Türk bankacılık sektörünün vergisel boyutu
Tax dimension of the Turkish banking sector
- Tez No: 921069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR SAYGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sektörü, Bankacılığın Vergilendirilmesi, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi Uygulaması, Banking Sector, Taxation of Banking, Banking and Insurance Transactions Tax Application
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Vergiler devletlerin temel gelir kaynaklarıdır. Vergiler kamu harcamalarının finansmanı için parasal bir değer olarak vatandaşlardan toplanırken herhangi bir karşılığa atfedilmez. Vergiler gerçek ve tüzel kişilerden toplanır. Bankalar da vergi mükellefi olmasının yanında gerçek ve tüzel kişilerden devlete verilmek üzere vergi sorumlusu olarak vergi toplamakla da mükelleftir. Bankalar faaliyetleri gereği çeşitli vergileri ödemekle yükümlüdür. Bu vergiler şunlardır; Kurumlar Vergisi, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, Çevre ve Temizlik Vergisi, İlan ve Reklam Vergisi, Emlak Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi'dir. Bu çalışmada Türkiye'de ve Dünya'da bankacılık sektörünün gelişimi incelenmiştir. Ayrıca bankacılık sektörünün ülkemizde genel işleyişi ve kamu finansmanlarını sağlamanın baş aktörü olan vergilerle ilişkisi incelenmiştir. Bu çalışmada, bankacılık sektörünün vergilendirilmesi hususunda daha geniş bir perspektif sunmak, hem akademik hem de pratik alanda faydalı bir kaynak olmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Taxes are the main sources of income of states. While taxes are collected from citizens as a monetary value to finance public expenditures, they are not attributed to any provision. Taxes are collected from real and legal persons. In addition to being taxpayers, banks are also obliged to collect taxes from real and legal persons as tax officers to be given to the state. Banks are obliged to pay various taxes due to their activities. These taxes are: Corporate Tax, Banking and Insurance Transactions Tax, Environment and Cleaning Tax, Announcement and Advertisement Tax, Real Estate Tax, Motor Vehicle Tax. In this study, the development of the banking sector in Turkey and the world was examined. In addition, the general functioning of the banking sector in our country and its relationship with taxes, which are the main actors in providing public financing, were examined. This study aims to provide a broader perspective on the taxation of the banking sector and to be a useful resource in both academic and practical fields.