Resim sanatında tesadüfî etkilerin sanata ve sanatçıya yansıması
The Reflections of accidental effects in painting on art and the artist
  1. Tez No: 919777
  2. Yazar: ÖZNUR ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. AHMET KÜRŞAT ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Resim sanatı, Tesadüfî, Rastlantısal, Kendiliğinden, Serendipity, Olasılık, Doğaçlama, Painting art, Accidental, Random, Spontaneous, Serendipity, Probability, Improvisation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
RESİM SANATINDA TESADÜFÎ ETKİLERİN SANATA VE SANATÇIYA YANSIMASI Öznur ÖZDEN Erciyes Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2025 Danışman: Doç. Ahmet Kürşat ALBAYRAK ÖZET Tesadüf, herhangi bir ön hazırlık olmaksızın kendiliğinden oluşan durumları ifade eder ve insan yaşamına günlük rutinlerde olduğu kadar mesleki üretim süreçlerinde de eşlik eder. Benzer şekilde tesadüf, sanatçıların hayatlarında etkili olurken, sanatsal çalışmaların üretim sürecine de eşlik etmektedir. Geleneksel sanatçılar, gerçekleştirmek istedikleri eserin planına sıkı sıkıya bağlı kalarak, akademik kurallar çerçevesinde ve planlanan sonuca ulaşmaya odaklı çalışırken; modern sanatçılar, farklı arayışlar içerisine girerek eserlerinde tesadüfî etkilere de yer vermek suretiyle geleneksel kurallara meydan okumuştur. Dada hareketi, Duchamp'ın hazır nesneleri gibi örneklerle tesadüfün sanatta değer kazanmasını sağlamış ve bu etkiler zamanla sanatın ayrılmaz bir öğesi hâline gelmiştir. Tesadüfî etkiler, başlangıçta bir kusur olarak görülürken, ilerleyen süreçte sanatçılar için aranan ve tercih edilen bir tasarım unsuru hâline gelmiştir. Sanat eserlerine biriciklik kazandıran bu etkiler, avangart sanatçılar tarafından başrole taşınmıştır. Örneğin, Jackson Pollock'un aksiyon resimleri, tesadüfî etkilerin dinamik ve öngörülemez sanat eserleri oluşturmadaki rolünü açıkça göstermektedir. Zamanla, tesadüfî etkilerin yöntem ve uygulamaları çeşitlenmiş; sanatın türlü malzemeleri ve deneysel kompozisyon arayışlarıyla sanat tarihinde kendine yer bulmaya başlamıştır. Bu araştırmada, literatür taraması ve betimsel analiz yöntemleri kullanılarak, tesadüf kavramının tarihsel, teorik ve sanatsal yönleri ele alınmıştır. Araştırmanın başlangıcında, tesadüf ve tesadüfle ilişkili kavramların bir değerlendirmesi yapılmış; ilerleyen aşamalarda ise tesadüfî etkilerle çalışan sanatçıların öne çıkan eserleri detaylı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE REFLECTIONS OF ACCIDENTAL EFFECTS IN PAINTING ON ART AND THE ARTIST Öznur ÖZDEN Erciyes University, Institute of Fine Arts Master's Thesis, January 2025 Supervisor: Assoc. Prof. Ahmet Kürşat ALBAYRAK ABSTRACT Accident refers to spontaneously occurring situations without any prior preparation and accompanies human life not only in daily routines but also in professional production processes. Similarly, accidents influence artists' lives while also accompanying the creative process of artistic works. Traditional artists work strictly adhering to the plan of the artwork they aim to realize, focusing on achieving the planned outcome within the framework of academic rules. In contrast, modern artists challenge traditional rules by seeking new approaches and incorporating accidental effects into their works. The Dada movement, with examples such as Duchamp's ready-made objects, has contributed to the appreciation of accidental effects in art, making them an integral element of artistic creation over time. Initially considered a flaw, accidental effects have gradually become a sought-after and preferred design element for artists. These effects, which endow artworks with uniqueness, have been brought to the forefront by avant-garde artists. For instance, Jackson Pollock's action paintings clearly demonstrate the role of accidental effects in creating dynamic and unpredictable works of art. Over time, the methods and applications of accidental effects have diversified, finding their place in art history through various materials and experimental composition explorations. In this study, literature review and descriptive analysis methods were used to examine the historical, theoretical, and artistic aspects of the concept of accident. At the beginning of the research, an evaluation of accident and related concepts was carried out; in subsequent stages, the prominent works of artists who worked with accidental effects were analyzed in detail.