Effects of parsley (Petroselinum crispum) extract by different ways in drinking water and stocking density on growth performance, some blood parameters and antioxidant status of broiler chicks
Maydanoz (Petroselinum crispum) ekstraktının içme suyuna veyerleşim sıklığına farklı yollarla katılmasının etlikpiliçlerde büyüme performansı, bazı kan parametreleri veantioksidan durumu üzerine etkileri
  1. Tez No: 921638
  2. Yazar: IHAB MOHAMMED ALI ALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İRFAN İLBAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ HUSSAM HİKMAT NAFİE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulu ve Alkollü Ekstrakt, Maydanoz, Yoğunluk, Büyüme Performansı, Bazı Kan Parametreleri, Antioksidan Durumu, Aqueous and Alcoholic Extract, Parsley, Stocking Density, Growth Performance, Some Blood Parameters, Antioxidant Status
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
MAYDANOZ (Petroselinum crispum) EKSTRAKTININ İÇME SUYUNA VE YERLEŞİM SIKLIĞINA FARKLI YOLLARLA KATILMASININ ETLİK PİLİÇLERDE BÜYÜME PERFORMANSI, BAZI KAN PARAMETRELERİ VE ANTİOKSIDAN DURUMU ÜZERNE ETKİLERİ IHAB MOHAMMED ALI ALI Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Şubat 2025 Danışman: Prof. Dr. Ali İrfan İLBAŞ ÖZET Mevcut deneyler, maydanoz (Petroselinum crispum) ekstraktının içme suyuna ve yerleşim sıklığına farklı yollarla katılmasının etlik piliçlerde büyüme performansı, bazı kan parametreleri ve antioksidan durumu üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. İki farklı yerleşim yoğunluğu (10 ve 15 civciv/m²) ve beş farklı katkı seviyesi (0 - katkı içermeyen kontrol grubu; 4a - her litre suya 4 ml sulu ekstrakt ilavesi; 4c - her litre suya 4 ml alkollü ekstrakt ilavesi; 8a - her litre suya 8 ml sulu ekstrakt ilavesi; 8c - her litre suya 8 ml alkollü ekstrakt ilavesi) değerlendirildi. Çalışma, 2x5 faktöriyel deney düzeneğinde (faktör 1: iki farklı yerleşim yoğunluğu; faktör 2: bes katkı seviyesi) düzenlenen ve toplam 375 adet, bir günlük, cinsiyeti belirlenmemiş Ross 308 civcivini içermekteydi. Civcivler, rastgele on farklı muamele grubuna ayrıldı ve her grup üç tekrar halinde değerlendirildi. Beş muamele grubu on civciv içerecek şekilde (yerleşim yoğunluğu: 10 civciv/m²), diğer beş grup ise on beş civciv içerecek şekilde (yerleşim yoğunluğu: 15 civciv/m²) düzenlendi. Sonuçlar, 8c tedavisinin her iki kümes yoğunluğunda da ağırlık artışı, yem verimliliği, ölüm oranları ve ekonomik indeks açısından en etkili olduğunu ve üstün fizyolojik performans sergilediğini gösterdi. Uygulamalar, heterofil (%) ve lenfosit (%) sayılarını önemli ölçüde artırdı ve en iyi yanıtlar 10 tavuk/m² yoğunluğunda gözlendi. 4c uygulaması her iki yoğunlukta da glukoz seviyelerini iyileştirirken, 4a, 4c ve 8c uygulamaları toplam protein ve kolesterol seviyelerinde üstünlük sağladı. 15 tavuk/m² yoğunluğundaki 4c ve 8a uygulamaları, daha yüksek GOT, GPT ve ürik asit seviyeleri gösterdi.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF PARSLEY (Petroselinum crispum) EXTRACT BY DIFFERENT WAYS IN DRINKING WATER AND STOCKING DENSITY ON GROWTH PERFORMANCE, SOME BLOOD PARAMETERS AND ANTIOXIDANT STATUS OF BROILER CHICKS IHAB MOHAMMED ALI ALI Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences PhD Thesis, February 2025 Supervisor: Prof. Dr. Ali İrfan İLBAŞ ABSTRACT The present experiments were conducted to evaluate the effects of parsley (Petroselinum crispum) extract by different ways in drinking water and stocking density on growth performance, some blood parameters and antioxidant status of broiler chicks. Two different stocking densities (10 and 15 chicks / m²) and five additive levels (0 - control treatment without additives; 4a - addition of 4 millilitres of aqueous extract per litre of water; 4c - addition of 4 millilitres of alcoholic extract per litre of water; 8a - addition of 8 millilitres of aqueous extract per litre of water; 8c - addition of 8 millilitres of alcoholic extract per litre of water) were evaluated. The study included 375 one-day-old unsexed Ross 308 chicks arranged in a 2x5 factorial experiment (factor 1: two stocking densities; factor 2: five additive levels). The chicks were randomly assigned to ten distinct treatment groups, each further divided into three replicates. Five treatment groups contained ten chicks each (stocking density: 10 chicks / m²), while the remaining five groups contained fifteen chicks each (stocking density: 15 chicks / m²). The results showed that treatment 8c was the most effective in improving weight gain, feed efficiency, mortality rates, and economic index across both stocking densities, with superior physiological performance. Treatments significantly enhanced heterophil (%) and lymphocyte (%) counts, with better responses at 10 chickens / m². Treatment 4c improved glucose levels at both densities, while treatments 4a, 4c, and 8c showed superior total protein and cholesterol levels. Treatments 4c and 8a at 15 chickens/m² exhibited higher GOT, GPT, and uric acid levels. Antioxidant indicators decreased in additive treatments, with better outcomes at 10 chickens /m². Treatments 4c and 8c were the most effective overall.