Afet ve acil durumlarda ekiplerin koordinasyonu
Coordination of teams in disaster and emergency
  1. Tez No: 919895
  2. Yazar: MURAT GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ KALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, Education and Training, Public Administration, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Acil Durum, Koordinasyon, İşbirliği, Disaster, Emergency, Coordination, Cooperation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, afet ve acil durum ekiplerinin koordinasyonu ve işbirliğinin afet ve acil durumlarda müdahalelerin etkinliği üzerindeki etkisinin incelemesi amaçlanmıştır. Ayrıca, katılımcıların demografik özelliklerine bağlı olarak, takımların koordinasyonu ve etkinlik seviyesine yönelik algının anlamlı fark oluşturacak bir şekilde değişip değişmediği de araştırılmaktadır. Bu nicel çalışma, ilişkisel araştırma modeli üzerinde yürütülen bir tanımlayıcı ve kesitsel çalışmadır. Çalışmanın örneklemini Türkiye'de afet yönetimi alanında görevli kurumlarda çalışan veya gönüllü olan personel arasından basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 393 katılımcı oluşturmuştur. Araştırma verileri çevrimiçi olarak hazırlanan bir anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Anket formunda demografik soruların yanı sıra, koordinasyon ve işbirliği ölçeği ile etkinlik ve verimlilik ölçeği yer almaktadır. Çаӏıșmаdа tοpӏаnаn vеriӏеrin аnаӏizindе SPSS v26 pаkеt prοgrаmı kuӏӏаnıӏmıștır. Çalışma kapsamında frekans analizi, geçerlilik ve güvenilirlik analizleri, normal dağılım analizi, tanımlayıcı istatistiksel analiz, Pearson korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon analizi, t-testi ve ANOVA analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmada katılımcıların görev yaptıkları kurumların diğer kurumlarla orta düzeyde bir koordinasyon ve işbirliği içinde olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir. Bunun yanında katılımcıların görev yaptıkları kurumların yüksek düzeyde etkin ve verimli olduğunu düşündükleri belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, afet ve acil durumlarda, takımların uyumu ve işbirliği, afet ve acil durum müdahalelerinin etkisi ve etkinliği üzerinde olumlu ve anlamlı bir fark oluşturacak etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Öte yandan, afet ve acil durumlarda ekiplerin koordinasyonu ve işbirliği seviyesine ilişkin algı ile müdahalelerin etkinlik ve verimlilik seviyesine ilişkin algının demografik özelliklere dayalı olarak, katılımcılar arasında anlamlı bir fark oluşturmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore how the coordination and collaboration among teams responding to disasters and emergencies influence the effectiveness of intervention efforts. Furthermore, we seek to investigate whether there are notable variances in how team coordination and effectiveness are perceived, based on the demographic traits of the participants. This descriptive and cross-sectional quantitative study employs a relational survey model. Our sample consists of 393 individuals, who were selected through a simple random sampling technique from personnel engaged in institutions involved in disaster management in Turkey. To gather research data, we employed an online questionnaire that includes demographic inquiries, as well as scales measuring coordination and collaboration, and effectiveness and efficiency. We conducted data analysis using SPSS v26 software, encompassing frequency analysis, validity and reliability assessments, normal distribution analysis, descriptive statistical analysis, Pearson correlation analysis, simple linear regression analysis, t-tests, and ANOVA analysis. Our findings indicate that participants perceive a moderate level of coordination and collaboration between their respective institutions and other organizations. Furthermore, participants hold the belief that their institutions are highly effective and efficient. Additionally, we have determined that the coordination and collaboration among teams in disaster and emergency situations have a positive and significant impact on the effectiveness and efficiency of interventions. Lastly, our study reveals no significant differences in the perception of team coordination and effectiveness based on the demographic characteristics of the participants.