Bir üniversitenin tıp ve hemşirelik son sınıf kadın öğrencilerinde doğurganlık tutumlarının gelecek kaygısı ve diğer faktörlerle ilişkisi
The relationship between fertility attitudes and future anxiety and other factors among senior female medicine and nursing students at a university
  1. Tez No: 986013
  2. Yazar: GAMZE ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ESİN OCAKTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Doğurganlık Tutumu, Gelecek Kaygısı, Tıp Fakültesi Öğrencileri, Hemşirelik Fakültesi Öğrencileri, Kadın Üniversite Öğrencileri, Fertility Attitude, Future Anxiety, Medical Faculty Students, Nursing Faculty Students, Female University Student
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Türkiye'de doğurganlık hızındaki düşüş, annelik yaşının yükselmesi, ekonomik belirsizlikler, toplumsal/bireysel beklentiler, eğitim ve kariyer hedefleri genç kadınların yaşam planlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle genç kadınların aile kurma ve doğurganlığa ilişkin tutumlarını ve olası engelleri anlamak önem taşımaktadır. Bu çalışma, bir üniversitenin Tıp ve Hemşirelik Fakültelerindeki son sınıf kadın öğrencilerin doğurganlık ve çocuk sahibi olmaya yönelik tutumlarının, gelecek kaygıları ve ilgili faktörlerle ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hemşirelik Fakültesi'nde öğrenim gören son sınıf kadın öğrencilerde Nisan-Haziran 2025 tarihleri arasında yürütülen kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 586 kadın öğrenci oluşturmış, minimum örneklem 233 olarak belirlenmiş; sonuçta araştırma 289 kişi üzerinden yürütülmüştür. Araştırmaya Tıp Fakültesinden 107(%37,02), Hemşirelik Bölümünden 101(%34,95) Ebelik Bölümünden 81 (%28,03) öğrenci katılmıştır. Çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Bilgi Formu, geçerlilik ve güvenilirliği yapılmış olan“Doğurganlık ve Çocuk Doğurmaya Yönelik Tutum Ölçeği (AFCS)”ve“Üniversite Öğrencilerinde Gelecek Kaygısı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 27 programı ile yapılmıştır. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Ki-kare ve Fisher's Exact, Spearman Korelasyon Analizi, çoklu doğrusal regresyon testleri kullanılmıştır. Çalışma için etik kurul onayı, kurum izinleri, ölçek sahiplerinin izinleri, katılımcıların aydınlatılmış onamları alınmıştır. Bulgular: Araştırma grubunun yaş ortalaması 23,01 ± 1,13 olup, katılımcıların %37,02'si Tıp Fakültesinde, %34,95'i Hemşirelik, %28,03'ü Ebelik Bölümünde öğrenim görmekte, %90,7'si çekirdek aile yapısına sahip, %49,1'i bekâr ve duygusal ilişkisi yoktur. Grubun %63,0'ı ekonomik durumunu“orta”, %54,7'si mevcut yaşam koşullarından memnun olduğunu, %59,2'si gelecekte iki çocuk sahibi olmayı düşündüğünü belirtmiştir. Yapılan analizlerde“Gelecekteki Önem”alt boyutu puanları, fakülte/bölüm, intörn maaşı, ilişki/medeni durum, ruhsal hastalık öyküsü, alkol kullanımı, akademik başarı durumu, kariyer planında çalışmayı düşünmeme, mevcut yaşam koşullarından memnuniyet ve gelecekte çocuk sahibi olma düşüncesi değişkenlerine göre,“Şimdiki Engel”alt boyutu puanları; konaklama durumu, algılanan ekonomik durum, alkol kullanım durumu, kariyer planı olarak yurt dışına gitmeyi düşünme, mevcut yaşam koşullarından memnuniyet ve gelecekte çocuk sahibi olma düşüncesi değişkenlerine göre,“Kadınlık Kimliği”alt boyutu puanları; alkol kullanım durumu, kariyer planında çalışmayı düşünmeme ve gelecekte çocuk sahibi olma düşüncesi değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık göstermiştir (p<0,05).“Gelecekten Umutsuzluk”ile“Gelecekteki Önem”arasında düşük düzeyde negatif bir ilişki (r =-0,149; p = 0,011),“Gelecek Korkusu”ise“Şimdiki Engel”(r = 0,258; p<0,001) ve toplam puanla (r = 0,253; p<0,001) düşük düzeyde pozitif ilişki göstermiştir.“Gelecekteki Önem”,“Şimdiki Engel”ve“Kadınlık Kimliği”alt boyutlarını açıklamaya yönelik lineer regresyon analizinde fakülte/bölüm, alkol kullanımı, egzersiz yapma durumu, yaşam memnuniyeti, duygusal ilişki durumu, konaklama durumu, algılanan ekonomik durum ve“Gelecek Korkusu”alt boyut puanı gibi değişkenler anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma, Tıp, Hemşirelik ve Ebelik öğrencilerinin doğurganlık tutumlarının; yaş, konaklama durumu, algılanan ekonomik durum, anne eğitim düzeyi, ilişki durumu, alışkanlıklar, yaşam koşullarından memnuniyet durumu, gelecek kaygısı gibi birçok faktörle ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, üniversite öğrencilerinin doğurganlık tutumlarını olumlu yönde desteklemek