Tip 2 diyabetli hastalarda çocuk sahibi olma durumunun diyabet yönetimi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between having children and diabetes management in patients with type 2 diabetes
  1. Tez No: 898972
  2. Yazar: FEYZA BAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN TELATAR, DR. MÜZEYYEN ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Tip 2 Diabetes Mellitus, Ebeveyn-Çocuk İlişkileri, Ebeveynlik, Çocuk, Hastalık Yönetimi, Diabetes Mellitus, Type 2 Diabetes Mellitus, Parent-Child Relations, Parenting, Child, Disease Management
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Çalışmadaki amacımız tip 2 diyabetli hastalarda diyabet öz yönetiminde beslenme, egzersiz, OAD/insülin tedavisi alma, kilo, VKİ, alkol/sigara kullanımı, ekonomik durum gibi faktörlerinin yanında 0-18 yaş arasında çocuk sahibi olmanın diyabet yönetimine etkisini araştırmaktır. Edineceğimiz sonuçlarla hastaya yaklaşımımızda yeni bir pencere açılmasını amaçlıyoruz. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel, açık, kontrolsüz tipte bir anket çalışması olarak 15/4/2024-15/6/2024 tarihleri arasında İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniklerine ayaktan başvuran ve en az 1 yıldır tip 2 diyabeti bulunan 325 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak 20 soruluk sosyodemografik veri testi ve 13 soruluk Kapsamlı Diyabet Öz Yönetim Ölçeği, onam alındıktan sonra yüz yüze görüşme tekniği yoluyla uygulanmıştır. Ölçekten alınabilecek maksimum puan 52 olup yüksek skor yüksek öz yönetimi ifade etmektedir. Ölçeğin ülkemize uyarlanması Yasemin Şahin Yıldız ve arkadaşları tarafından 2022 yılında yapılmış, ölçek kullanımı için e-posta yoluyla izin alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya 325 erişkin katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 61,27±10,96 yıl bulunmuş; %47,4'ü obez, %49,2'si 60-74 yaş arası, %58,8'i kadın, %80,3'ü evli, %48,9'u ilkokul mezunu, %41,2'sinin çalışmadığı, %35,7'sinin asgari ücretin altında gelire sahip olduğu ve %42,5'inin eş ve çocuklarıyla birlikte yaşadığı saptandı. Katılımcıların %77,8'inin çocuklarının 19 yaş ve üstünde olduğu, %53,5'inin diyabet tanı süresinin 10 yıldan fazla olduğu, %93,6'sının diyabet ilaçlarını hatırlatan birinin olmadığı, %92,3'ünün ek hastalığı olduğu, ek hastalıklardan en çok (%59,1) Hipertansiyon görüldüğü, %71,6'sının 6 ayda bir veya daha sık kontrole gittiği, %48,3'ünün her gün egzersiz/yürüyüş/fiziksel aktivite yaptığı, %77,5'inin sigara ve alkol alışkanlığının olmadığı saptandı. Kapsamlı Diyabet Öz Yönetim Ölçeği ile ileri yaş, yüksek eğitim düzeyi, 19 yaş üstünde çocuk sahibi olmak, bulunan ek hastalıklar için tedavi alıyor olmak, diyabet kontrollerine düzenli gitmek, düzenli egzersiz yapmak, egzersize eşlik eden kişi varlığı ve diyabet süresinin uzun olması ile iyi diyabet öz yönetimi ile ilişkili saptanmış olup çalışmak, ix sigara kullanmak, 0-18 yaş arasında çocuk sahibi olmak ise kötü diyabet öz yönetimi ile ilişkili saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda 0-18 yaş arasında çocuk sahibi olan tip 2 diyabetli hastaların, olmayanlara göre daha kötü diyabet öz yönetimine sahip olduklarını saptadık. Destekleyici ve engelleyici birçok role sahip olduğunu düşündüğümüz çocuk faktörünün varlığı ve yaşı sorgulanmalı, diyabet öz yönetimi için vereceğimiz eğitimlere diğer aile bireyleri dahil edilmelidir. Hastalar egzersiz, diyete uyum, kötü alışkanlıkları bırakma, kontrollerine düzenli gelme ve tedavi uyumu açısından desteklenmeli, gerekli eğitimler her kontrolde tekrar hatırlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in the study is to investigate the effects of having children between the ages of 0-18 on diabetes management, as well as factors such as nutrition, physical activity, OAD/insulin treatment, weight, BMI, alcohol/cigarette use, economic status, in diabetes self-management in patients with type 2 diabetes. We aim to gain a new perspective in our approach to the patient with the results we obtain. Materials and Methods: The study was a cross-sectional, open, uncontrolled type of survey study with 325 participants who applied to Istanbul S.B.U. Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital Internal Medicine, outpatient clinics between 15/4/2024-15/6/2024 and had type 2 diabetes for at least 1 year, has been carried out. A 20-question sociodemographic data test and a 13-question Comprehensive Diabetes Self-Management Scale were prepared as data collection tools, and face-to-face interview technique was prepared after obtaining consent. The maximum score that can be obtained from the scale is 52, and a high score indicates high self-management. The adaptation of the scale to our country was made by Şahin Yıldız and her colleagues in 2022, and permission to use the scale was obtained via e-mail. Results: 325 adults participated in the study. The average age of the participants was 61.27±10.96 years; 47.4% are obese, 49.2% are between the ages of 60-74, 58.8% are women, 80.3% are married, 48.9% are primary school graduates, 41.2% are It was determined that 35.7% of them were not working, 35.7% had income below the minimum wage and 42.5% were living with their spouses and children. 77.8% of the participants' children were 19 years or older, 53.5% had a diabetes diagnosis of more than 10 years, 93.6% did not have a reminder of their diabetes medications, and 92.3% had comorbidities. Among the comorbidities, hypertension is the most common (59.1%), 71.6% go for check-ups once every 6 months or more often, 48.3% do exercise/walking/physical activity every day, 77.5% It was determined that he had no smoking or alcohol habits. With the Comprehensive Diabetes Self- xi Management Scale, good diabetes was determined by advanced age, high education level, having children over the age of 19, being treated for additional diseases, regular diabetes check-ups, regular exercise, presence of a person accompanying the exercise, and long duration of diabetes. with self-management; Working, smoking, and having children between the ages of 0-18 were found to be associated with poor diabetes self-management. Conclusion: In our study, we found that patients with type 2 diabetes who had children between the ages of 0-18 had worse diabetes self-management than those who did not. The existence and age of the child factor, which we think has many supportive and hindering roles, should be questioned, and other family members should be included in the training we provide for diabetes self-management. Patients should be supported in terms of exercise, compliance with diet, quitting bad habits, regular check-ups and treatment compliance, and necessary training should be reminded at each check-up.