19. yüzyıl Anadolu Rum Ortodoks kiliseleri ve koruma sorunsalı: Krom Vadisi örneği
19th century Anatolian Greek Orthodox churches and the problem of preservation: The example of Krom Valley
  1. Tez No: 921649
  2. Yazar: MERVE ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN KULÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kilise Mimarisi, 19. Yüzyıl Rum Ortodoks Kiliseleri, Dini Yapıların Korunması, Krom Vadisi/Gümüşhane, Church Architecture, 19th Century Greek Orthodox Churches, Conservation of Religious Buildings, Krom Valley/Gümüşhane
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, 19. yüzyılda inşa edilmiş Anadolu Rum Ortodoks Kiliselerinin araştırılması ile Krom Vadisi örneğinde, Gümüşhane il sınırlarında yer alan, kiliselerinin özelliklerinin ve korunma sorunlarının ortaya konulmasıdır. Yöntem: Bu çalışma kapsamında öncelikle, Anadolu'da 19. yüzyılda inşa edilen kiliseler ve yapıldıkları bölgeler araştırılarak yapı tipolojileri, taşıyıcı sistemleri ve yapı malzemeleri üzerinden analiz edilecektir. Analiz sürecinde ikincil kaynaklardan elde edilen veriler doğrultusunda karşılaştırmalı analize olanak veren bir tablo üretilecektir. İkinci olarak, Krom Vadisi kiliseleri yapı tipolojileri, taşıyıcı sistemleri ve yapı malzemeleri bağlamında incelenecektir. Toplanan veriler ışığında Krom Vadisi Kiliselerinin 19. yüzyılda inşa edilmiş Anadolu Rum Ortodoks kiliseleri içindeki yeri önceki aşamada oluşturulan tablonun yönlendiriciliğinde irdelenecektir. Son olarak günümüzdeki durumlarından hareketle, 19. yüzyıl kiliselerinin korunma sorunsalı Krom Vadisi örneğinden yola çıkılarak değerlendirilecektir. Bulgular: Araştırma kapsamında Krom Vadisi Kiliselerinin rölöve çizimleri ile tipolojileri, malzemesi ve taşıyıcı sistem özellikleri bulgu olarak ortaya konulacaktır. Krom Vadisi Kiliselerinin mevcut durumları tespit edilecek, 19. yüzyıl Anadolu Kiliseleri ile benzerlik ve farklılıkları ile korunma sorunları belirlenecektir. Sonuç: Araştırma sonucunda; 19. yüzyılda Anadolu'da ve Krom Vadisi'nde yapılmış kiliselerin koruma sorunları karşılaştırmalı bir tabloda ortaya konulmuştur. Tablodan elde edilen verilere göre Krom Vadisi kiliselerinin korunma sorunları değerlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to investigate the Anatolian Greek Orthodox Churches built in the 19th century and to reveal the characteristics and conservation problems of the churches located within the borders of Gümüşhane province in the example of Krom Valley. Method: Within the scope of this study, firstly, churches built in the 19th century in Anatolia and the regions where they were built will be investigated and analyzed in terms of their structural typologies, load-bearing systems and building materials. In the analysis process, a table that allows for comparative analysis will be produced in line with the data obtained from secondary sources. Secondly, the churches of the Krom Valley will be examined in terms of their structural typologies, load-bearing systems and building materials. In the light of the collected data, the place of the Krom Valley Churches among the Anatolian Greek Orthodox churches built in the 19th century will be examined under the guidance of the table created in the previous stage. Finally, the conservation problem of the 19th century churches will be evaluated based on their current situation, using the example of the Krom Valley. Findings: Within the scope of the research, the typologies, materials and load-bearing system features of the Krom Valley Churches will be presented as findings with survey drawings. The current status of the Krom Valley Churches will be determined, their similarities and differences with the 19th century Anatolian Churches and their conservation problems will be determined. Conclusion: As a result of the research; the conservation problems of churches built in Anatolia and the Krom Valley in the 19th century were presented in a comparative table. According to the data obtained from the table, the conservation problems of the Krom Valley churches were evaluated.