Aksaray ili Gülağaç ilçesinde şeker pancarı alanlarında çizgili yaprak kurdu [Spodoptera exigua (Lepidoptera: Noctuidae)]'nun popülasyon gelişimi ve bulaşıklık oranının belirlenmesi
Determination of population development and infestation rate of the beet armyworm [Spodoptera exigua (Lepidoptera: Noctuidae)] in sugar beet fields in Gülağaç district of Aksaray province
  1. Tez No: 921530
  2. Yazar: HALİME BUSE YENİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA NUR ELMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bulaşıklık Oranı, Gülağaç, Popülasyon, Spodoptera exigua, Şeker pancarı, Gülağaç, Infestation rate, Population, Spodoptera exigua, Sugar beet
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışma, 2023 ve 2024 yıllarında Aksaray ili Gülağaç ilçesindeki şeker pancarı tarlalarında çizgili yaprak kurdu [Spodoptera exigua (Lepidoptera: Noctuidae)]'nun popülasyon gelişimi ve bulaşıklık oranını ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, Merkez, Demirci kasabası ve Bekarlar köyü olmak üzere üç farklı lokasyonda yürütülmüş ve her lokasyondan seçilen üç tarlaya, mayıs ayının ilk haftasında birer feromon tuzağı asılmıştır. Haftalık periyotlarla tuzaklara yakalanan ergin bireyler sayılmış; ayrıca her tarlada bitkiler üzerindeki yumurta paketi ve larva varlığı incelenerek bulaşıklık oranları belirlenmiştir. Her iki yılda da ilk ergin uçuşları mayıs ayının son haftasında gözlenmiş ve ergin bireylerin eylül ayının son haftasına kadar aktif olduğu ve doğada yaklaşık dört ay boyunca bulundukları belirlenmiştir. Bu süre içerisinde tuzaklara yakalanan en yüksek toplam ergin sayıları 2023 yılında Demirci' de 722; 2024 yılında Merkez' de 914 ergin olarak tespit edilmiştir. Ergin popülasyonunda, her iki yılda da üç tepe noktası kaydedilmiştir. Spodoptera exigua'nın, gelişme eşiği ve termal konstant (günderece) verilerine göre Gülağaç ilçesinde 2023 ve 2024 yılında teorik olarak sırasıyla 3,23 ve 3.92 döl verebileceği belirlenmiştir. Ortalama bulaşıklık oranları, 2023 ve 2024 yıllarında sırasıyla Merkez lokasyonunda %0,47 ve %0,53, Demirci kasabasında ise %0,53 ve %0,11 olarak belirlenmiştir. Bekarlar köyünde ise her iki yılda da bulaşıklık tespit edilmemiştir. Sonuç olarak, Spodoptera exigua'nın Gülağaç ilçesindeki şeker pancarı tarlalarında ekonomik anlamda zarar meydana getirmediği ancak 2024 yılında popülasyon yoğunluğunda meydana gelen artış gelecekte ekonomik anlamda bir zararlı olabileceğini düşündürmektedir. Epidemi yapma potansiyeline sahip bu zararlının ergin çıkışlarının feromon tuzaklarıyla düzenli olarak izlenmesi ve popülasyon yoğunluğu ile iklim koşullarına bağlı olarak mücadele zamanlamasının belirlenmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the population dynamics and infestation rate of the beet armyworm, Spodoptera exigua (Lepidoptera: Noctuidae), in sugar beet fields in Gülağaç district, Aksaray province in 2023 and 2024. The research was carried out at three distinct locations: Merkez, Demirci and Bekarlar village. In the first week of May, one pheromone trap was placed in three selected fields at each location. The number of adult moths captured in the traps was recorded weekly, and infestation rates were determined by examining the presence of egg masses and larvae on the plants in each field. In both years, the first adult flights were observed in the last week of May, and adults remained active until the last week of September, indicating a presence of approximately four months in the field. The highest total number of adults captured during this period was 722 in Demirci in 2023 and 914 in Merkez in 2024. Three population peaks were observed in both years. Based on developmental threshold and thermal constant (degree-days) calculations, S. exigua was theoretically capable of producing 3.23 and 3.92 generations in Gülağaç in 2023 and 2024, respectively. The mean infestation rates in 2023 and 2024 were 0.47% and 0.53% in Merkez, 0.53% and 0.11% in Demirci, while no infestation was detected in Bekarlar in either year. In conclusion, S. exigua did not cause significant economic damage to sugar beet fields in Gülağaç; however, the increase in population density in 2024 suggests that it may become an economically important pest in the future. Given its potential for outbreaks, regular monitoring of adult emergence using pheromone traps and determining the timing of control measures based on population density and climatic conditions are crucial for effective pest management.