Strategic leadership in educational institutions in Uganda: A Comparative analysis of effective management models in Uganda
Uganda'daki eğitim kurumlarında stratejik liderlik: Uganda'daki etkili yönetim modellerinin karşılaştırmalı bir analizi
  1. Tez No: 919887
  2. Yazar: YUSUF MUGOYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HAKAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Liderlik, Okul Yönetimi, Akademik Performans, Vizyon Belirleme, Karar Alma, Takım Çalışması, Uganda, Nitel Araştırma, Strategic Leadership, School Management, Academic Performance, Vision-Setting, Decision-Making, Teamwork, Uganda, Qualitative Research
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, Uganda'daki ilkokul ve ortaokullarda eğitim kalitesini artırmada stratejik liderliğin rolünü incelemektedir. Uganda hükümeti, öğretmen maaşlarını artırma ve“tohum okulları”kurma gibi çeşitli çabalar göstermiş olsa da, ulusal sınavlar olan PLE, UCE ve UACE'deki yüksek başarısızlık oranları, birçok eğitim kurumunda sonuçların beklentilerin altında kaldığını göstermektedir. Araştırma, yüksek okulu bırakma oranları, düşük mezuniyet oranları, zayıf altyapı ve yetersiz stratejik liderlik eğitimi gibi sorunları, Uganda'daki eğitim başarısının önündeki temel engeller olarak tanımlamaktadır. Stratejik liderlik teorisine dayanan bu çalışma, üst düzey liderlerin etkili strateji uygulamasını önemli ölçüde etkilediğini varsaymaktadır. Bu bağlamda, vizyon belirleme, karar alma ve ekip çalışması gibi stratejik liderlik unsurlarının akademik performansı nasıl etkilediğini araştırmaktadır. Araştırma, Uganda'nın beş bölgesindeki devlet ve özel okullardan 10 katılımcı (6 müdür ve 4 müdür yardımcısı) ile yapılan görüşmeleri de içeren nitel araştırma yöntemleriyle, stratejik liderlik ile akademik başarı arasındaki bağlantıyı incelemektedir. Bulgular, okul liderlerinin kullandığı stratejik liderlik tarzlarının öğrencilerin akademik performansını doğrudan etkilediğini göstermektedir. İş birliği, bilinçli karar alma ve net vizyon belirleme ile karakterize edilen stratejik liderlik sergileyen okul yöneticileri, akademik mükemmeliyeti ve öğrencilerin bütünsel gelişimini teşvik eden uygun öğrenme ortamları oluşturmaktadır. Çalışma, Uganda'daki eğitim kalitesinin iyileştirilmesinin büyük ölçüde okul yöneticilerinin stratejik liderlik unsurlarını uygulamalarına bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma, Uganda'daki eğitim kurumlarındaki belirli ihtiyaçları ele almayı ve genel eğitim sonuçlarını iyileştirmeyi amaçlayan istekli yöneticiler için bir profesyonel gelişim modeli geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of strategic leadership in enhancing educational quality in Ugandan primary and secondary schools. Despite efforts by the Ugandan government, such as increasing teachers' salaries and establishing seed schools, educational outcomes in many institutions remain below expectations, as evidenced by high failure rates in national exams like PLE, UCE and UACE. The research identifies challenges including high dropout rates, low completion rates, poor infrastructure, and inadequate strategic leadership training as key obstacles to educational achievement in Uganda. Guided by strategic leadership theory, which posits that top leaders significantly influence effective strategy implementation, this study explores how strategic leadership elements like vision-setting, decision-making, and teamwork impact academic performance. Through qualitative research methods, including interviews with 10 participants (6 headmasters and 4 directors) from government and private schools across Uganda's five regions, the study investigates the connection between strategic leadership and academic success. The findings reveal that strategic leadership styles employed by school leaders directly influence students' academic performance. School administrators who engage in strategic leadership, characterized by collaboration, informed decision-making, and clear vision-setting, create conducive learning environments that promote academic excellence and holistic student development. The study concludes that the improvement of education quality in Uganda is heavily reliant on the application of strategic leadership elements by school administrators. The research contributes to the development of a professional development model for aspiring administrators, aimed at addressing specific needs in Ugandan educational institutions and improving overall educational outcomes.