmplant tedavileri ile birlikte hareketli protetik tedavilere sabit protetik çözümler geliştirilmesi sayesinde implantların popülerliği artmıştır. İmplant uygulamaları için implantın çevresinde yeterli kemik desteği olması istenir. Bu nedenle farklı vakalarda uygulanabilirliği artırmak amacıyla farklı çap ve uzunluklarda implant tasarımları geliştirilmiştir. Anatominin geniş çaplı implantların kullanımına el vermediği durumlarda dar çaplı implantların kullanılması ihtiyacı doğmuştur. Ayrıca yeni bir implant tasarımı olarak boyun kısmındaki özel tasarım sayesinde implant yerleştirildikten sonra boyundan itibaren dayanak kısmı açılandırmaya el veren implantlar üretilmiştir. Bu güncel tek parça bükülebilir tasarımın, klasik iki parçalı vidalı tasarımlara göre avantaj ve dezavantajları ise çalışmaya ihtiyaç duyulan bir konudur. Gereç ve Yöntem: Dar çaplı bükülebilir implantların 0, 15 ve 25 derecelerde mukavemet ve stres dağılımını sanal olarak incelemek için ön çalışma olarak sonlu elemanlar analizi çalışması yapılmıştır. Devamında in vitro çalışma olarak dar çaplı tek parça bükülebilir implant tasarımı ile dar çaplı iki parça implant tasarımlarının 0, 15 ve 25 derece ile açılandırılmış örneklere universal kırma cihazında basma testi uygulanmıştır. Sonuç ve öneriler: Bükülebilir dar çaplı tek parça implantlar ağız içinde çiğneme yüklerini zarar görmeden karşılayabilmektedir. Ancak açının artmasıyla oblik kuvvetlerde çevre kemik için yıkıcı kuvvet oluşturabilirler. Bu nedenle bükülebilir dar çaplı tek parça implantların ağız içi uygulamasında eksentrik hareketlerden korunması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Prosthodontics is an area of science that works on eliminating partial or complete tooth tissue loss in individuals. These losses can be compensated with removable prosthetic methods as well as with fixed methods that receive support from neighboring tissues. Prosthetic dental treatment is a branch of science that aims to eliminate partial or complete tooth-tissue losses in individuals. These losses can be compensated with removable prosthetic methods as well as fixed methods that receive support from neighboring tissues. The popularity of implants has increased thanks to the development of fixed prosthetic solutions for removable prosthetic treatments along with implant treatments. For implant applications, it is desirable to have sufficient bone support around the implant. For this reason, implant designs with different diameters and lengths have been developed to increase applicability in different cases. In cases where the anatomy does not allow the use of wide-diameter implants, the need to use narrow-diameter implants has arisen. In addition, as a new implant design, implants that allow the abutment section to be angulated from the neck after the implant is placed have been produced thanks to the special design in the neck part. The advantages and disadvantages of this current one-piece bendible design compared to two-piece screwed designs are a subject that needs to be studied. Material and Method: A finite element analysis study was conducted as a preliminary study to virtually examine the strength and stress distribution of narrow-diameter bendible implants at 0, 15 and 25 degrees. As a follow-up in vitro study, compression tests were applied to samples angled at 0, 15 and 25 degrees for narrow diameter single piece bendible implant design and narrow diameter two piece implant design in a universal breaker device. Conclusion and recommendations: Bendible narrow diameter single piece implants can withstand chewing loads in the mouth without damage. However, with increasing angle, oblique forces can create destructive forces for the surrounding bone. Therefore, it is recommended that bendible narrow diameter single piece implants be protected from eccentric forces in intraoral application.