Düşük hızlı bir kanat modelinde burulma açısının kanat performansına etkisinin deneysel olarak araştırılması
Experimental investigation of the effect of twist angle on wing performance in a low-speed wing model
- Tez No: 920564
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM TANGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Düşük Hızlı Kanat, Burulma Açısı, Kanat Performansı, Basınç Dağılımı, Low-Speed Wing, Twist Angle, Wing Performance, Pressure Distribution
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uçak Gövde Motor Bakım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
DÜŞÜK HIZLI BİR KANAT MODELİNDE BURULMA AÇISININ KANAT PERFORMANSINA ETKİSİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Erkan KUZEY Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Şubat 2025 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Selim TANGÖZ ÖZET Kanatların yapısal özellikleri emniyetli bir uçuşun sağlanmasında büyük rol alır. Ayrıca, uçaklarda kanatlarından beklenen önemli özelliklerden birisi operasyon giderlerini düşürmesidir. Kanatların performansını iyileştirmek için yapılan çalışmalar artmaktadır. Çalışmaların bir kısmında kanadın profil yapısı (airfoil) değiştirilmeden kök kısmından uç kısmına doğru geliş açı değiştirilerek performans incelemesi yapılmaktadır. Kanat boyunca geliş açısının değiştirilmesinin yani kanadın burulmasının kanat boyunca taşıma istikrarını artırdığı bilinmektedir. Burulma kanadın stall karakteristiğini de olumlu yönde etkilemektedir. Ses hızının altında uçan hava araçlarında düşük Reynolds sayılı kanat profilleri kullanılmaktadır. İnsansız hava araçlarında (İHA) da düşük Reynolds sayılı kanat profilleri tercih edilir. Bu tez çalışmasında, İHA'larda kullanılan düşük Reynolds sayılı bir airfoil yapısı seçilerek burulma açısının kanat basınç dağılımı, akım ayrılması ve kanadın stall karakteristiği üzerine etkilerinin deneysel olarak araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma 5 farklı kanat tasarımı üzerinde, -10° ile 35° arasında değişen hücum açılarında yapılan deneylerden oluşmaktadır. Burulma açısının etkileri kanat üst yüzeyindeki basınç dağılımı izlenerek gözlemlenmiştir. Deneysel çalışmalar hızı düşük olan bir rüzgar tünelinde gerçekleştirilmiştir. Sonuç kısmında pozitif ve negatif burulma etkileri ayrı ayrı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF THE EFFECT OF TWIST ANGLE ON WING PERFORMANCE IN A LOW-SPEED WING MODEL Erkan KUZEY Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, February 2025 Supervisor: Asst. Prof. Selim TANGÖZ ABSTRACT The structural features of wings play a major role in ensuring a safe flight. In addition, one of the important features expected from the wings of aircraft is to reduce operating costs. Studies to improve the performance of wings are increasing. In some of the studies, performance examination is carried out by changing the angle of incidence from the root to the tip of the wing without changing the profile structure (airfoil). It is known that changing the angle of incidence along the wing, i.e. the twist of the wing, increases the increasing stability along the wing. Twists also positively affect the stall characteristics of the wing. Low Reynolds number wing profiles are used in aircraft flying below the speed of sound. Airfoils with low Reynolds' number are preferred in unmanned aerial vehicles (UAV). In this thesis, it is aimed to experimentally investigate the effects of twist angle on wing pressure distribution, current separation and stall characteristics of the wing by choosing a low Reynolds' number airfoil structure used in UAVs. Study consists of experiments on 5 different wing designs at angles of attack varying between -10° and 35°. The effects of the twist angle were observed by monitoring the pressure distribution on the upper surface of the wing. The experiments were carried out in a low-speed wind tunnel. In the conclusion part, positive and negative twist effects were evaluated separately.