Eğitim ve Araştırma Hastanesi Polikliniklerine başvuran erişkin bireylerde fiziksel aktivite, çoklu ekran bağımlılığı ve vücut kitle indeksi ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between physical activity, multiple screen addiction, and body mass index in adult individuals applying to the outpatient clinics of a Training and Research Hospital
- Tez No: 921380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ERDOĞMUŞ MERGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Ekran Bağımlılığı, Vücut Kitle İndeksi, Obezite, Physical Activity, Screen Addiction, Body Mass Index, Obesity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ POLİKLİNİKLERİNE BAŞVURAN ERİŞKİN BİREYLERDE FİZİKSEL AKTİVİTE, ÇOKLU EKRAN BAĞIMLILIĞI VE VÜCUT KİTLE İNDEKSİ İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Emre ŞEN İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Dalı Uzmanlık Tezi, İzmir, Türkiye, 2025 Amaç: Araştırmanın amacı, erişkin bireylerde fiziksel aktivite düzeyleri ile çoklu ekran bağımlılığı arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve iki faktörün bireylerin Vücut Kitle İndeksi üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Ayrıca, fiziksel aktivite ve ekran bağımlılığı arasındaki etkileşimin boyutlarını anlamak, bireylerin sağlıklı yaşam tarzı geliştirmelerine yönelik önleyici ve müdahaleci stratejiler geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Yöntem: Kesitsel ve nicel bir çalışma olan bu araştırma, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerinde 01 Ağustos 2024-01 Ekim 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde sosyo-demografik bilgi formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği (IPAQ) ve Çoklu Ekran Bağımlılığı Ölçeği (MSAS) kullanıldığı araştırmada, katılımcıların sosyo-demografik özellikleri, yaşam tarzları, fiziksel aktivite düzeyleri, çoklu ekran bağımlılığı ve vücut kitle indeksleri (VKİ) arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak incelenmiştir. Kullanılan anketten elde edilen veriler SPSS 26 paket programına işlenmiştir. Kategorik değişkenler sayı, oran ve yüzde değerler; normal dağılan sayısal değişkenler aritmetik ortalama, standart sapma +/- SD olarak, normal dağılmayan sayısal değişkenler, ortanca, en küçük ve en büyük değer (minimum-maksimum) ile ifade edilmiştir; gruplar arası karşılaştırmalarda değişken özelliğine uygun olarak ki-kare ve post-hoc analizinde düzeltilmiş artık değer testleri yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada, çoklu ekran bağımlılığı ile bireylerin yaşam tarzı, beslenme düzeni ve sosyal çevreleri arasında anlamlı istatistiksel ilişki bulunmuştur. 25-49 yaş grubundaki bireylerin ekran bağımlılığı açısından en riskli grup olduğu tespit edilmiştir. Ekranda geçirilen sürenin 4 saat ve üzerine çıkması bağımlılık oranını artırmaktadır. Yaş arttıkça VKİ'ye göre fazla kilolu veya obez bireylerin oranının arttığı belirlenmiştir. Cinsiyeti erkek olanlar, medeni durumu evli olanlar, eğitim düzeyi ilkokul ve ortaokul mezunu olanların VKİ'ye göre fazla kilolu veya obez olarak bulunmuştur. Fiziksel aktivite düzeyi açısından, erkeklerin daha çok minimal aktif olduğu, kadınların ise çok aktif kategorisinde daha fazla yer aldığı saptanmıştır. Yaş arttıkça fiziksel aktivitenin azaldığı gözlemlenmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonuçlarına göre, çoklu ekran bağımlılığı bireylerin VKİ ve fiziksel aktivite düzeyleri ile doğrudan ilişkilidir. Ekran bağımlılığı, özellikle obez bireylerde daha yaygın olarak görülmektedir. Fiziksel aktivite düzeyi azaldıkça VKİ ve ekran bağımlılığının belirgin olarak arttığı görülmüştür. Bireylerin ekran süresini kontrol altına almaları, düzenli fiziksel aktivite yapmaları ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmeleri obezite ve ekran bağımlılığı risklerini azaltmak açısından önemlidir. Bireylerin ekran bağımlılığı ve fiziksel aktivite düzeyleri ile ilgili bilinçlendirilmesine yönelik sağlık politikalarının geliştirilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATİON OF THE RELATİONSHİP BETWEEN PHYSİCAL ACTİVİTY, MULTİPLE SCREEN ADDİCTİON, AND BODY MASS INDEX İN ADULT INDİVİDUALS APPLYİNG TO THE OUTPATİENT CLİNİCS OF A TRAİNİNG AND RESEARCH HOSPİTAL Emre ŞEN Izmir Kâtip Çelebi University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Specialty Thesis, Izmir, Turkey, 2025 Aim: The aim of the study is to determine the relationship between physical activity levels and multiple screen addiction in adults and to examine the impact of these two factors on individuals' body mass index. Additionally, it seeks to understand the dimensions of the interaction between physical activity and screen addiction, contributing to the development of preventive and interventional strategies aimed at promoting a healthy lifestyle. Method: This cross-sectional and quantitative study was conducted at the outpatient clinics of İzmir Kâtip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital between August 1, 2024, and October 1, 2024. During the data collection process, a socio-demographic information form, the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), and the Multiple Screen Addiction Scale (MSAS) were utilized. The study statistically examined the relationships between participants' socio-demographic characteristics, lifestyles, physical activity levels, multiple screen addiction, and body mass index (BMI). The data obtained from the survey were processed using the SPSS 26 software package. Categorical variables were expressed as frequency, ratio, and percentage values; normally distributed numerical variables were presented as arithmetic mean and standard deviation (± SD), while non-normally distributed numerical variables were reported using median, minimum, and maximum values. In comparisons between groups, chi-square tests and post-hoc adjusted residual tests were applied according to the characteristics of the variables. Results: The study identified a statistically significant relationship between multiple screen addiction and individuals' lifestyles, dietary habits, and social environments. The 25–49 age group was found to be the most at-risk group in terms of screen addiction. Spending four or more hours on screens was associated with an increased addiction rate. It was determined that as age increases, the proportion of overweight or obese individuals, based on BMI, also rises. Males, married individuals, and those with primary or secondary education levels were more likely to be classified as overweight or obese according to BMI. Regarding physical activity levels, men were predominantly categorized as minimally active, whereas women were more frequently found in the highly active category. Additionally, a decline in physical activity levels with increasing age was observed. Conclusion: According to the study results, multiple screen addiction is directly related to individuals' BMI and physical activity levels. Screen addiction is particularly more prevalent among obese individuals. A significant increase in BMI and screen addiction was observed as physical activity levels decreased. Controlling screen time, engaging in regular physical activity, and adopting healthy eating habits are crucial in reducing the risks of obesity and screen addiction. It is essential to develop health policies aimed at raising awareness about screen addiction and physical activity levels among individuals.