Bilgisayarlı tomografi ölçümleri ve kadavra uygulaması ile belirlenen körleme supraskapular sinir bloğunun etkinliği
Efficacy of blind suprascapular nerve block determined by computed tomography measurements and cadaveric application
- Tez No: 920462
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARMANGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Supraskapular sinir bloğu, kronik omuz ağrısı, körleme teknik, ultrason rehberliği, rotator kaf patolojisi, ağrı yönetimi, Suprascapular nerve block, chronic shoulder pain, blind technique, ultrasound guidance, rotator cuff pathology, pain management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Supraskapular sinir bloğu, akut, kronik ve postoperatif omuz ağrısının yönetiminde kullanılan güvenli ve etkin bir yöntemdir. Anatomik belirteçler kılavuzluğunda körleme olarak uygulanabileceği gibi, ultrason (USG), floroskopi ve bilgisayarlı tomografi (BT) rehberliğinde de uygulanabilir. Bu çalışmanın amacı tarafımızca BT ölçümleri ve kadavra uygulaması ile belirlenen körleme supraskapular sinir bloğunun etkinliğini değerlendirmek ve bu tekniği USG rehberliğinde yapılan supraskapular sinir bloğu ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Şubat 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda prospektif olarak yürütülmüştür. Etik kurul onayı alınmış olup çalışma Helsinki Bildirgesi ilkelerine uygun olarak gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada, körleme tekniğin ideal yerini belirlemek amacıyla 200 hastaya ait BT görüntüleri kullanılarak anatomik ölçümler yapılmış ve ardından kadavra çalışmaları ile doğruluğu test edilmiştir. Rotator kaf patolojisine bağlı, konservatif tedavilere yanıt vermeyen kronik omuz ağrısı tanısı almış 40 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar rastgele iki gruba ayrılmıştır: 20 hastaya körleme teknik ile, 20 hastaya ise USG rehberliğinde blok işlemi uygulanmıştır. Körleme teknikte 9cc %0.5'lik bupivakain ile 1cc 40mg metilprednisolonasetat kombinasyonu, USG rehberliğinde blok işleminde ise 4cc %0.5'lik bupivakain ile 2cc 8 mg deksametazon kombinasyonu uygulanmıştır. Ağrı değerlendirmesi için Vizüel Analog Skala (VAS) kullanılmış, fonksiyonel iyileşmeler ise Quick Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand (q-DASH) ve Omuz Ağrısı ve Engellilik İndeksi (SPADI) skorları ve eklem hareket açıklıkları (EHA) ölçülerek değerlendirilmiştir. Eklem hareket açıklıkları ve VAS skorları işlem öncesi ve işlem sonrası 1. Saatte, 1. Günde, 1. Haftada, 1.ayda değerlendirilmiştir. SPADI ve q-DASH skorları ise işlem öncesi ve işlem sonrası 1. Hafta ve 1. Ayda değerlendirilmiştir. Bulgular: Her iki grupta da VAS skorlarında anlamlı bir azalma olduğu gösterilmiş ve gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Aynı zamanda her iki grupta da EHA ile q-DASH ve SPADI skorlarında belirgin iyileşmeler kaydedilmiş ve yine iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Her iki hasta grubunda da işlem sonrası herhangi bir komplikasyon gözlenmemiştir. Sonuç: Tarafımızca belirlenen anatomik belirteçler rehberliğinde uygulanan körleme supraskapular sinir bloğu, fonksiyonel iyileşme ve ağrı düzeyini azaltmada USG eşliğinde yapılan blok kadar etkili ve güvenlidir. Bu teknikle ultrason cihazına erişimi olmayan veya ultrason tecrübesi olmayan cerrahlar poliklinik şartlarında güvenli bir şekilde kullanabilir. Supraskapular sinir bloğunun postoperatif ağrı kontrolü için kullanımı da giderek artmaktadır.Uyguladığımız körleme tekniğin omuz cerrahisi sonrası ağrı kontrolünde etkinliğini değerlendirmek için çalışmalar planlanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim:Suprascapular nerve block is a safe and effective method used in the management of acute, chronic, and postoperative shoulder pain. It can be performed blindly using anatomical landmarks as a guide or under the guidance of ultrasound (USG), fluoroscopy, and computed tomography (CT). This study aims to evaluate the efficacy of the blind suprascapular nerve block determined through CT measurements and cadaveric application and to compare this technique with the USG-guided suprascapular nerve block. Materials and Methods:This prospective study was conducted at Ankara University Faculty of Medicine, Department of Orthopedics and Traumatology, between February 2024 and February 2025. Ethical approval was obtained, and the study was conducted in accordance with the principles of the Helsinki Declaration. In the first phase, anatomical measurements were performed using CT images of 200 patients to determine the optimal site for the blind technique,and its accuracy was tested through cadaveric studies. A total of 40 patients diagnosed with chronic shoulder pain due to rotator cuff pathology and unresponsive to conservative treatments were included in the study. Patients were randomly divided into two groups: 20 patients underwent the blind technique, while 20 patients received a USG-guided block. In the blind technique, a combination of 9cc of 0.5% bupivacaine and 1cc of 40 mg methylprednisolone acetate was administered, whereas in the USG-guided block, a combination of 4cc of 0.5% bupivacaine and 2cc of 8 mg dexamethasone was used. Pain assessment was performed using the Visual Analog Scale (VAS), while functional improvements were evaluated using the Quick Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand (q-DASH) score, the Shoulder Pain and Disability Index (SPADI), and range of motion (ROM) measurements. ROM and VAS scores were assessed pre-procedure and post-procedure at the 1st hour, 1st day, 1st week, and 1st month. SPADI and q-DASH scores were evaluated pre-procedure and post-procedure at the 1st week and 1st month. Results:A significant reduction in VAS scores was observed in both groups, with no significant differences between them. Additionally, substantial improvements were recorded in ROM, q-DASH, and SPADI scores in both groups, with no significant differences between the groups.No complications were observed in either patient group post-procedure. Conclusion:Blind suprascapular nerve block performed using anatomical landmarks determined in our study is as effective and safe as the USG-guided block in improving functional outcomes and reducing pain levels. This technique can be safely utilized in outpatient settings by surgeons who lack access to ultrasound devices or have limited ultrasound experience. The use of suprascapular nerve block for postoperative pain management is also increasing. Further studies can be planned to evaluate the efficacy of our blind technique in postoperative shoulder surgery pain control.