İlkokul 4.sınıf öğrencilerinin üst bilişsel farkındalıklarının eleştirel okuma becerilerine etkisinde problem çözme becerilerinin aracılık rolü
The Mediation role of problem solving skills in the effect of 4th grade primary school students' metacognitive awareness on their critical reading skills
  1. Tez No: 921655
  2. Yazar: ÜMMÜHAN YAROL ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ONUR KAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel Okuma, Üst Bilişsel Farkındalık, Problem Çözme, Critical Reading, Metacognitive Awareness, Problem Solving
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin üst bilişsel farkındalıklarının eleştirel okuma becerilerine etkisinde problem çözme becerilerinin aracılık rolünü incelemektir. Değişkenler arası ilişkinin ortaya konmasının amaçlandığı bu araştırmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 eğitim – öğretim yılında Hatay ilindeki devlet okullarında öğrenim gören 160' ı kız, 172' si erkek olmak üzere; toplam 332 4. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Söz konusu öğrencilerden veriler; Çocuklar için Üst Bilişsel Farkındalık Ölçeği ( ÜBFÖ-Ç: A formu), Çocuklar için Problem Çözme Envanteri (ÇPÇE) ve Eleştirel Okuma Ölçeği veri toplama araçları ile toplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Momentler Çarpımı Katsayısı kullanılmıştır. Araştırma kapsamında oluşturulan yapısal modelin konusu olan aracılık analizi için ise bootsrapping aracılık yöntemi kullanılmıştır. Üst bilişsel farkındalığın eleştirel okuma üzerindeki doğrudan etkisi aracı değişken olan problem çözme ile dolaylı etkiye neden olmaktadır. Bu duruma göre aracı değişkenin analize dahil edilmesiyle bağımsız değişken ile bağımlı değişken arasındaki etki düzeyi azalsa da anlamlı etki devam etmektedir. Üst bilişsel farkındalığın problem çözme aracılığıyla eleştirel okuma üzerindeki dolaylı etkisi ise pozitif yönde anlamlı olduğu görülmüştür. Bu duruma göre problem çözmenin, üst bilişsel farkındalığın eleştirel okuma üzerindeki etkisinde kısmi aracılık rolüne sahip olduğu; ayrıca üst bilişsel farkındalık ile problem çözmenin birlikte eleştirel okumanın varyansının toplam yüzde 44'ünü açıkladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the mediating role of problem-solving skills in the effect of metacognitive awareness of primary school 4th-grade students on critical reading skills. The relational survey method was used in this study in order to uncover the link between variables. The study group consists of 332 fourth-grade students, 160 girls and 172 boys, who are enrolled in public schools in Hatay province in the 2024-2025 academic year. The Metacognitive Awareness Scale for Children (ÜBFÖ-Ç: Form A), the Problem Solving Inventory for Children (ÇPÇE), and the Critical Reading Scale were used to gather data from the students. Pearson's multiplication moment coefficient was used to determine the relationship between the variables. The mediation analysis, the topic of the Structural model developed within the parameters of the research, was conducted using the bootstrapping mediation technique. The direct effect of metacognitive awareness on critical reading causes an indirect effect with the mediating variable, problem solving. Accordingly, although the level of effect between the independent and dependent variables reduces with the inclusion of the mediator variable in the analysis, the substantial effect persists. The indirect effect of metacognitive awareness on critical reading through problem solving was found to be positively significant. As such, it was seen that problem solving has a partial mediator role in the effect of metacognitive awareness on critical reading; in addition, it was also discovered that metacognitive awareness and problem solving together accounted for 44% of the variance in critical reading.