Atatürk'ün din ile ilgili sözleri ve uygulamaları
Atatürk's words and practices about religiont
- Tez No: 921068
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Din, İslam, Mustafa Kemal Paşa, Laiklik, Reform, Religion, Islam, Mustafa Kemal Pasha, Secularism, Reform
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Daha sonra doldurulacaktır.Geçmişten günümüze toplumların en önemli müesseselerinden olan din olgusu, Mustafa Kemal Paşa'nın yaşamının birçok noktasında önemli bir faktör olarak yer almıştır. Mustafa Kemal Paşa dinin yadsınamaz bir gerçeklik olduğunu savunmuş, Türk halkının din konusunda hurafelerden arındırılarak bilinçlendirilmesi için çaba sarf etmiş, batıl inançlar yerine gerçek dinin öğrenilerek, yaşama geçirilmesini sağlamak adına gerekli olan dini reformların yapılmasına öncülük etmiştir. Bu çalışmada, Mustafa Kemal Paşa'nın din ile ilgili sözleri ve uygulamaları araştırılmıştır. O'nun öncülük etmiş olduğu dini reformların dinin özüne zarar verilmeden, toplumu bilinçlendirmek adına gerçekleştirilmeye çalışıldığı ve Türkiye Cumhuriyeti'nde laiklik anlayışının benimsenilerek, laik devlet sistemine geçildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The concept of religion, which has been one of the most important institutions of societies from the past to the present, has been an important factor in many aspects of Mustafa Kemal Pasha's life. Mustafa Kemal Pasha defended that religion was an undeniable reality, made efforts to raise the awareness of the Turkish people by purifying them from superstitions on religion, and pioneered the necessary religious reforms in order to ensure that the true religion was learned and put into practice instead of superstitions. In this study, Mustafa Kemal Pasha's words and practices regarding religion were investigated. It was seen that the religious reforms he pioneered were tried to be carried out in order to raise the awareness of the society without harming the essence of religion, and that the understanding of secularism was adopted in the Republic of Turkey and a secular state system was adopted.