Kahramankazan (Ankara) güneybatısında yer alan hafriyat atık sahasının jeoteknik özellikleri
Determination of the geotechnical characteristics of the excavation waste field located to the southwest of Kahramankazan (Ankara)
  1. Tez No: 919835
  2. Yazar: NEVZAT ÜÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT TAHİR NALBANTÇILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeoteknik, Deprem, Oturma, Sıvılaşma, Kahramankazan, Geotechnical, Earthquake, Settlement, Liquefaction, Kahramankazan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Ankara İli Kahramankazan İlçesi güneybatısında, Türkiye Deprem Tehlike Haritalarından 50 yılda aşılma olasılığı %10 (tekrarlama periyodu 475 yıl) göre en büyük yer ivmesi 0.141 g. olup düşük tehlikeli deprem bölgesinde bulunan Hafriyat Atık Sahasında, temel birimler üzerinde yer alan kohezyonlu ve kohezyonsuz özellikteki zeminler ile bunların yeraltı suyuyla doygunlaşması sonucunda önemli zemin problemlerine neden olmaktadır. Bu problemler zeminin sıkı-gevşek olmasına, yeraltı suyunun yüzeye yakın olmasına, yeraltı suyunun kimyasal özelliğine, zemin tane boyu dağılımına, zeminin kil içeriğine, zeminin üst yüzeyinde kil ağırlıklı geçirimsiz bir örtü tabakasının bulunup-bulunmamasına ve boşluk suyu basıncının değerine bağlı olarak değişmektedir. Kohezyonsuz zeminler yeraltı suyu ve deprem etkisiyle taşıma gücü kaybı, akma, kayma, yanal yayılma, aşırı oturma, sıvılaşma ve benzeri birçok zemin problemlerine yol açtığı bilinmektedir. Bu öngörüler çerçevesinde inceleme alanındaki zeminlerin özellikleri, zemin mekaniği ve mühendisliği prensiplerine uygun olarak, Standart Penetrasyon Deneyi (SPT) gibi arazi yöntemlerini kullanan gerilme yaklaşımı ve ilgili laboratuvar deneyleri ile araştırılmıştır. Dolgu zeminlerin ve Dolgu zeminlerin altında yer alan katı kıvamlı Alüvyon zeminlerin Laboratuvar deneyleri sonucunda yapılan taşıma gücü hesaplamalarında taşıma gücü tasarım dayanımı 129 kPa ile 380 kPa aralığında, konsolidasyon oturma miktarının 4.114 cm ile 15.825 cm aralığında ve sıvılaşma enerjisi potansiyelinin düşük-çok düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bu veriler ışığında inceleme alanında tasarlanan geniş ve düşük katlı sanayi amaçlı yapıların taşıma gücü, oturma ve sıvılaşma problemlerinin olmadığı tespit edilmiştir. Yer yer lokal olarak taşıma gücü, oturma ve sıvılaşma problemlerinin olduğu parsel bazlı etütlerden anlaşılmıştır. Bu tür yerlerde kaya dolgu iyileştirme metodu ile bu sorunlar giderilmektedir. Bu nedenle elde edilen değerlere bağlı olarak yapıların planlanması gerekmektedir. Ayrıca olası deprem hasarlarını en aza indirgeyecek şekilde mevcut yapılarda statik durumlarında iyileştirmelerin yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
According to the 50-year probability of exceedance according to the Earthquake Hazard Maps of Turkey in the southwest of Kahramankazan District of Ankara Province, the maximum ground acceleration is 0.141 g. and is located in the low-hazard earthquake zone. The cohesive and non-cohesive soils on the foundation units and their saturation with groundwater cause significant ground problems. These problems vary depending on whether the ground is dense or loose, the groundwater is close to the surface, the chemical properties of the groundwater, the ground grain size distribution, the clay content of the ground, the presence or absence of an impermeable layer of clay-dominated cover on the upper surface of the ground and the value of the pore water pressure. It is known that cohesionless soils cause many ground problems such as loss of bearing capacity, flow, sliding, lateral spreading, excessive settlement, liquefaction and similar ground problems due to groundwater and earthquake effects. Within the framework of these predictions, the properties of the soils in the study area were investigated with the stress approach and related laboratory tests using field methods such as Standard Penetration Test (SPT) in accordance with the principles of soil mechanics and engineering. In the bearing capacity calculations made as a result of the laboratory tests of the fill soils and the solid consistency alluvial soils under the fill soils, it was determined that the bearing capacity design strength was between 129 kPa and 380 kPa, the consolidation settlement amount was between 4.114 cm and 15.825 cm and the liquefaction energy potential was low-very low. In the light of these data, it was determined that the large and low-rise industrial buildings designed in the study area did not have bearing capacity, settlement and liquefaction problems. It was understood from the parcel-based studies that there were bearing capacity, settlement and liquefaction problems locally. These problems are eliminated with the rockfill improvement method in such places. Therefore, it is necessary to plan the structures depending on the obtained values. In addition, improvements should be made in the static conditions of the existing structures in a way that will minimize possible earthquake damages.