Multipl miyelom tanılı hastalarda CRAB ve SLİM kriterlerinin prognoza olan etkilerinin R-ISS ve ISS ile karşılaştırılması
Comparison of the effects of CRAB and SLIM criteria on prognosis with ISS and R-ISS in multiple myeloma
- Tez No: 921283
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SALİHOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: CRAB, evre, multipl miyelom, SLiM, sağkalım, CRAB, multiple myeloma, SLiM, stage, survival
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Multipl Miyelom (MM) yeni tedavi seçeneklerine rağmen nükslerle giden bir hastalıktır. CRAB ve SLiM kriterlerinin prognostik değerlerinin belirlenmesi hastaların tedavi ve sağkalım oranları için önem teşkil etmektedir. Bu çalışma ile tanı anındaki CRAB ve SLiM varlığının, sayısının, ISS ve R-ISS'ye kıyasla hastalıksız sağkalıma (PFS) ve genel sağkalıma (OS) olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: MM tanısı alan 208 hastanın dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Tanı anındaki CRAB ve SLiM kriterlerinin sayısı, ISS, R-ISS, laboratuvar bulguları ve bunların OS ve PFS'ye olan etkileri incelendi. Bulgular: Tek değişkenli analiz sonuçlarına göre yaş, MM alt tipi, anemi, hiperkalsemi ve OKHN'nin genel sağ kalım üzerine etkili olduğu bulundu. Buna karşın ISS ve RISS'nin OS ve PFS üzerine etkisi gösterilemedi. Artan CRAB sayısına göre OS istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (p=0,035). SLiM sayısı arttıkça ortanca OS değerinde azalma görülmesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,429), ancak ortanca PFS değerinde belirgin azalma görüldü ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,049). Sonuç: CRAB ve SliM sayısının arttıkça hastaların ISS ve R-ISS evrelerinin ileri evre olma oranlarının arttığı izlendi. Çalışmamız gerçek yaşam verilerine dayanmakta olup CRAB ve SLiM varlığı ve sayısının ISS ve R-ISS'nin yerine geçebilecek kolay ve pratik prognostik belirteçler olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Multiple Myeloma (MM) has become a disease with increasing survival with new treatment options, recurrence rates are still very high. This study aimed to examine the effects of the presence and number of CRAB or SLiM at the time of diagnosis on disease-free survival (PFS) and overall survival (OS) in comparison to ISS and R-ISS and to contribute to the literature. Materials and Methods: The data of 208 patients diagnosed with MM were retrospectively reviewed. The presence and number of CRAB and SLiM factors, ISS, R-ISS at the time of diagnosis, and their effects on OS and PFS were examined. Results: According to univariate analysis results, age, MM subtype, anemia, hypercalcemia and ASCT were found to be effective on overall survival. In contrast, the effect of ISS and R-ISS on OS and PFS could not be demonstrated. OS was found to be statistically significant according to the number of CRAB (p=0.035). Although a decrease in the ortanca OS value was observed as the number of SLiM factors increased, it was not found to be statistically significant (p=0.429), but a significant decrease in the ortanca PFS value was observed and found to be statistically significant (p=0.049). Conclusion: It was observed that as the number of CRAB or SLiM increased, the rate of patients having advanced ISS and R-ISS increased. Our study is based on real-life data and emphasizes that the presence and number of CRAB and SLiM are practical prognostic indicators that can replace ISS and R-ISS.