Pemfigus vulgaris tedavisinde sistemikkortikosteroidlere ek immunsupresif ilaç(azatioprin ve mikofenolat mofetil) kullanımınınhastalık seyrine etkisi:tek merkezli retrospektif 38 yıllık karşılaştırmalıçalışma
The effect of immunosuppressive drugs (azathioprine andmycophenolate mofetil) in addition to systemiccorticosteroids on the course of Pemphigus vulgaris:A single-center, retrospective comparative study over 38 years
- Tez No: 919970
- Danışmanlar: PROF. DR. RIFKİYE KÜÇÜKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: pemfigus vulgaris, adjuvan tedavi, tedavi yanıtı, remisyon, aktivasyon, pemphigus vulgaris, adjuvant therapy, treatment response, remission, activation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Çalışmamızda, kliniğimizde 1985-2023 yılları arasında pemfigus vulgaris tanısıyla takip ettiğimiz hastalarda kortikosteroidle birlikte adjuvan azatioprin veya mikofenolat mofetil kullanımının klinik ve serolojik sonuçları, yan etki profiline etkileri, karşılaştırmalı olarak ortaya konarak literatüre katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Bununla birlikte nadir bir hastalık olan pemfigus vulgarisin klinik, serolojik özellikleri ve hastalık seyri geniş bir hasta serisinde değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: İstanbul Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Polikliniğinde 1985-2023 yılları arasında klinik bulgulara ek olarak histopatolojik ve immunolojik yöntemlerden en az ikisiyle pemfigus vulgaris tanısı almış hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların tanı anındaki demografik özellikleri, ek hastalıkları, laboratuvar bulguları kaydedildi. Adjuvan immunsupresif kullanımının hastalık seyrine etkisinin değerlendirilmesi için hastalar, başlangıç tedavisine göre yalnız kortikosteroid (KS), kortikosteroid ve azatioprin (AZA), kortikosteroid ve mikofenolat mofetil (MMF) alan hastalar olmak üzere üç gruba ayrıldı. Bu gruplarda minimal tedavili ve tedavisiz tam remisyona ulaşma oranları, ulaşan hastaların ulaşma süreleri ve kümülatif KS dozları hesaplanarak kaydedildi. Ayrıca gruplarda klinik takip boyunca tedavi değişikliğine gidilip gidilmediği, hem adjuvan tedavilere hem de kortikosteroide bağlı görülen yan etkiler, aktivasyon sayıları, serolojik takipleri ayrıntılı şekilde kaydedildi ve karşılaştırıldı. Değerlendirmelerde IBM SPSS version 20 programı kullanıldı. Çalışmamızda istatistiksel anlamlılık sınırı p0.05). Bu tedavi grupları arasında KS'e bağlı en az bir yan etki görülme oranı, basit yan etki ve ciddi yan etki oranları benzerdi (p>0.05). KS+AZA kullanan grup ile, KS+MMF kullanan gruplarda adjuvan tedaviyle ilişkili yan etkilerin görülme oranları, tedavi değişikliği, hastanede yatış oranları benzerdi (p>0.05). Buna karşın AZA+KS alan hastalarda hastanede yatış sayısı, yalnız steroid alan hastalardan (p=0.01), hastanede yatış süresi ise yalnız KS (p0.05). Kümülatif kortikosteroid dozu, yalnız KS alan grupta hem MMF (p=0.019), hem de AZA (p=0.006) alan gruptan daha düşüktü. Başlangıç tedavisinin devam ettiği dönem içerisindeki aktivasyon sayıları yalnız KS alanlarda ortalama 1.27±2.06, KS+AZA alan grupta 1.17±1.81 ve KS+MMF alan grupta 0.93±1.36 olarak saptandı. En az aktivasyon, adjuvan tedavi olarak MMF alan grupta görülse de gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Gruplar arasında remisyondaki anti Dsg 1, Dsg 3 pozitiflik oranları ve anti Dsg 1 ve anti Dsg 3 antikor düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlılık saptanmadı (p>0.05). Tartışma: Çalışmamıza dahil edilen PV hastalarına ilişkin demografik veriler ve klinik ve serolojik özellikler geçmiş çalışmalarla uyumludur. Çalışmamızda adjuvan tedavi alan hasta grupları arasında remisyon süresi, remisyona kadar kullanılan kümülatif kortikosteroid dozu, adjuvan ilaca bağlı yan etki görülme oranları, ilacın alındığı sürede gerçekleşen aktivasyon sayıları, farklı bir adjuvan tedaviye geçme gereksinimi açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır. Literatürde MMF ve AZA'nın etkinliğini karşılaştıran ve benzer sonuçları olan çalışmalar mevcuttur. Buna karşın mikofenolat mofetil alan grupta basit enfeksiyonların daha düşük oranda görülmesi, azatioprin alan grupta hastane yatış süresinin daha uzun olması, önemli farklar olarak dikkati çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to contribute to the literature by comparatively evaluating the clinical and serological outcomes, as well as the side effect profiles, of using adjuvant azathioprine or mycophenolate mofetil alongside corticosteroids in patients diagnosed with pemphigus vulgaris who were followed in our clinic between 1985 and 2023. Additionally, by assessing the clinical and serological characteristics and disease course of pemphigus vulgaris, in a large patient series, we aim to deepen the understanding of this condition. Materials and methods: In the Dermatology and Venereology Clinic of Istanbul Medical Faculty, the files of patients diagnosed with pemphigus vulgaris between 1985 and 2023 were retrospectively reviewed. In addition to clinical findings the diagnosis was confirmed using at least two of the histopathological and immunological methods. The demographic characteristics, comorbidities, and laboratory findings of the patients at the time of diagnosis were recorded. To evaluate the effect of adjuvant immunosuppressive therapy on the course of the disease, patients were divided into three groups based on their initial treatment: those receiving corticosteroids (CS) alone, corticosteroids with azathioprine (AZA), and corticosteroids with mycophenolate mofetil (MMF). The rates of achieving complete remission on minimal therapy and off therapy , the time to achieve remission, and the cumulative CS doses were calculated and recorded for these groups. Additionally, it was detailed whether treatment changes were made during clinical follow-up within the groups and the side effects observed due to both adjuvant therapies and corticosteroids, the number of activations, and serological follow-up results were meticulously recorded and compared. Evaluations were performed using IBM SPSS version 20. In our study, a statistical significance threshold of p 0.05).Among the corticosteroid CS, CS+AZA, and CS+MMF treatment groups , the rates of experiencing at least one side effect related to CS, as well as the rates of minor and serious side effects, were similar (p>0.05). The rates of side effects associated with adjuvant therapy, treatment changes, and hospitalizations were similar between the groups using CS+AZA and those using CS+MMF (p>0.05). However, the number of hospitalizations in patients receiving CS+AZA was higher than in those receiving CS alone (p=0.010, p0.05). The cumulative corticosteroid dose was lower in the group receiving CS alone than in the groups receiving MMF (p=0.019, p0.05). There were no statistically significant differences between the groups in terms of Dsg 1, Dsg 3 positivity, and anti-Dsg 1 IgG and anti-Dsg 3 IgG antibody levels during remission (p=0.448, p=0.215, p=0.545, p=0.072, respectively). Discussion: The demographic data and clinical and serological characteristics of the patients included in our study are consistent with previous studies. In our study, no statistically significant differences were found between the patient groups receiving AZA and MMF as adjuvant therapy regarding duration and cumulative corticosteroid dose used until remission, the incidence of side effects related to adjuvant drugs, the number of activations during the 5 period the drug was taken, and the need to switch to a different adjuvant therapy. There are studies in the literature comparing the efficacy of MMF and AZA with similar results. However, notable differences were observed, such as the lower incidence of mild infections in the group receiving mycophenolate mofetil and the longer hospital stays in the group receiving azathioprine.