Kaplanmış ve kaplanmamış yonca tohumlarının ekiminde verim ve verim parametrelerinin belirlenmesi
Determining yield and yield parameters in the planting of coated and non-covered alfalfa seeds
- Tez No: 921624
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER MARAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kaplanmış tohum, pnömatik hassas ekim makinesi, verim, yonca, Alfalfa, Coated seed, Pneumatic precision planting machine, Yield
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu araştırmada kaplanmamış ve farklı oranlarda kaplanmış yonca tohumlarının tek dane hassas ekim makinesi ve klasik tahıl ekim makinesi ile ekilmesinin verim ve verim parametrelerine etkisi araştırılmıştır. Denemeler Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sarıcalar Araştırma ve Üretim Çiftliği'nde yapılmıştır. Denemelerde, klasik ekim makinesi ile kaplanmamış yonca tohumları ve 1-1,5 oranda kaplanmış yonca tohumları ve pnömatik hassas ekim makinesi ile 1-4 oranında kaplanmış yonca tohumlarının ekimi gerçekleştirilmiştir. Denemeden alınan sonuçlarda; en yüksek yaş ot verimi dekara 3257 kg ile pnömatik hassas ekim makinesi olan uygulamadan (U3) elde edilmiştir. Bunu sırasıyla 2879 kg/da ile klasik ekim makinesinin 1-1,5 oranda kaplanmış yonca tohumları uygulaması (U2), 2579 kg/da ile klasik ekim makinesinin kaplanmamış yonca tohumları uygulamasından (U1) elde edilmiştir. En yüksek kuru ot verimi 964 kg/da ile U3 uygulamasından, bunu sırasıyla 850 kg/da ve 770 kg/da ile U2 ve U1 uygulamasından elde edilmiştir. MED, ERI ve TFÇ değerleri incelendiğinde en yüksek değerler sırasıyla 15.25 gün ile U1, 18.20 adet/m.gün ile U1 ve % 80.9 ile U3 uygulamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of sowing uncoated and coated alfalfa seeds at different rates with a single grain precision planting machine and a conventional grain planting machine on yield and yield parameters were investigated.. The experiments were conducted at Selçuk University, Faculty of Agriculture, Sarıcalar Research and Production Farm. In the experiments, uncoated alfalfa seeds and alfalfa seeds coated at 1-1,5 ratio were sown with conventional sowing machine and alfalfa seeds coated at 1-4 ratio were sown with precision planting machine. According to the results of the research; the highest fresh herbage yield was obtained from the application with pneumatic precision planting machine (U3) with 3257 kg per decare. This was followed by 2879 kg/ha with the application of clover seeds coated at a rate of 1-1,5 by the conventional planting machine (U2) and 2579 kg/ha with the application of clover seeds not coated by the conventional planting machine (U1). The highest dry grass yield was obtained from U3 treatment with 964 kg/da, followed by U2 and U1 treatments with 850 kg/da and 770 kg/da, respectively. When the MED, ERI and TFÇ values were examined, the highest values were obtained from U1 with 15.25 days, U1 with 18.20 unit/m.day and U3 application with 80.9%, respectively.