Opere edilen kolloid kist hastalarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of operated colloid cyst patients
  1. Tez No: 921686
  2. Yazar: SAFA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET TURAN SÜSLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolloid kist, üçüncü ventrikül, mikrocerrahi, endoskopik, stereotaktik radyocerrahi, FLAIR, Colloid cyst, third ventricle, microsurgery, endoscopic, stereotactic radiosurgery, FLAIR
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Kolloid kistler; beynin üçüncü ventriküle yerleşme eğiliminde olan, histopatolojik olarak benign karakterde olmalarına karşın Monro foramenlerini ve serebral akuaduktusu tıkayarak beyin omurilik sıvısı (BOS) akımının engellenmesiyle akut hidrosefali, ani nöro-klinik kötüleşme ve ölüme sebep olabilecek nadir lezyonlardır. Geçmişten bugüne, total olarak rezeke edilen kolloid kistlerin çok düşük oranlarda nüks ettiği bilindiğinden cerrahi seçenek önemini korumaktadır. Biz de bu çalışmada kliniğimizde opere edilen kolloid kist hastalarının tüm preoperatif ve postoperatif süreçlerini güncel literatür bilgileri ile değerlendirmeyi amaçlıyoruz. Gereç ve Yöntem: Retrospektif gözlemsel olarak tasarlanan bu çalışma, 1 Ocak 2008 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde yapıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların bütün verileri hastane veri kayıt sistemi ve hastane arşivi taranarak elde edildi. Sonuçlarla beraber literatür gözden geçirildi. Bulgular: Hastaların %58,6'sı kadın, %41,4'ü erkek olup yaş ortalaması 36,3'tür. Opere edilen bütün hastaların KKRS puanı 4 ya da 5'tir. Cerrahi uygulanan hastalarda GTR oranı %82,8 olup %17,2 oranında rezidü tespit edilmiştir. Takiplerde %17,2 oranında da nüks saptanmıştır. Hastaların %6,9'u rezidü nedeniyle reopere edilmiştir. Hastaların alt gruplarında yapılan niceliksel radyolojik ölçümlerde FLAIR yoğunluğu nüks veya rezidü ile bağlantılı bulunmuş olup cerrahi sonrasında kist içi FLAIR yoğunluklarında azalma tespit edilmiştir. Sonuç: Kolloid kistlerin mikrocerrahi ya da endoskopik eksizyonu ciddi deneyim gerektiren prosedürler olup bu kistlerin düşük insidansları göz önüne alındığında her iki cerrahi prosedürde de cerrahların öğrenme eğrilerinin yavaş seyredeceği söylenebilir. Teknolojik ve teknik gelişmeler sayesinde, kolloid kistlerin endoskopik eksizyonunda başarının arttığı ve bu yöntemin yaygınlaştığı literatürde görülmektedir. Stereotaktik radyocerrahinin özellikli hasta gruplarında etkinliğinin ve güvenliğinin yeni çalışmalarla araştırılması kolloid kistlere yaklaşımımızda yeni ufuklar açabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Colloid cysts are rare lesions that tend to be located in the third ventricle of the brain and although histopathologically benign, they may cause acute hydrocephalus, sudden neuro-clinical deterioration and death due to obstruction of cerebrospinal fluid (CSF) flow by occluding the foramen of Monro and cerebral aqueduct. Since it is known that totally resected colloid cysts recur at very low rates, surgical option remains important. In this study, we aim to evaluate the preoperative and postoperative processes of colloid cyst patients operated in our clinic together with the current literature. Materials and Methods: This retrospective observational study was conducted between 1 January 2008 and 1 July 2023 in the Department of Neurosurgery, Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital. All data of the patients included in the study were obtained by scanning the hospital data recording system and hospital archive. The literature was reviewed together with the results. Results: 58.6% of the patients were female, 41.4% were male and the mean age was 36.3 years. CCRS score of all operated patients was 4 or 5. The GTR rate was 82.8% and 17.2% of the patients who underwent surgery had a residual rate of 17.2%. Recurrence rate was 17.2% in the follow-up. 6.9% of the patients were reoperated due to recurrence. In quantitative radiological measurements performed in subgroups of patients, FLAIR intensity was found to be associated with recurrence or residual and a decrease in intra-cyst FLAIR intensity was detected after surgery. Conclusion: Microsurgical or endoscopic excision of colloid cysts are procedures that require considerable experience and considering the low incidence of these cysts, it can be said that the learning curve of surgeons will be slow in both surgical procedures. Thanks to technological and technical developments, the success of endoscopic excision of colloid cysts has increased and this method has become widespread in the literature. Investigation of the efficacy and safety of stereotactic radiosurgery in specific patient groups with new studies may open new horizons in our approach to colloid cysts.