Bir tıp fakültesinde intörn öğrencilerin geleneksel ve tamamlayıcı tıp üzerine bilgi, tutum ve görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes, and views of intern students in a medical faculty about traditional and complementary medicine
- Tez No: 921539
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÖZÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Tıp öğrencileri, Bilgi, Görüş, Tutum, Traditional and Complementary Medicine, Medical students, Knowledge, Opinion, Attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bir Tıp Fakültesinde İntörn Öğrencilerin Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Üzerine Bilgi, Tutum ve Görüşlerinin Değerlendirilmesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamaları dünyanın değişik kültürlerinde kadim çağlara dayanan köklere sahip uygulamalardır. Türkiye'de GETAT için en önemli hukuksal dayanak ise 2014 yılında yürürlüğe giren“Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği”dir (Tarih: 27 Ekim 2014 ve Sayı: 29158). Bu çalışmada bir tıp fakültesinde intörn öğrencilerin GETAT üzerine bilgi, tutum ve görüşlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın veri toplama ve analiz etme aşaması 15 Eylül 2022- 5 Mayıs 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Anket ve ölçek uygulaması online olarak gerçekleştirilmiştir. Anketin son bölümünde GETAT hakkında tutumu değerlendirmek amacıyla McFadden ve arkadaşları tarafından geliştirilen Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya toplam 80 intörn öğrenci dahil olmuştur. İstatistiksel analizlerde Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Spearman Korelasyon testi kullanılmıştır. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ile ilgili en çok bilgi alınan kaynaklar için ilk üç sıra: Aile üyeleri-arkadaş-yakın çevre; televizyon-radyo ve hekim ve diğer sağlık personelidir. Daha önce herhangi bir rahatsızlığında GETAT tedavisi kullananlar 39 (%48,8) kişidir. Çalışma grubunun bilgi düzey medyan skoru 11,00 (9,00-13,00) elde edilmiştir (En yüksek elde edilecek puan: 16). Çalışma grubunun Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Tutum Ölçeği medyan skoru 102,50 (93,00-111,75) bulunmuştur (Elde edilebilecek maksimum skor: 189). Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Tutum Ölçeği skoru ile Bilgi Düzeyi skoru arasında korelasyon bulunamamıştır (Spearman r: 0,115; p: 0,311). Bu bulgulara göre tıp öğrencilerin GETAT konusunda bilgi düzeylerinin orta düzeyde olduğu, buna karşılık bilgi sahibi olma taleplerinin olduğu ve tıp eğitim müfredatında GETAT ile ilgili konulara daha çok yer verilmesi gerektiği önerilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Knowledge, Attitudes, and Views of Intern Students in a Medical Faculty about Traditional and Complementary Medicine Traditional and Complementary Medicine (TCM) practices have ancient roots in various cultures worldwide. The most important legal basis for TCM in Turkey is the“Traditional and Complementary Medicine Practices Regulation,”which entered into force in 2014 (October 27, 2014, and Number: 29158). This study evaluated the knowledge, attitudes, and opinions of intern students at a medical school on TCM. This research is a cross-sectional study. The research's data collection and analysis phase were carried out between September 15, 2022, and May 5, 2023. The survey and scale application were carried out online. In the last part of the survey, the Complementary, Alternative, and Conventional Medicine Attitude Scale developed by McFadden et al. was used to assess the attitude toward TCM. A total of 80 intern students were included in the study. Statistical analyses used the Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis test, and Spearman Correlation test. The first three sources for the most information about Traditional and Complementary Medicine are Family members-friends-close circle, Television-radio, Physicians, and other healthcare personnel. Those who have used any TCM treatment for any illness before are 39 (48.8%) people. The median score for the knowledge level of the study group was obtained as 11.00 (9.00-13.00) (The highest score to be received: 16). The median score for the Traditional and Complementary Medicine Attitude Scale of the study group was found as 102.50 (93.00-111.75) (The maximum score that can be obtained: 189). No correlation was found between the Traditional and Complementary Medicine Attitude Scale and Knowledge level scores (Spearman r: 0.115; p: 0.311). These findings suggest that medical students have middle level knowledge about TCM. Still, they demand to know, and TCM-related topics should be included more in the medical education curriculum.