Rosuvastatinin kersetin varlığında protein bağlanma kapasitesinin HPLC ile incelenmesi
Evaluation of protein binding capacity of rosuvastatin in the presence of quercetin by HPLC
- Tez No: 919750
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELEBİER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: HPLC, ultrafiltrasyon, PPB, Rosuvastatin, Kersetin, HPLC, ultrafiltration, PPB, Rosuvastatin, Quercetin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Daştan, K. Rosuvastatinin Kersetin Varlığında Protein Bağlanma Kapasitesinin HPLC İle İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Analitik Kimya Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2025. Bu çalışmada, statin grubu bir etkin madde olan rosuvastatin (ROS)'in, bir fitokimyasal bileşik olan kersetin (QUE) varlığında plazma proteinine bağlanma (PPB) kapasitesindeki değişiminin tespit edilebilmesi için, ultrafiltrasyon tekniği kullanılarak plazmadan serbest ROS miktarının tayin edilebileceği ve ROS-QUE ayırımının yapılabileceği bir yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) yöntemi geliştirilmiştir. Geliştirilen yöntem FDA Biyoanalitik Yöntem Validasyon Kılavuzu'nda yer alan validasyon parametrelerine göre valide edilmiştir. Çalışma kapsamında yapılan analizlerin tümü ACE C18 (250 × 4.6 mm i.ç., 5 µm) analitik kolon ile gerçekleştirilmiştir. Kromatografik ayırım için hareketli faz olarak, 45:55 h/h oranında asetonitril:20 mM fosfat tamponu (pH 4.0) karışımı kullanılmış, akış hızı 1 mL/dk olarak belirlenmiştir. UV dedektör kullanılarak 250 nm dalga boyundaki sinyaller kaydedilmiştir. Bu kromatografik koşullarda ROS ve QUE için alıkonma zamanları sırasıyla 6.84 ve 4.29 dakikadır. ROS için 0.04-2.00 μg/mL, QUE için ise 0.10-2.00 μg/mL doğrusallık aralığında çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen yöntem valide edilerek, ROS ve QUE'nin eklendiği ticari plazma ve ticari serum albumininden (BSA) analizine uygulanmıştır. Geliştirilen yöntemin ROS için ve de QUE varlığında ROS için ticari BSA'dan geri kazanım değerleri hesaplanmıştır. Tek başına ROS içeren çözelti için %85.38±1.44 bulunan geri kazanım değeri QUE ile birlikte iken %83.79±3.91 olarak tespit edilmiştir. Elde edilen değerler istatistiksel olarak QUE varlığında ROS'in protein bağlanma kapasitesinin etkilenmediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Daştan, K. Evaluation of Protein Binding Capacity of Rosuvastatin in the Presence of Quercetin by HPLC, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Analytical Chemistry Program Master's Thesis, Ankara, 2025. In this study, a high-performance liquid chromatography (HPLC) method was developed to determine the change in plasma protein binding (PPB) capacity of rosuvastatin (ROS), an active ingredient in the statin group, in the presence of quercetin (QUE), a phytochemical compound. The method allows the quantification of free ROS in plasma and the separation of ROS and QUE using an ultrafiltration technique. The developed method was validated according to the validation parameters outlined in the FDA Bioanalytical Method Validation Guidance. All analyses conducted within the scope of this study were performed using an ACE C18 (250 × 4.6 mm i.d., 5 μm) analytical column. For chromatographic separation, a mobile phase consisting of acetonitrile and 20 mM phosphate buffer (pH 4.0) in a 45:55 v/v ratio was used, with a flow rate set at 1 mL/min. A UV detector recorded signals at a wavelength of 250 nm. Under these chromatographic conditions, the retention times for ROS and QUE were determined as 6.84 and 4.29 minutes, respectively. The method was tested for linearity within the range of 0.04–2.00 μg/mL for ROS and 0.10–2.00 μg/mL for QUE. Following validation, the developed method was applied to analyze ROS and QUE in commercial plasma and commercial bovine serum albumin (BSA). The recovery values of ROS from commercial BSA, both in the absence and presence of QUE, were calculated. The recovery value for ROS alone was determined as 85.38±1.44%, while in the presence of QUE, it was found to be 83.79±3.91%. The obtained values statistically demonstrated that the protein binding capacity of ROS was not affected by the presence of QUE.