HBV' ye bağlı kronik karaciğer hastalığı olan hastalarda neopterinin hastalık şiddetini tespit etmedeki rolü
The role of neopterin detecting disease severity in patients withHBV related chronic liver disease
  1. Tez No: 921459
  2. Yazar: MERVE KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK TOLGA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B, Karaciğer Hastalıkları, Neopterin, Hepatitis B, Liver Diseases, Neopterin
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Karaciğer Nakli Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Neopterin, hücresel immün sistemin aktivasyonu sonucu oluşan bir pteridin türevidir. İmmün mekanizmaların aktive olduğu hastalıklarda biyobelirteç olarak kullanılmaktadır. Hepatit B karaciğerde nekroinflamatuvar sürece neden olan bir virüstür. Neopterin doğal immün sistemin yanıtını ve inflamatuar sürecin yoğunluğunu göstermektedir. Bu çalışmada Hepatit B' li kronik karaciğer hastalığına sahip bireylerin serum neopterin düzeyleri incelenerek karaciğer hastalığının şiddeti ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2021-2023 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi 'nde Hepatoloji Polikliniğine başvuran, Hepatoloji Servisinde yatmakta olan ve Karaciğer Nakli Polikliniğine başvuran Hepatit B 'li kronik karaciğer hastalığı bulunan gönüllü bireyler dahil edildi. Kontrol grubu İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi 'nde ki 18-65 yaş aralığındaki sağlık çalışanlarından oluşan gönüllü bireyleri içermektedir. Serum örneklerinde Neopterin, IFN-γ ve TNF-α düzeyleri ELISA kit yöntemi kullanılarak araştırıldı. Çıkan sonuçlar, hastalık skorlama sistemine göre, MELD skorlarının dağılımı ve EF-CLIF ACLF göre korele edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 78 hastada serum neopterin düzeyleri, yaş, cinsiyet, karaciğer fonksiyon testlerinin düzeyi arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki saptanmadı. Serum neopterin, IFN-γ, TNF-α, hastalığın mortalitesi, HBeAg, HBsAg, INR, trombosit düzeyleri ile MELD arasında istatistiksel anlamlılık saptandı (p=0.002). Sonuç ve Öneriler: Hepatit B enfeksiyonunda, sitotoksik T hücrelerden salınan IFN-γ, karaciğerdeki makrofajları aktive ederek, bu makrofajlardan neopterin salınımını uyarmaktadır. INF-γ, insan makrofajlarından neopterin üretimini ve salınmasını uyarır. T hücre ve makrofaj aktivasyonu da karaciğerde oluşan nekroenflamasyonun ve fibrozisin temel nedenini oluşturmaktadır. Neopterin düzeyleri karaciğerdeki Hepatit B enfeksiyonunun derecesini yansıttığı düşünülmektedir. Serum neopterin düzeyi MELD skoru arasında istatistiksel anlamlı ilişki olduğu ve neopterinin şiddetlenen karaciğer hasarını gösteren bir biyobelirteç olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Neopterin is a derivative of pteridine formed as a result of activation of the innate immune system. It is used as a biomarker in diseases where immune mechanisms are activated. Hepatitis B is a virus that causes inflammation of the liver. Although neopterin showed the presence of inflammatory activity, it was aimed to examine the change in the severity of the disease with the data obtained from individuals with chronic liver disease with Hepatitis B. Materials and Methods: Volunteer individuals with chronic liver disease with Hepatitis B, who applied to the Hepatology Outpatient Clinic at İnönü University Turgut Özal Medical Center between 2021-2023, who were hospitalized in the Hepatology in patient ward and applied to the Liver Transplantation Outpatient Clinic, were included in the study. The control group includes volunteer individuals consisting of health workers between the ages of 18-65 at İnönü University Turgut Özal Medical Center. In serum samples, Neopterin, IFN-γ and TNF-α levels were investigated using the ELISA kit method. The results were correlated according to the disease scoring system, the distribution of MELD scores and EF-CLIF ACLF. Results: No statistically significant relationship was found between serum neopterin levels, age, gender, and level of liver function tests in 78 patients included in the study. Statistical significance was found between serum neopterin, IFN- γ, TNF-a, mortality of the disease, HBeAg, HBsAg, INR, platelet levels and MELD (p=0.002). Conclusions and Recommendations: In hepatitis B infection, the IFN gamma released from cytotoxic T cells activates the macrophages in the liver, stimulating the release of neopterin from these macrophages. INF-γ stimulates the production and release of neopter from human macrophages. T cell and macrophage activation is also the root cause of necroinflammation and fibrosis in the liver. Neopterin levels are thought to reflect the degree of Hepatitis B infection in the liver. The statistically significant relationship between the serum neopter level and the MELD score. Neopterin is a biomarker for severity of the liver damage encountered in Hepatitis B related liver disease.