Pedodontik hastaların genel anestezi ve sedasyon altında tedavi edilme nedenlerinin retrospektif açıdan değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the reasons for treatment of pedodontic patients under general anaesthesia and sedation
- Tez No: 920441
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM KÜÇÜKEŞMEN, UZMAN EVGİN GÜVEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Genel Anestezi, Sedasyon, Pedodontik Hasta, Non-Koopere Hasta, Davranış Yönlendirme Teknikleri, General Aneshtesia, Sedation, Pediatric Patient, Non-Koopere Patient, Behavior Management Techniques
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Pedodontik Hastaların Genel Anestezi ve Sedasyon Altında Tedavi Edilme Nedenlerinin Retrospektif Açıdan Değerlendirilmesi Amaç: Çalışmamızda, dental klinik ortamında tedavilerinin yapılması mümkün olmayan pedodontik hastalara uygulanan farmakolojik teknikler olan, genel anestezi ve sedasyon prosedürleri altında, dental tedavileri yapılan çocuk hastaların sayısı, demografik özellikleri, oral hijyeni, diş fırçalama durumu, dental tedavi geçmişi, yaşadığı yer gibi parametrelerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çocuk hastaların yönlendirilme nedenlerinin en çok karşılaşılabilecek gruplar altında değerlendirilmesi ve bu neden gruplarındaki hastaların sahip oldukları sendromlar, sistemik hastalıkların spesifik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif bir çalışma olup, Mart 2023-Aralık 2023 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Pedodonti Anabilim Dalı Kliniği'ne başvuran hastalardan; kooperasyon bozukluğu, bulantı-kusma problemi, sendrom varlığı, fiziksel ve/veya mental engel, sistemik problem varlığı gibi nedenlerle klinikte tedavisi yapılamayarak 'Genel Anestezi ve Sedasyon Birimine' yönlendirilen toplam 569 hasta değerlendirilmiştir. Bulgular: Elde ettiğimiz bulgular doğrultusunda 295 erkek (%51,8), 274 kız (%48,2) olmak üzere toplam 569 hasta değerlendirilmiştir. Genel anesteziye yönlendirilen hastalar arasında en fazla yönlendirilme nedeni; 343 hasta ile (%60,3) kooperasyon problemi yaşayanlar olmuştur. İkinci sıradaki yönlendirilme nedeni ise; 78 hasta ile (%13,7) sistemik probleme sahip olan hastalar olmuştur. Bu hasta gruplarını sırasıyla 69; (%12,1) hasta ile fiziksel ve/veya mental engele sahip hastalar ve 60 hasta ile (%10,5) sendromlu hastalar takip etmektedir. Genel anestezi yönlendirilme sebebi en az olan grup ise; 19 hasta ile (%3,3) bulantı-kusma problemi yaşayan hastalar olmuştur. Sonuç: Dental klinik ortamında tedavilerinin yapılması mümkün olmayan pedodontik hastalara uygulanan farmakolojik teknikler olan, genel anestezi ve sedasyon tekniklerinin ve hastaların bu tekniklere yönlendirilme sebeplerinin incelenmesi, diş hekimlerinin bu konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmasına ve doğru hasta gruplarının bu tedavilere yönlendirilmesine neden olacaktır.
Özet (Çeviri)
Retrospective Evaluation of the Reasons for Treatment of Pedodontic Patients Under General Anesthesia and Sedation Aims: In our study, we aimed to evaluate the number of pediatric patients who underwent dental treatment under general anesthesia and sedation procedures, which are pharmacological techniques applied to pedodontic patients who cannot be treated in a dental clinic environment, and to evaluate parameters such as demographic characteristics, oral hygiene, tooth brushing status, dental treatment history, and place of residence. It was aimed to evaluate the reasons for referral of pediatric patients under the most common groups and to specifically evaluate the syndromes and systemic diseases of the patients in these reason groups. Materials and Methods: Our study is a retrospective study and a total of 569 patients who were referred to the 'General Anesthesia and Sedation Unit' between March 2023 and December 2023 from the patients who applied to Süleyman Demirel University, Faculty of Dentistry, Department of Pedodontics Clinic due to reasons such as impaired cooperation, nausea-vomiting problem, presence of syndrome, physical and/or mental disability, presence of systemic problems were evaluated. Results: According to our findings, a total of 569 patients, 295 males (51.8%) and 274 females (48.2%), were evaluated. Among the 343 patients (60.3%) referred to general anesthesia, the most common reason for referral was cooperation problems The second reason for referral was 78 patients (13.7%) with systemic problems These patient groups were followed by patients with physical and/or mental disabilities with 69 patients (12.1%) and patients with syndromes with 60 patients (10.5%). The group with the least reason for referral to general anesthesia was 19 patients (3.3%) with nausea and vomiting problems. Conclusion: Investigation of general anesthesia and sedation techniques, which are pharmacological techniques applied to pedodontic patients who can not be treated in the dental clinic environment, and the reasons for referring patients to these techniques will lead dentists to have more knowledge on this subject and to refer the right patient groups to these treatments.