İkinci Dünya Savaşı yıllarında vatan gazetesi
Vatan newspaper during the Second World War
- Tez No: 921177
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH TINAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Vatan gazetesi, İkinci Dünya Savaşı, Türkiye, Basın, Ahmet Emin Yalman, Vatan newspaper, Second World War, Türkiye, Press, Ahmet Emin Yalman
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
1930'lu yılların başından itibaren Almanya ve İtalya'nın revizyonist politikaları 1939 yılında tüm dünyayı içine alan büyük bir savaşı beraberinde getirdi. Türkiye savaşa fiilen hiçbir zaman girmemiş olmakla birlikte savaşın yaratmış olduğu sosyal, ekonomik ve siyasal birçok sorunla mücadele etmiştir. Basın bu dönemde hükümetin izlemiş olduğu siyaseti desteklemesi gereken bir kurum olarak görülmüştür. Dönemin basını içinde Ahmet Emin Yalman'ın sahibi olduğu Vatan gazetesi dış politikada savaşın başladığı tarihten bitimine kadar Müttefik devletlerin safında bir yayın politikası uygulamıştır. Bu anlamda diğer gazetelere nazaran tutarlı bir duruş sergilemiştir. Bu tez, Vatan gazetesinin savaş devam ederken dış politikada yaşanan önemli olaylara bakış açışı ve iç politikada savaş koşulları sonucu oluşan önemli konular üzerinde ki değerlendirmelerini gazetenin arşivinden yararlanarak ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The revisionist policies of Germany and Italy from the early 1930s brought about a great war that involved the whole world in 1939. Although Türkiye has never actually entered the war, it has struggled with many social, economical and political problems created by the war. During this period, the press was seen as an institution that should support the policies pursued by the government. Amongst the press of the period, Vatan newspaper, owned by Ahmet Emin Yalman, implemented a publishing policy on the side of the Allied powers in foreign policy from the very beginning of the war until its end. It displayed a consistent stance compared to other newspapers in this sense. This thesis aims to reveal Vatan newspaper's perspective on important events in foreign policy while the war was ongoing and its evaluations on important issues in domestic policy that emerged as a result of war conditions, by utilising the newspaper's archive.