Kronik böbrek hastalığı olan diyabetik bireylerde HbA1c değişkenliğinin böbrek ilişkili sonuçları
Renal related outcomes of HbA1c variability in diabetic individuals with chronic kidney disease
- Tez No: 920923
- Danışmanlar: DR. SİBEL GÜLÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: HbA1c, HbA1c değişkenliği, Diyabetik nefropati, Kronik Böbrek Hastalığı, Glomerüler Filtrasyon Hızı, Albüminüri, Kreatinin, HbA1c, HbA1c variability, Diabetic nephropathy, Chronic Kidney Disease, Glomerular Filtration Rate, Albuminuria
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada kronik böbrek hastalığı olan diyabetik bireylerde HbA1c'deki değişkenliğin; böbrek ilişkili sonuçlar olan glomerüler filtrasyon hızı (GFR) ve albüminüri değerlerindeki değişime olan etkisini inceledik Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif kohort bir çalışma olup; İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Polikliniklerinde 2021 Ocak ve 2024 Ağustos tarihleri arasında en az 3 yıl takip ve tedavi edilen, diyaliz almayan ve transplantasyon olmayan, çalışma kriterlerine uygun diyabetus mellitus tanılı kronik böbrek hastalığı olan 399 hasta (241 kadın, 158 erkek, yaş ortalaması 66,02±10,24 yıl) çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar, HbA1c değişkenlik skorlarına göre (standart sapma, varyasyon katsayısı, HbA1c değişkenlik skoru) gruplara ayrılmış olup hastaların çalışma başlangıcı ve sonunda albuminüri ve GFR değerlerindeki değişimler karşılaştırılmıştır Bulgular: HbA1c değişkenliğindeki artışın, hastaların GFR düşüşü üzerinde anlamlı derecede etkisi olduğu görülmüştür. Albüminürideki ilerleme için ise anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışma, kronik böbrek hastalığı ile takip edilen diyabetli bireylerde HbA1c'deki değişim derecesinin böbrek yetmezliğinin seyrinde etkili olabileceğini ve klinik takipte yararlanılabilecek bir parametre olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we examined the effect of HbA1c variability on kidney-related outcomes such as changes in glomerular filtration rate (GFR) and albuminuria in individuals with chronic kidney disease. Materials and Methods: This retrospective cohort study included 399 patients (241 females, 158 males, mean age 66.02 ± 10.24 years) diagnosed with diabetes mellitus and chronic kidney disease, who met the study criteria and were followed and treated for at least 3 years between January 2021 and August 2024 at the Nephrology Outpatient Clinics of Istanbul Training and Research Hospital. Patients who were undergoing dialysis or had undergone transplantation were excluded. The patients were categorized based on their HbA1c variability scores (standard deviation, coefficient of variation, HbA1c variability score), and changes in albuminuria and GFR values were compared between the beginning and end of the study. Results: Increased HbA1c variability was found to have a significant impact on the decline in GFR levels. However, no significant difference was observed concerning the progression of albuminuria. Conclusion: This study demonstrates that the degree of change in HbA1c in diabetic individuals with chronic kidney disease can influence the progression of kidney failure and could be a useful parameter for clinical follow-up.