İntern hekimlerin karmaşık acil durumlarda kritik hasta yönetimine yaklaşımlarının güvenilir profesyonel aktiviteler ile değerlendirilmesi
Evaluation of 6th year medical students' approach to critical patient management in complex emergency situations with entrustable professional activities
  1. Tez No: 919768
  2. Yazar: EZGİ ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ONAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenilir Profesyonel Aktiviteler, Yetkinlikler, Ölçme ve Değerlendirme, Simülasyon, Tıp Eğitimi, Entrustable Professional Activities, Competencies, Assessment and Evaluation, Simulation, Medical Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Amaç: İntern hekimlerin karmaşık acil durumlarda kritik hasta yönetimindeki yaklaşımlarını Güvenilir Profesyonel Aktiviteler (EPA) çerçevesinde değerlendirerek, bu görevi yerine getirmek için gerekli yetkinliklere ve tutuma sahip olup olmadıklarını incelemek ve eğitimde iyileştirilmesi gereken alanları tespit etmektir. Yöntem: Karma yöntemli bu çalışmada, EPA çerçevesi kullanılarak 21 intern hekimin kritik hastaları yönetimi değerlendirilmiştir. Acil tıp ve tıp eğitimi uzmanlarıyla EPA-10'a dayalı, gerçek hayattaki kritik bakım ortamlarında karşılaşılan zorlukları yansıtacak şekilde üç senaryo geliştirmiştir. Alan uzmanı üç gözetmen, intern hekimlerin performansını iletişim, öykü alma, fizik muayene, klinik karar verme, liderlik, klinik bilgi, uygulama ve resüsitasyon başlıklarında değerlendirmiştir. İntern hekimler, karmaşık acil durumlarla başa çıkma konusundaki algılanan yetkinlik ve performanslarını çevrimiçi refleksiyon anketlerine doldurmuşlardır. Nicel bulguları derinlemesine anlamak için nitel verilerden yararlanılmıştır. Bulgular: Çalışmanın 0,77'lik Fleiss' Kappa değeri, değerlendiriciler arası yüksek güvenilirlik ve uyumu göstermektedir. Tekrarlanan ölçümler ANOVA ile analizlerde vakalar, yeterlilik ve değerlendirici tipi arasındaki üç yönlü etkileşim de anlamlıdır (F(7.544, 301.761) = 13.085, p < 0.001, η² = 0.246). Eğitici değerlendirmelerinde öykü alma ve iletişim gibi güçlü yönleri ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin değerlendirmeleri ve gözlemlenen performans arasındaki tutarsızlıklar (özellikle uygulama ve liderlikte) öz düzenleme becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini düşündürmektedir. Sonuç: EPA odaklı değerlendirmeler, geribildirimle birlikte, öğrencilerin performanslarını daha iyi anlamalarını sağlayabilir ve mesleki gelişimlerine rehberlik edebilir. Geliştirilen senaryolar ve değerlendirme listeleri öğrencileri performansları hakkında bilgilendirebilir ve öğrenme eksikliklerini giderebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate 6th year medical students approaches to critical patient management in complex emergency situations within the framework of Entrustable Professional Activities (EPA's), to examine whether they have the necessary competencies and attitudes to fulfil this task and to identify areas for improvement in training. Method: This mixed methods study evaluated the management of critical patients in complex emergencies by twenty-one 6th year medical students using the EPA framework. Three EPA-10 based scenarios, developed with emergency medicine and medical education experts, simulated real-life critical care challenges. 6th year medical students' performance was observed and assessed across eight domains: communication, history-taking, physical examination, clinical decision-making, leadership, clinical knowledge, procedural skills, and resuscitation. 6th year medical students also completed self-reflection surveys on their perceived competence and performance. Qualitative data were utilized to understand the quantitative findings in depth. Results: High inter-rater reliability (Fleiss' Kappa = 0.77) validated the scoring. In analyses with repeated measures ANOVA, the three-way interaction between cases, competence and assessor type was also significant (F(7.544, 301.761) = 13.085, p < 0.001, η² = 0.246). Strengths such as story taking and communication were revealed in the trainer evaluations. Discrepancies between students' evaluations and observed performance (particularly in procedural skills and leadership) highlighted the need for developing self-regulation skills. Conclusion: EPA-focused assessments, with feedback, can enhance 6th year medical students understanding of their performance and guide professional development. The developed scenarios and assessment lists can inform students about their performance and address learning deficiencies.