Kayseri ve yöresindebaklagil topraklarından bitki gelişimini teşvik edici özellikte bakterilerin izolasyonu, tanımlanması, moleküler karakterizasyonu ve bazı sebzelerde uygulanması
Isolation, identification, molecular characterization of bacteria that promote plant development from legume soils in Kayseri and its region and application on some vegetables
  1. Tez No: 920801
  2. Yazar: EMEL ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT YETİŞİR, PROF. DR. SEMİH YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: PGPR, 16S rRNA, MALDI-TOF, Kayseri, Solanum lycopersicum L, Citrullus lanatus L, PGPR, 16S rRNA, MALDI-TOF, Kayseri, Solanum lycopersicum L, Citrullus lanatus L
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
KAYSERİ VE YÖRESİNDE BAKLAGİL TOPRAKLARINDAN BİTKİ GELİŞİMİNİ TEŞVIK EDİCİ ÖZELLİKTE BAKTERİLERİN İZOLASYONU, TANIMLANMASI, MOLEKÜLER KARAKTERİZASYONU VE BAZI SEBZELERDE UYGULANMASI Emel ÜNLÜ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Şubat 2025 1.Danışman: Prof. Dr. Halit YETİŞİR 2.Danışman: Prof. Dr. Semih YILMAZ ÖZET Baklagil yem bitkileri köklerinde bitkinin bünyesindeki rhizobia gibi proteobakteriler bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı Kayseri ve yöresindeki topraklardaki Rizobiyal izolatların genetik çeşitliliğini belirlemektir. İzolatların genetik çeşitliliği tür düzeyinde DNA analizi, 16S rRNA ve MALDI-TOF yöntemi ile belirlenmiştir. Bakteri suşlarından 55 tanesi iki yöntemle de Bacillus, Pseudomonas, Stenotrophomonas, Lysinibacillus, Acinetobacter ve Enterobacter türleri olarak tanımlanmıştır. Yeni nesil dizileme teknikleri ile türlerden 24 tanesi NCBI'a yüklenmiştir. 16S rDNA sekans analizi sonuçları gen bankasındaki verilerle % 98-100 oranında homoloji göstermiştir. İzolatlar arasındaki filogenetik ilişkilerde belirlenmiştir. Yapılan PCR analizleri ile bakterilerin asitfosfataz, potasyum, IAA, Siderefor, ACC Deaminase, fitaz genlerini bulunduran suşları belirlenmiştir. PGPR özelliği gösteren izolatların domates ve karpuzda bitki gelişimine etkisi belirlenmiştir. Bitki boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, gövde yaş-kuru ağırlığı, kök yaş-kuru ağırlığı, ana kök uzunluğu ve çiçeklenme zamanı parametreleri incelenmiş, kontrol bitkilerine kıyasla önemli düzeyde arttırdığı ve en yüksek etkinin domateste 3 numara B thuringiensis, 7 numara B thuringiensis, B megaterium, ve Bacillus spp. türlerinin ırkları ile oluşturulan karışımda olduğu tespit edilmiştir. Karpuzda ise 3 numaralı B. thuringiensis, 6 numara B. megaterium ve 8 numara Bacillus spp. türlerinin ırkları öne çıkmıştır. Sonuçlar kontrole göre uygulanan tüm bakteriler için tüm bitki parametrelerinde kontrolden daha yüksek değerler elde edilmiş ve 8 gün erken çiçeklenme gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ISOLATION, IDENTIFICATION, MOLECULAR CHARACTERIZATION OF PLANT GROWRTH PROMOTINGE BACTERIA FROM LEGUME SOILS IN KAYSERİ AND ITS REGION AND APPLICATION ON SOME VEGETABLES Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences PhD Thesis, February 2025 Supervisor: Prof. Dr. Halit YETİŞİR Supervisor: Prof. Dr. Semih YILMAZ ABSTRACT Proteobacteria, including rhizobia, are found in the roots of leguminous forage plants. The objective of this study was to determine the genetic diversity of rhizobial isolates present in the soils of Kayseri and its surrounding regions. The genetic diversity of the isolates was determined at the species level through the use of DNA analysis, 16S rRNA sequencing, and MALDI-TOF methods. 55 of the bacterial strains were identified as Bacillus, Pseudomonas, Stenotrophomonas, Lysinibacillus, Acinetobacter, and Enterobacter species through both methods. 24 of these isolates were selected for 16S rDNA sequencing through next-generation sequencing and the sequences were uploaded to the NCBI. The results showed 98-100% homology when compared with the data in the GenBank. Phylogenetic relationships among the isolates were determined. PCR analyses found these bacterial strains carry genes for acid phosphatase, potassium, IAA, siderophore, ACC, and phytase. The effectiveness to tomatoes and watermelons was evaluated. Parameters such as plant height, stem diameter, leaf number, stem fresh/dry weight, root fresh/dry weight, primary root length, and flowering time were examined, showing significant increases compared to control plants. The most effective treatment on tomatoes was observed in mixtures that included strains No. 3 B. thuringiensis, No. 7 B. thuringiensis, B. megaterium, and Bacillus spp. In watermelons, treatments No. 3 B. thuringiensis, No. 6 B. megaterium, and No. 8 Bacillus spp. stood out as the most effective. The results demonstrated that the application of bacterial isolates in this study yielded superior values in all plant parameters compared to the control and showed flowering 8 days earlier.