Düşük yoğunluklu akut ve programlı yüzme egzersizi uygulanan ratlarda oksidan/antioksidan durum ve KASPAZ-3 düzeylerinin araştırılması
Investigation of oxidant/antioxidant status and CASPAS-3 levels in rats given low-intensity acuteand programmed swimming exercise
- Tez No: 921461
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JALE AKGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz fizyolojisi, düşük yoğunluklu akut yüzme, programlı yüzme, antioksidan aktivite, kaspaz- 3, Exercise physiology, low-intensity acute swimming, programmed swimming, antioxidant activity, caspase-3
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Farklı egzersiz türlerinin biyokimyasal süreçler üzerindeki etkilerini anlamak ve egzersiz programlarını kişisel veya klinik hedeflere göre optimize etmek amacıyla bu alanda yapılan araştırmalar önemlidir. Bu çalışma, programlı ve düşük yoğunluklu akut yüzme egzersizlerinin Wistar albino sıçanlarında oksidatif stres ve apoptoz üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Bu amaçla 30 erkek sıçan Kontrol (egzersiz yapmayan), Programlı Yüzme (günde 30 dakika, 20 gün boyunca) ve Akut Yüzme (tek seferlik 30 dakikalık yüzme) olacak şekilde üç gruba ayrıldı. Oksidatif stres belirteçleri, toplam antioksidan durumu (TAS), toplam oksidan durumu (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSI) ile birlikte, apoptoz belirteci olarak kaspaz-3 aktivitesi ölçüldü. Programlı yüzme, düşük yoğunluklu akut yüzme ve kontrol gruplarında kaspaz 3 seviyesi sırasıyla 15.3 ± 1.2 ng/mL, 9.2 ± 1.1 ve 8.5 ± 1.0 ng/mL ve p0,05) olarak belirlendi. Bu çalışma, egzersiz protokollerinin hücresel adaptasyonlar ve biyokimyasal süreçler üzerindeki belirleyici rolünü ortaya koymakta olup, oksidatif stres ve apoptoz arasındaki etkileşimin daha iyi anlaşılması için egzersiz şiddeti ve süresinin titizlikle standardize edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Research in this area is important to understand the effects of different types of exercise on biochemical processes and to optimise exercise programmes according to personal or clinical goals. This study investigates the effects of programmed and low intensity acute swimming exercises on oxidative stress and apoptosis in Wistar albino rats. For this purpose, 30 male rats were divided into three groups as Control (no exercise), Programmed Swimming (30 min per day for 20 days) and Acute Swimming (one-time 30 min swimming). Oxidative stress markers, total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS) and oxidative stress index (OSI), and caspase-3 activity as a marker of apoptosis were measured. Caspase-3 levels were 15.3 ± 1.2 ng/mL, 9.2 ± 1.1 and 8.5 ± 1.0 ng/mL in the programmed swimming, low intensity acute swimming and control groups, respectively, p0.05), respectively. This study reveals the determinant role of exercise protocols on cellular adaptations and biochemical processes and suggests that exercise intensity and duration should be rigorously standardised for a better understanding of the interaction between oxidative stress and apoptosis.