Kadın çiftçilerin covıd-19 pandemisi sürecinde karşılaştıkları sorunlarla baş edebilme tutumları: Ankara ili Elmadağ ilçesi araştırması
The attitudes of women farmers to cope with the problems they encounter in the covid-19 pandemic period: Ankara province Elmadağ district research
  1. Tez No: 921245
  2. Yazar: EYLÜL İMGE ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÜLÇUBUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 pandemisi, tarım, kadın çiftçiler, toplumsal cinsiyet, Covid-19 pandemic, agriculture, women farmers, gender
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Ankara İli Elmadağ İlçesinde Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olan kadın çiftçilerin Covid-19 pandemisi sürecinde karşılaştıkları sorunlar ve sorunlarla baş etme yöntemleri araştırılmıştır. Ayrıca, Elmadağ ilçesinde araştırma yapılan mahallelerin kültürel ve sosyal yapısının tanımlanmasının yanı sıra, tarımsal üretim özelliklerinin detaylı bir şekilde incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın ana materyalini Ankara İli Elmadağ İlçesine ait Deliller, Edige, Hasanoğlan/ Bahçelievler, Hasanoğlan/ Şehitlik, Kuşçuali, Karacahasan, Lalabel ve Süleymanlı isimli 8 adet mahallede tarımsal faaliyet yürüten ÇKS'ye kayıtlı 118 kadın çiftçinin 48'i ile yüz yüze ve telefon görüşmeleri biçiminde olmak üzere anket çalışması oluşturmaktadır. Araştırma evreni olan Elmadağ, küçük işletmelerin yoğun olduğu ve aile çiftçiliğinin icra edildiği bir alandır. Katılımcı kadın çiftçilerin sahip oldukları ortalama arazi büyüklükleri 46,8 dekardır. Araştırmada pandemi sürecinin kadın çiftçileri özellikle sosyal ve ekonomik anlamda olumsuz etkilediği, ev içi emek sömürüsünün arttığı, ayrıca devlet desteği bakımından da beklenen desteğin sağlanamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bir diğer yandan aktif olarak çiftçilik yapmayan ancak arazilerini eşlerinin ya da erkek kardeşlerinin tasarrufuna bırakarak pasif gelir elde eden kadın çiftçilere de rastlanmaktadır. Katılımcılardan, farklı nitelikteki anket soruları kullanılarak nicel ve nitel veriler ile yüzde dağılımları elde edilmiştir. Ankette 58 adet soru yer almaktadır. Kasım 2024, 81 sayfa
Özet (Çeviri)
In this research, the problems faced by women farmers included in the Farmer Registration System in Elmadağ District of Ankara Province during the Covid-19 pandemic and their methods of coping with the problems were investigated. In addition, it was aimed to define the cultural and social structure of the neighborhoods surveyed in Elmadağ district, as well as to examine the agricultural production characteristics in detail. The main material of the study consisted of face-to-face and telephone interviews with 48 out of 118 women farmers registered in the ÇKS who carry out agricultural activities in 8 neighborhoods of Elmadağ District of Ankara Province, namely Deliller, Edige, Hasanoğlan/ Bahçelievler, Hasanoğlan/ Şehitlik, Kuşçuali, Karacahasan, Lalabel and Süleymanlı. Elmadağ, the research population, is an area where small enterprises are dense and family farming is practiced. The average land size of the participating women farmers is 46.8 decares. In the research, it was concluded that the pandemic process negatively affected women farmers especially in social and economic terms, domestic labor exploitation increased, and the expected support was not provided in terms of state support. On the other hand, there are also women farmers who do not actively farm but earn passive income by leaving their land to their husbands or brothers. Quantitative and qualitative data and percentage distributions were obtained from the participants using different types of survey questions. The survey included 58 questions. November 2024, 81 pages