Evliya Çelebi Seyahatnamesi'ne göre Anadolu şehirlerinde bulunan kilise ve camiler
Churches and mosques in Anatolian cities according to Evliya Çelebi's Travel
- Tez No: 920081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TACETDİN BIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Evliya Çelebi, Seyahatname, Anadolu, Kilise, Mescit, Cami, Evliya Çelebi, Seyahatname, Anatolia, Church, Masjid, Mosque
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Evliya Çelebi, Osmanlı İmparatorluğu'nun duraklama döneminde mevcut coğrafyanın çoğu yerine seyahatler yapmış, kaleme aldığı 10 ciltlik Seyahatname adlı eseri ile dünyaca ünlü bir seyyahdır. Seyahatname'nin bu hususiyeti itibariyle biz de bu çalışmamızda XVII. asırda Anadolu topraklarında yer alan dinî kurumlardan camii, mescit ve kilise yapılarını kaleme aldık. Çalışmamızın ilk bölümünde öncelikle, Seyahatname'de geçen Anadolu şehirlerinin tarihçeleri hakkında bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümünde, Evliya Çelebi'nin Anadolu'da seyahat ettiği tüm güzergâhlardaki cami yapıları, mimarisi, kullanılan malzemeleri, kimin yaptırdığı ve camilerin tarihi gelişimi hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde, Anadolu coğrafyasında bulunan mescitler ile mescitlerin tarihi gelişim sürecinden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümünde ise Anadolu coğrafyasında bulunan kiliselerin isimleri, mimarisi, sayısı, kaç tane din görevlisinin bu ibadethanelere hizmet ettiği, kiliseler arasında gayrimüslim halk için önemli olanları nedenleri hakkında bilgiler verilerek çalışma nihayete erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Evliya Çelebi is a world-famous traveler who traveled to most parts of the current geography during the stagnation period of the Ottoman Empire and wrote his 10-volume book Seyahatname. Due to this feature of Travelogue, we will focus on the XVII. We wrote about mosques, masjids and churches among the religious institutions in Anatolia in the 17th century. In the first part of our study, information about the history of the Anatolian cities mentioned in Seyahatname is presented. In the second part, information is given about the mosque structures, architecture, materials used, who built them and the historical development of the mosques on all the routes Evliya Çelebi traveled in Anatolia. In the third chapter, the masjids in the Anatolian geography and the historical development process of masjids are mentioned. In the fourth part, the study was concluded by giving information about the names, architecture, number of churches in the Anatolian geography, how many religious officials served these places of worship, and the reasons why they were important for the non-Muslim people among the churches.