için psikososyal, ekonomik ve yaşam koşullarına yönelik bütüncül müdahalelerin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: In Turkey, the decline in the fertility rate, rising maternal age, economic uncertainties, societal/individual expectations, and educational and career goals significantly impact young women's life plans. Therefore, understanding young women's attitudes toward family formation and fertility, as well as potential barriers to it, is crucial. This study aims to examine the relationship between the attitudes of senior female students in the Faculty of Medicine and Nursing at a university toward fertility and childbearing, their concerns about the future, and related factors. Materials and Methods: This is a cross-sectional study conducted among senior female students studying at Ankara University Faculty of Medicine and Faculty of Nursing between April and June 2025. The population of the study consisted of 586 female students, the minimum sample size was determined as 233; ultimately, the study was conducted on 289 people. 107 (37.02%) students from the Faculty of Medicine, 101 (34.95%) from the Department of Nursing, and 81 (28.03%) from the Department of Midwifery participated in the study. In this study, the Sociodemographic Information Form prepared by the researcher, the“Attitudes Towards Fertility and Childbearing Scale (AFCS)”and the“Future Anxiety Scale in University Students”, both of which have been validated and proven reliable, were used.Data analysis was performed using SPSS 27 program. Descriptive statistics, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Chi-square and Fisher's Exact, Spearman Correlation Analysis, and multiple linear regression tests were used in statistical analyses. Ethics committee approval, institutional permissions, scale owners' permissions, and informed consent of the participants were obtained for the study. Findings: The mean age of the research group was 23.01 ± 1.13, 37.02% of the participants were studying at the Faculty of Medicine, 34.95% were studying at the Nursing Department, 28.03% were studying at the Midwifery Department, 90.7% had a nuclear family structure, 49.1% were single and had no emotional relationship. 63.0% of the group stated that their economic status was“moderate”, 54.7% were satisfied with their current living conditions, and 59.2% were planning to have two children in the future. In the analyses performed, the“Future Importance”sub-dimension scores, according to the variables of faculty/department, intern salary, relationship/marital status, history of mental illness, alcohol use, academic success status, not considering working in a career plan, satisfaction with current living conditions, and thought of having children in the future, the“Current Obstacle”sub-dimension scores were as follows; According to the variables of accommodation status, perceived economic situation, alcohol use status, considering going abroad as a career plan, satisfaction with current living conditions and thinking about having children in the future, the“Feminine Identity”sub dimension scores showed a statistically significant difference (p<0.05) according to the variables of alcohol use status, not considering working as a career plan and thinking about having children in the future. There was a low level negative correlation between“Hopelessness about the Future”and“Future Importance”(r=-0.149; p = 0.011), while“Fear of the Future”showed a low level positive correlation with“Present Obstacle”(r = 0.258; p<0.001) and the total score (r = 0.253; p<0.001). In the linear regression analysis aimed at explaining the sub dimensions of“Future Importance”,“Current Obstacle”and“Female Identity”, variables such as faculty/department, alcohol use, exercise status, life satisfaction, emotional relationship status, housing status, perceived economic status and the“Fear of the Future”sub-dimension score were found to be significant (p<0.05). Conclusion and Recommendations: This study demonstrated that the fertility attitudes of medical, nursing, and midwifery students are related to many factors, including age, housing status, perceived economic status, maternal education level, relationship status, habits, satisfaction with living conditions, and future anxiety. Based on these results, it is recommended that holistic interventions addressing psychosocial, economic, and living conditions be developed to positively support university students' fertility attitudes.